Új kiemelt partnere van a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak

A NOB elkötelezett a nemek közti egyenlőség előremozdítása iránt

2021. 02. 12.
Megosztás

A társadalmi befogadás, a sokszínűség és a nemek közti egyenlőség kulcsfontosságú pilléreit képezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) munkájának.

A NOB tudomásul veszi Mori Josiró lemondását a tokiói 2021-es olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottság elnöki pozíciójáról, áll a NOB közleményében.

„A NOB teljes mértékig tiszteletben tartja Mori Josiró lemondását, valamint megérti a mögötte húzódó okokat. Ugyanakkor meg szeretnénk köszönni az elmúlt pár év kiemelkedő munkáját az elhalasztott 2021-es tokiói olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésében. Számos teljesítménye között kimagaslik, hogy segítette Tokió városát a legfelkészültebb olimpiai várossá varázsolni. A NOB szorosan együttműködik a volt elnök leendő utódjával a biztonságos tokiói olimpia megrendezéséért” – vélekedett Thomas Bach, a NOB első embere.

Az utóbbi 25 évben a NOB fontos szerepet töltött be a nők előtérbe helyezésében a sportban és a sport által, amely pozíciót továbbra is el kívánja foglalni a nemzetközi ötkarikás szervezet még ambiciózusabb célok felállításával.

Mori Josiró nőket illető megjegyzései teljességében helytelenek, valamint szembe mennek a NOB az Olympic Agenda 2020 reformprogramjában foglaltakkal. A volt elnök később bocsánatot kért.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkötelezett a nemek közti egyenlőség iránt, ezt számos adat támasztja alá:

  1. A tokiói lesz az első olimpia, ahol legalább 49%-os női sportolói részvétellel megvalósul a nemek közti egyenlőség.
  2. Az olimpiák történetében először a NOB arra kéri mind a 206 nemzeti olimpiai bizottságot, hogy legalább egy női és egy férfi sportolót delegáljon.
  3. Az olimpiák történetében először a NOB arra kéri mind a 206 nemzeti olimpiai bizottságot, hogy zászlójukat egy női és egy férfi sportoló vigye a nyitóünnepségen.
  4. Tegla Loroupe, a béke, menekültek ügyének, oktatás és a nők jogainak támogatója, az első afrikai származású nő, aki megnyerte a New York-i maratont, háromszoros olimpikon és világrekorder lesz a menekültekből álló sportolók csapatvezetője.
  5. A NOB első alelnöke az afroamerikai olimpiai bronzérmes Anita DeFrantz lesz a tokiói játékok alatt, aki úttörő a nők jogainak megerősítésében.
  6. A sportolókat a 11 nőt és 6 férfit számláló, többségüket közvetlenül a sportolók által választott NOB sportolói bizottsága képviseli majd a tokiói olimpián.
  7. Az aláírt együttműködési egyezmény értelmében a NOB szorosan együttműködik az ENSZ releváns szervével a nők jogainak elősegítéséért.
  8. A NOB-tagok 37,5%-a nő, szemben a korábbi 21%-kal az Olympic Agenda 2020 reformprogram kezdetén.
  9. A NOB elnökségének 33,3%-a nő, szemben a korábbi 26,6%-kal az Olympic Agenda 2020 reformprogram kezdetén.
  10. A NOB bizottságainak 47,8%-a nő, szemben a korábbi 20,3%-kal az Olympic Agenda 2020 reformprogram kezdetén.
  11. A NOB irodájának 53%-a nő.

Mindezen tényekre alapozva a NOB biztosítja a sportolókat, az olimpiai érdekelt feleket és a nyilvánosságot, az ötkarikás szervezet továbbra is elkötelezett marad a nemek közti egyenlőség, a társadalmi befogadás, a szolidaritás előremozdításában.

(olympic.org, fotó: NOB)