IMG 20240228 180521

Prevenció a NOB fókuszában

2024. 03. 04.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt rendeztek sportorvosi konferenciát Monacóban, mintegy ezer orvos, terapeuta, gyógytornász részvételével. A Magyar Olimpiai Bizottságot – az NOB Olympic Solidarity programjának finanszírozásában – az orvosbizottság elnöke, dr. Tállay András képviselte. A fórum norvég ötletgazda-szaktekintélye hamarosan Magyarországra érkezik.

A sportsérülések megelőzését tárgyaló világkonferenciát hetedik alkalommal rendezték meg, ezúttal március első napjaiban, Monacóban.

„A kezdeményezés Oslóból ered, Lars Engebretsen norvég professzor – a NOB orvostudományi osztálynak vezetője – kezdetben kisebb lélekszámú konferencián osztotta meg kutatócsoportjának nézeteit, majd a sportsérülések megelőzését célzó prevenciót, miután fontosnak találta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is felkarolta; a néhány száz fős esemény pár év alatt mintegy ezerfős szakmai fórummá fejlődött, amelyre a világ számos országából érkeznek a szakemberek. A NOB részéről Albert monacói herceg volt az, aki ennek az élére állt, ezért is adott otthont az idei eseménynek Monaco. A világkonferencia a plenáris ülés mellett több teremben párhuzamos zajlik, többször workshop, gyakorlati bemutatás, oktatás formájában. Sok mindent tudunk, ismerünk már Magyarországon, nagyon hasznosnak tartom főleg a fiatalabb kollégák számára, és természetesen a kapcsolati tőke sem utolsó szempont” – ismertette dr. Tállay András.

A Sportkórház korábbi főorvosa – ma a Pasaréti Sportegészségügyi Centrum orvosa – a konferencia témáira is kitért. „A fő téma a megelőzés volt, a mozgásszervi, a kardiológiai és az agyrázkódással kapcsolatos prevenció. Nekünk, ha az olimpiai csapatban gondolkozunk, mindegyik fontos, de gondoljunk csak arra, milyen jelentősége van például az utazással kapcsolatos hasmenés, vagy megfázás megelőzésének. Külön szekciót jelentett az általános sérülés-megelőzés kérdésköre, ami nem csak az élsportban, hanem már az iskolai sportban is kiemelten fontos. A témák közt szerepelt a safeguarding, a védelmezés, az esélyegyenlőség, a nemi egyenlőség, az abúzus, a pszichés egészség kérdésköre – ezekkel a témákkal nagyon sokat kell foglalkozni. A módszertanban kérdőívek, interjúk, applikációk is szerepelnek. A MOB, az olimpiai csapat Magyarországon úgy érzem a programjaival, mint a Kettőskarrier-, vagy a minimumkövetelmények és a safeguarding, az OSEI a szűrővizsgálataival jó úton jár, a sportolók segítségét szolgálja.”

20231201 022 fotitkari ertekezlet
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Sportorvos Társaság főtitkáraként is dolgozó, tizedik olimpiájára készülő szakember fontosnak tartja, hogy az utánpótlás is napirendre került. „Egy oslói kutatást is megismertünk, egy Lisa nevű lány példáján keresztül, többek közt az erőnlét, a szűrés és ízületi helyzetérzékelés aspektusából. Párhuzamot lehet vonni túlterheltség szempontjából például egy 16 éves kézilabdázóval, aki a korosztályos diákolimpia mellett az U17-es és U18-as válogatottban is játszik, ez évente mintegy száz mérkőzést jelent – ennek sportgazdasági, sportpolitikai és sportegészségügyi okai, vonatkozásai is vannak –; 18 éves korára pedig akár több mozgásszervi műtéten is túl van már. Nemzetközi kitekintéssel pedig példa lehet az EYOF, miután néhány nappal már az ifi Eb-n léptek pályára a magyar fiatalok.”

„A Magyar Atrosztkópos és Sportsebészeti Társaság április 11. és 13. között 16. alkalommal rendez tudományos konferenciát. Örömünkre szolgál, hogy a balatonalmádi fórum egyik meghívott előadója dr. Lars Engebretsen lesz; a szakember a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának meghívására, a MOB támogatásával utazik Magyarországra” – zárta gondolatait a társaság elnöki tisztét is betöltő dr. Tállay András.