A női kézilabda-válogatott ott lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon

A női kézilabda-válogatott ott lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon

2019. 06. 03.
Megosztás


A magyar női kézilabda-válogatott a szerdai visszavágó előtt már szinte világbajnoki résztvevőnek tekinthető az osztrákok elleni első találkozó után. A luzerni Európa-bajnokságon a könnyűsúlyú egypár - nem olimpiai - versenyszámban Galambos Péter aranyérmet szerzett. Koperben a tornászok világkupa-versenyén Kovács Zsófia a felemás korláton és gerendán sem talált legyőzőre. Duisburgban a második kajak-kenu világkupaversenyen a fiatal magyar egységekből álló kisebb csapat két arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyert. Hosszú Katinka a Bajnokok Sorozata harmadik. indianapolisi versenyén 200m vegyes számban a világ idei legjobb eredményével diadalmaskodott. A szinkronúszó-válogatott kiharcolta a budapesti Szuperdöntőben való részvétel jogát. Judóban négy éremmel tértek haza sportolóink az olimpiai kvalifikációs kolozsvári viadalról. A triatlon Európa-bajnokság legjobb magyar eredményét Kovács Zsófia érte el 26. helyezésével. Babos Timea női párosban már a negyeddöntőben van a Roland Garroson. U23-as vívóink egy bronzéremmel zárták a plovdivi Európa-bajnokságot. A női röplabda-válogatott másodszor is jobb volt a franciák elleni Európa-liga találkozón. Hétvégi összefoglalónk következik.


Kézilabda. A magyar női kézilabda-válogatott nagy lépést tett a decemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokság felé. A Kim Rasmussen irányította gárda Grazban fölényes, 41-23 arányú győzelmet aratott az osztrákok felett. A visszavágót szerdán (június 5.), Zalaegerszegen rendezik 18 órai kezdettel. A magyar csapat a vendégségben elért 18 gólos előny birtokában szinte biztos, hogy kijut a világbajnokságra.

A világbajnokságon már ott van a 24 fős mezőnyben Japán (rendező), Franciaország (világbajnok), Argentina, Brazília (Észak- és Közép-Amerika), Hollandia, Románia, Oroszország (Eb), Ausztrália, Kína, Kazahsztán, Korea (Ázsia-bajnokság), Angola, Kongó DK, Szenegál (Afrika-bajnokság), Kuba (Karibi-országok), továbbá 9 európai kvalifikációs nemzet.

Az európai kvalifikációs eredmények (első találkozó)

Magyarország - Ausztria 41-23
Horvátország - Németország 24-24
Észak-Macedónia - Szlovénia 28-30
Svédország - Szlovákia 33-18
Dánia - Svájc 35-22
Spanyolország - Izland 35-26
Szerbia - Lengyelország 33-19
Csehország - Montenegró 26-24
Fehéroroszország - Norvégia 21-34

A vb csoportjainak sorsolása 2019. június 21-én lesz. A vb-t 2019. november 30. és december 15. között rendezik Japánban. A világbajnok kijut az olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai kvalifikációs tornán vehetnék részt, ahonnan a 3 csoport 1-2. helyezettje szintén olimpiai indulási jogot nyer. Az olimpia 12 fős mezőnyében már ott van Japán (rendező), Franciaország (Európa-bajnok) és Angola (Afrika-bajnok).
A Pán-amerikai bajnok, az Ázsia- és a világbajnok is ott lehet az olimpián, továbbá 2020. március 19-22. között rendezendő három kvalifikációs torna 1-2. helyezettje.


Evezés. Galambos Péter aranyérmet nyert vasárnap könnyűsúlyú egypárban a luzerni evezős Európa-bajnokság záró napján. A 32 éves magyar evezős a fináléban a rajt után gyorsan az élre állt, a lengyel Mikolajczewski tartotta vele a „lépést”, majd feljött melléjük az olasz Martino Goretti. A táv egynegyedénél Péter vezetett, miközben másik két társával egyre jobban elszakadtak a többi riválistól. Ezer méternél is őrizte a vezető pozíciót, de csökkent az előnye a lengyel és az olasz versenyzővel szemben. A táv második felében Goretti kezdett lemaradni, Mikolajczewski viszont növelte a tempót, és 1500 m-nél az élen volt. A magyar fiú azonban óriási hajrába kezdett, esélyt sem adott a lengyelnek, és 6:57 perces eredménnyel, egy hajóval az ezüstérmes Mikolajczewski (6:58.980 p) előtt ért célba. Goretti (7:02.270 p) bronzérmes lett.

Galambos Péternek a felnőttek mezőnyében nagy világversenyen ez az első aranyérme. Ugyanebben a versenyszámban - ami nem szerepel az olimpiai programban - Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt, míg a világbajnokságon két ezüst- (2012, 2016) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.

Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban végül a 21. helyen zárt a kontinensbajnokságon, miután a D-döntőben 7:13.360 perces eredménnyel a harmadikként ért célba. A harmadik magyar egység, a Juhász Adrián és Simon Béla kettes szombaton a 14. helyen végzett.

Az evezősök fő eseménye idén az augusztus végi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Linzben, ahol a tokiói helyek többsége gazdára talál.


Torna. Hétvégén Koperban rendeztek világkupa-versenyt. A selejtezők során Kovács Zsófia felemás korláton az első, míg Székely Zója a második helyen, Kardos Botond talajon pedig a hatodik legjobb pontszámmal jutott tovább. Zsófia gerendán is kiharcolta a finálét. Szombaton rendezték a felemás korlát és a férfi talaj, míg vasárnap a gerenda döntőjét. Kovács Zsófia felemáskorláton és gerendán is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Székely Zója felemás korláton épphogy lecsúszott a dobogóról, csak alacsonyabb „E” pontszáma miatt került a negyedik helyre. A férfiaknál a győri Kardos Botond 13.900 ponttal ötödikként zárt talajon.



Kajak-kenu. Duisburgban a második világkupa-versenyen a magyar csapat jobbára fiatal versenyzőkből állt. A cél az volt, hogy a sportolók versenylehetőséghez jussanak, és – a szakmai stábbal együtt – felmérjék, hogy hol tartanak jelenleg a nemzetközi mezőnyhöz képest. A kisebb csapat így is két arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyert Duisburgban.

A rendkívül fontos olimpiai számban, az 500m-es kenu párosban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros magyar kettős fantasztikus versenyzéssel nyert aranyérmet úgy, hogy megelőzte nagy riválisát, a verhetetlennek hitt Laurence Vincent-Lapointe, Katie Vincent kanadai párost is. Ez a két egység kiemelkedett a mezőnyből, a végén pedig 0,3 másodperc döntött a magyarok javára. A kenupáros 200-on is begyűjtött egy érmet, ezen a távon harmadik lett. A férfi kajakpárosok 200 méteres versenyében is született magyar érem, az Apagyi Levente, Csizmadia Kolos duó végzett a második helyen, míg a nőknél ugyanebben a számban a Kiss Blanka, Malcsiner Eszter kettős ötödikként zárt. A harmadik vasárnapi magyar dobogós helyezés az Apagyi Levente, Csizmadia Kolos kettős nevéhez fűződött, az egység másodikként ért célba K-2 200 méteren.

A magyarok hét éremmel zártak Duisburgban: szombaton Balla Virág első lett 500 méter egyesben, a kajakos Kopasz Bálint 500-on másodikként, 1000-en harmadikként ért célba, és ugyancsak bronzérmesként végzett Devecseriné Takács Kincső C-1 200 méteren.


Úszás. Hosszú Katinka az úszó Bajnokok Sorozata utolsó állomásán, Indianapolisban két számban is idei legjobb eredményét érte el. Az amerikai helyszínen a háromszoros olimpiai bajnok 200 méter vegyesen a világ idei legjobb idejével, 2:08.50 perccel diadalmaskodott, Katinka 200m háton idei legjobb eredményével, 2:06.94 perccel csapott másodikként célba. 200 méter pillangón 2:07.87-tel második lett. Emellett még 100 méter háton negyedikként csapott célba 1:00.95-tel. 400 méter gyorson volt még érdekelt, itt 4:12.30-cal a negyedik lett.

A 3.9 millió dollár összdíjazású elitsorozatban egy számban csak négyen versenyeztek egymással, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a legjobbakat, többek között olimpiai bajnokokat, világbajnokokat, ranglistavezetőket hívott meg. A számok győztesei 10 000 dollárt kaptak, a második helyezettek 8000, a harmadik helyet elnyerők 6000, a negyedik helyen végzők pedig 5000 dollárt vihettek haza.


Szinkronúszás. Az Apáthy Anna, Dávid Janka, Di Franco Alice, Farkas Linda, Gács Boglárka, Gerstenkorn Mira, Götz Lilien, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Teravágimov Virág, Péntek Lili, Szabó Anna Viktória összetételű magyar együttes eredményeivel jogot szerzett az indulásra a szuperdöntőben, amelyet június 14-16-án a Duna Arénában rendeznek meg.

A magyar válogatott a sorozat négy állomásán vett részt, és a görögországi, az oroszországi, az amerikai és a kanadai helyszínekről is érmekkel tértek haza Natalija Taraszova versenyzői. A kommüniké felidézte: Alexandrúpoliban és Kazanyban bronzot nyertek a magyarok az ún. "highlight" kategóriában, illetve szabad kombinációs kűrben. Greensboróban előbbi versenyszámban arany-, utóbbiban ezüstérmet érdemeltek ki, míg a hétvégén Québecben highlight-ban másodikként zártak, a rövid és a hosszú csapat-versenyszámokban, illetve a szabad kombinációs kűrben pedig három bronzérmet nyertek.


Judo. Négy magyar érem született Kolozsváron, a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs European Open versenyén. Az első napon a paksiak junior Európa-bajnoka, Pupp Réka remekelt az 52 kilósok között: Hangyási László és Braun Ákos tanítványa két ippongyőzelem után az elődöntőben hosszabbításos küzdelemben győzte le a grúz Sukvani-Levickát, így bejutott a fináléba, ahol az azeri Mammadalieva hosszabbítás során tudta kicsikarni ellene a győzelmet. Vasárnap három magyar judós küzdhetett éremért: a 100 kilogrammosoknál a hosszú kihagyás után visszatérő Cirjenics Miklós ezüstérmes, Ohát Zalán bronzérmes lett, mindketten a grúz Szaneblidzétől kaptak ki. A női nehézsúlyban (+78 kg) Szigetvári Mercédesz két ippongyőzelemmel vívta ki a fináléba jutást, az aranyéremért zajló csatát a francia Erb nyerte. A magyar válogatott így három ezüstéremmel és egy bronzéremmel az éremtáblázat 7. helyén végzett, a versenyen 29 ország 350 judósa – köztük 21 magyar versenyző – lépett tatamira.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat június 22-én a minszki Európai Játékokkal folytatódik, amely a cselgáncsozók számára Európa-bajnokság lesz.


Triatlon. A hollandiai Weertben, az Európa-bajnokságon a férfiaknál legjobb magyarként Dévay Márk a 29. helyen végzett. A hölgyek fináléjában Kovács Zsófia a 26. helyen ért a célba.


Tenisz. Babos Tímea miután egyesben és vegyespárosban búcsúra kényszerült a francia Kristina Mladanovic-csal női párosban a német, Anna-Lena Friedsam és Laura Siegemund ellen lépett pályára a Roland Garros harmadik fordulójában. A másodikként kiemelt duó 4:6, 6:3, 6:3 győzelemmel jutott a negyeddöntőbe, az ellenfél kiléte később dől el, de könnyen lehet, hogy az Australian Open fináléjának „visszavágója” következik a kínai Csang Suaj és az ausztrál Samantha Stosur ellen.


Vívás. A felnőtt vívók az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra készülnek. Fiatal vívóink a héten Plovdivban az U23-as kontinens-bajnokságon léptek pástra. A női párbajtőr-válogatott Gnám Tamara, Kardos Edina, Borsody Emma és Dékány Kinga összeállításban bronzérmet szerzett.



Röplabda. A magyar női röplabda-válogatott négy játszmában nyert Harnes-ban a házigazda francia csapat ellen az Európa-liga arany divíziójának harmadik fordulójában. A magyarok az első fordulóban 3:1-re verték a franciákat Nyíregyházán, a második körben ugyanilyen arányban kikaptak a horvátoktól Varasdon.

Az El-ben három csoportban zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben. Amennyiben a B-csoportot a horvát együttes nyeri, akkor a három csoport legjobb másodikja kerül még az elődöntőbe.

(MOB-összefoglaló)