A NOB elnöke találkozott Észak-Korea vezetőjével

A NOB elnöke találkozott Észak-Korea vezetőjével

2018. 04. 01.
Megosztás

Phenjanban találkozott Kim Dzsong Unnal, Észak-Korea vezetőjével Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A sportvezető és a kommunista ország első embere a jelentések szerint előbb egy harminc perces hivatalos találkozón vett részt pénteken, amit egy negyvenöt perces általános megbeszélés követett. Ezalatt egy labdarúgó-mérkőzést néztek meg a Május Elseje Stadionban.

A beszélgetés fő témája az észak-koreai sportolók esetleges részvétele volt a 2020-as tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián. Bach szerint Kim Dzsong Un támogatta a NOB erre vonatkozó törekvéseit.

A NOB elnöke csütörtökön érkezett meg Phenjanba, néhány nappal az után, hogy Kim Dzsong Un a héten előre be nem jelentett, háromnapos látogatást tett Pekingben, s tárgyalt többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel. Ez volt az észak-koreai vezető első kínai, és egyben első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben apja, Kim Dzson Il halála után átvette az ország vezetését.

Az észak-koreai vezető április 27-én Mun Dzse In dél-koreai elnökkel is találkozik.

A Észak-Korea a NOB és Dél-Korea bátorítására egyezett bele abba, hogy sportolóival részt vegyen a februári pjongcsangi téli olimpián. A hivatalosan háborúban álló két ország versenyzői az egyesített Korea zászlaja alatt együtt vonultak fel a megnyitón, és együtt érkeztek a stadionba a záróünnepségen is, a női jégkorongtornán pedig közös csapat indult. Ez volt az első egyesített dél-koreai válogatott az olimpiák történetében.

Az ötkarikás játékokra 22 észak-koreai sportoló utazott.

A NOB beszámolója ide kattintva olvasható.

(MTI, fotó: olympic.org)