A női vízilabdázók világliga-ezüsttel hangoltak az olimpiára

A női vízilabdázók világliga-ezüsttel hangoltak az olimpiára

2021. 06. 21.
Megosztás


A magyar női vízilabda-válogatott az athéni világliga-fináléban az Egyesült Államoktól vereséget szenvedve ezüstérmez szerzett. Az olimpiára készülő négy kötöttfogású birkózó 1 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett a törökországi nemzetközi emlékversenyen. Több olimpiai indulásra esélyes atléta segítségével egy osztállyal feljebb lépett a magyar atlétaválogatott az 1. osztályba. A triatlon vegyes váltó 15. lett az Európa-bajnokságon.

Vízilabda. Az olimpiára készülő női válogatott a világliga Szuperdöntőjében szerepelt Athénban. A lányok az A csoportban fölényesen verték Japán gárdáját, majd az oroszoktól és kanadaiaktól egyaránt egy gólos vereséget szenvedtek és a csoport 3. helyén végeztek. A negyeddöntőben az Európa-bajnok spanyolok ellen kiváló védekezés és kapus-teljesítmény két gólos magyar győzelmet eredményezett. Az elődöntőben ismét Kanada következett. A lányok alaposan visszavágtak a juharleveleseknek. Négy gólos győzelmükkel (14:10) jutottak a fináléba, ahol a sportág kiemelkedően legjobbnak jegyzet válogatottja az Egyesült Államok következett. A magyar lányok három negyeden keresztül jól tartották az amerikaiakat, csupán két gólos hátrányban voltak. Végül az amerikaiak 12-8 arányban nyerték a finálét.

„Most az amerikaiak ellen is demonstráltuk, hogy fejlődőképes csapat vagyunk és a következő egy hónapban fejlődni is fogunk tovább. Az is tény, hogy ma ki lehetett zökkenteni bennünket egy-két dologgal, de az utolsó negyedben is voltunk egy gólon. Ez azt bizonyítja, hogy van bennünk potenciál, de még rettentő kemény munkára van szükség ahhoz, hogy még közelebb kerüljünk az amerikaiakhoz. Most adtak érmet ezért a teljesítményért, de az olimpián nem biztos, hogy fognak. Dolgozni kell tovább – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. Sokkal tisztább lett mindenesetre a kép az olimpiai keretet illetően, ilyen értelemben ez egy nagyon komoly hét volt. Így is terveztük, nagyon kellett az olimpiai felkészüléshez” – tette hozzá a kaítány.


(Fotó: MBSZ)

Birkózás. Hat magyar birkózó képviseli a színeinket a tokiói olimpián, s közülük a négy kötöttfogású versenyző Törökországban tartotta a főpróbát a Vehbi Emre és Hamit Kaplan nemzetközi emlékversenyen. Nos, ez a főpróba jól sikerült, hiszen mind a négyen dobogóra állhatnak Isztambulban. A tavalyi világkupa-2. Szőke Alex (97 kg) legyőzte a vb- és Eb-ezüstérmes Kiril Milovot, majd a török Cebit és a kirgiz Mahmudovot is, s a döntőbe került, ahol csak a vb- és Eb-címvédő orosz Jevlojev tudta megállítani, így ezüstérmes lett.

Az olimpia miatt egy súllyal lejjebb fogyó, világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg) az U23-as Eb-2. török Kamalt és az Eb-2. orosz Abdullajevet magabiztosan verte, csak 1-1-gyel kapott ki a vb-, Eb- és Ej-győztes orosz Szurkovtól, a bronzmeccsen elsöpörte a kirgiz Aszikejevet és harmadik lett. Hasonlóképp zárt a vb- és négyszeres Eb-első, olimpiai 2. Lőrincz Tamás (77 kg), aki veszített a vb-2. kazah Zsadrajev ellen, de aztán technikai tussal múlta felül a török Akkoyunt. Fivére, az Európa-bajnok, vb-2. Lőrincz Viktor (87 kg) legyőzte az Ázsia-bajnok iráni Alizadehet, kikapott az U23-as Eb-nyertes orosz Margarjantól, aztán a junior és katonai vb-első orosz Kodzokovot és a kazah Turszunovot verve szintén bronzérmes lett.


(fotó: masz.hu)

Atlétika. Még két hét és lezárul a sportág olimpiai kvalifikációs időszaka. Természetesen ezt a rövid időt atlétáink is ki szeretnék használni, minél jobb eredményeket elérve szeretnének felíratkozni a kvótások világranglistájára.

A nemzetközi szövetség ezüst-sorozatába tartozó madridi atlétikai versenyen Tóth Lili Anna és Szűcs Valdó második lett, míg a hasonló besorolású chorzówi viadalon Gyurátz Réka a harmadik helyen zárt.

A 22 éves Tóth új egyéni csúcsot jelentő 9:41.16 perces eredménnyel lett második női 3000 méteres akadályfutásban, míg Szűcs Valdó a férfi 110 gát döntőjében 13.46 másodperces idővel szerezte meg az ezüstérmet.

A spanyol fővárosban a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs 110 gáton szintén döntőbe jutott, méghozzá idei legjobb eredményével (13.67 másodperc), a fináléban azonban kizárták. Női 100 gáton Kerekes Gréta a hetedik gátba beleakadt és nem ért célba.

A lengyelországi eseményen Gyurátz Réka jól versenyzett és 70,73 méteres dobással lett harmadik női kalapácsvetésben. A férfiaknál az ugyancsak vb-harmadik Halász Bence 75,99 méterrel a negyedik helyet szerezte meg.

A bulgáriai Stara Zagorában rendezték az atlétikai csapat Európa-bajnokság harmadik (2.liga) csapatversenyét, ahol a válogatott megnyerte a versenyt, és egy osztállyal feljebb léphet a jövő évben.

A tartalékos csapatban kapott helyet az olimpiai indulásra esélyes Vindics Balázs aki 800 méteren (1:47.83 perc), Farkas Petra távolugrásban (6,43 méter), nyerte meg a futamát.

Bartha-Kéri Bianka egy nagyon szépen felépített futással nem adott esélyt az ellenfeleinek 800 méteren, és 2:07.72-vel célba érve magabiztosan lett első a versenyszámban. Szögi István is fontos 8 pontot gyűjtött a magyar csapatnak, miután bolgár riválisa mögött a 2. lett 1500 méteren (3:47.28).

3000 méteres akadályfutásban a már biztos olimpiai induló Kácser Zita állt rajthoz, és ennek megfelelően az élmezőnyben is tudott zárni. 10:28.36-os idei legjobbja a 3. pozíciót jelentette a számára.



(Fotó: Dévay Márk Facebook)

Triatlon. A magyar vegyes váltó a 15. helyen végzett a Kitzbühelben megrendezett vegyes váltó Európa-bajnokságon. A Sárszegi Noémi, Dévay Márk, Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor összeállításban versenyző magyarok a kontinensviadal eredményközlője szerint 1:13:06 óra alatt teljesítették a távot, amely során mindannyian 250 méter úsztak, hat kilométert kerékpároztak és zárásként 2,25 km-t futottak.

Szombaton az egyéni sprint távú versenyszámok döntőit rendezték. Dévay Márk a 23., Dévay Zsombor a 26. helyen fejezte be a versenyt.

Az Eb-n az olimpiai kvótás magyar triatlonosok – Bicsák Bence, Tóth Tamás, Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia – nem indultak.

(MOB; vezető fotó: waterpolo.hu)