A párbajtőröző Andrásfi Tibor nyerte a berni világkupa-versenyt

A párbajtőröző Andrásfi Tibor nyerte a berni világkupa-versenyt

2022. 11. 14.
Megosztás



Magyar egyéni arannyal rajtolt az idei vívó világkupa-idény. A női jégkorong-válogatott nemzetközi tornát nyert Franciaországban. A női kézilabda-válogatott az utolsó két Eb-találkozóján szeretne javítani eddigi helyezésén. Az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka tovább gyűjtögeti a világkupa-pontjait cyclocross-ban. Ötödik a magyar judo-válogatott a vegyes csapatok Európa-bajnokságán. A magyar női teniszválogatott jövőre ismét az euro-afrikai zóna I-es csoportjában szerepelhet. Kropkó Márta a 30. helyen végzett a triatlonosok vasárnapi világkupa-versenyén a chilei Vina del Marban.

Vívás. A hétvégén megkezdődött a felnőttek 2022/2023-as világkupa-sorozata. Öt fegyvernem egyéni és csapatversenyeit rendezték négy helyszínen. Egyedül a női tőrözők maradtak ki ezúttal a versenyekből.

A legsikeresebben a párbajtőrözők szerepeltek: a férfiak Bernben, a nők Tallinban léptek pástra. Mamut mezőny, 302 induló volt a férfiak egyéni versenyén. A magyarok közül öten jutottak fel a főtáblára. Közülük Andrásfi Tibor nagyszerű vívással amerikai, ukrán, olasz, japán és kolumbiai ellenfelét legyőzve az élen végzett. Koch Máté a negyeddöntőig menetelt és az ötödik helyet szerezte meg. Bányai Zsombor és Kovács Gergely az első asszóját megnyerve a 26., illetve a 28. helyen végzett. Siklósi Gergely és Nagy Dávid a főtábla első fordulójában búcsúzott.



Fotó: hunfencing.hu

A csapatversenyben az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású gárda Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Izrael legyőzésével bekerült az elődöntőbe, ahol a világbajnok franciák következtek. Az utolsó csörtében Nagy Dávid igen közel állt, hogy a csapat bejusson a fináléba. A bravúr nagyon közel volt, de Borel vitte be a befejező találatot, így a franciák győztek 44:45 arányban. A bronzcsatában szinte végig fej-fej mellett haladt a két ősi rivális, a magyar és az olasz gárda. Egyenlő állásnál lépett pástra a két befejező ember, Siklósi Gergely, illetve Davide di Veroli. Az egész nap nagyszerűen vívó, végig pozitív indexet hozó világbajnok és olimpiai ezüstérmes Siklósi feltette vasárnapi teljesítményére a koronát, 30:28-cal zárta le a meccset, és ezzel Magyarország bronzérmet nyert!

A nők mezőnye Tallinban 275 indulót számlált. Három magyar kűzdötte fel magát a 64-es főtáblára. Közülük Kun Anna a negyeddöntőben a későbbi győztes olasz Santuccitól szenvedett 10:11-es vereséget, így az ötödik helyen végzett. Muhari Eszter az 50., Wimmer Dorina 63. lett.

A csapatversenyben Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga alkotta négyest a brazilok és németek feletti siker után a franciák állították meg, majd az 5-8. helyért folytatott csatában Kína legyőzése után Dél-Koreával vívott szoros csatában 41:43 arányú vereséget szenvedtek a lányok, és a hatodik helyen végeztek.

Világbajnokokkal, de olimpiai bajnok nélkül utazott Algírba, a szezonnyitó férfi és női kard világkupára a magyar válogatott. A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron távollétében az egyéni verseny főtáblájának első fordulójában búcsúzott Szatmári András, Gémesi Csanád-, Decsi Tamás és Rabb Krisztián.

A hölgyeknél Pusztai Liza és Battai Sugár jutott be – előbbi kiemeltként – a főtáblára. Liza a német Gette legyőzésével bekerült a legjobb 32 közé, de ott az algériai színekben versenyző, korábban francia Boudiaf legyőzte le őt 15:8-ra. Sugár az első körben búcsúzott minimális, 14:15-ös vereséget szenvedve.

A csapatversenyen a nők Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállításban az ötödik, a férfiaknál a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szatmári András alkotta gárda a hatodik helyen végzett.

A tőrözők bonni világkupa-versenyén a 19 éves Szemes Gergő pályafutása során először szerepelt a kiemeltek között. Ott a nagyon erős francia csapat egyik tagját, Rogert győzte le 15:12-re a direkt kieséses szakasz első körében. A folytatás ezúttal nem sikerült a számára, a japán válogatott Macujama 15:8-ra jobbnak bizonyult nála, ezzel Gergő a 20. helyen végzett. A csapat Dósa Dániel, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállításban az olimpiai bronzérmes Choupentch-csel felálló cseheket verte 43:29-re, majd a negyeddöntőbe jutásért a japánoktól szenvedett 30:45 arányú vereséget. Ezután a fiúk az alsó ágon sikerrel végigmentek, így a 9. helyen fejezték be a csapatversenyt. Régen volt, hogy a férfi tőr szakág csapatversenyen az első 10-ben végezzen.


Fotó: icehockey.hu

Jégkorong. A férfi és női válogatott többcsapatos viadalon szerepelt a hétvégén. A franciaországi Vaujanyban az új szezon első felkészülési tornáján szerepelt a női válogatott. A több újonc fiatallal felálló Pat Cortina irányította gárda a szintén A csoportos franciákat 1:0-ra, a divízió I-ben szereplő szlovákokat 3-1-re győzte le, így már tornagyőztesként kezdte meg utolsó mérkőzését Norvégia ellen. Az északiak egy fordulatos találkozón 3:2 arányban győztek. A megfiatalított magyar csapat két győzelemmel és egy vereséggel megnyerte az eseményt.


Fotó: icehockey.hu

A férfiak Budapesten a Sárközy Tamás Emléktornán szerepeltek. Ezen a viadalon első alkalommal irányította az amerikai Kevin Constantine szövetségi kapitány a magyar gárdát. A két hármas csoportba besorolt tornán az első találkozón a válogatott hosszabbítás után verte a japánokat 3:2-re, majd szintén hosszabbítás után vesztett a franciák ellen 1:2 arányban. A 3. helyért folytatott bronztalálkozón az ukránok 2:1-re győztek, így a torna negyedik helyén végzett a magyar csapat.


Fotó: mkksz.hu

Kézilabda. A magyar női válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjébe az A csoport harmadik helyén végezve nem vitt tovább pontokat az I. középdöntő-csoportba. Ott az első találkozón javuló játékkal 27-29-es vereséget szenvedett Dániától. A magyar szövetség az Eb előtt a nyolcadik helyet tűzte ki célul a magyar válogatott elő. Ehhez a hétfői svédek és a szerdai szlovénok elleni találkozót is meg kellene nyernie a lányoknak. Az Eb győztese megszerzi a jogot az olimpiai indulásra. Az 1-3. helyezettek indulhat a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-n. A magyar válogatott számára is fontos lenne a minél jobb helyezés megszerzése, hiszen a vb utáni olimpiai kvalifikációs tornán való részvételnél az Eb-helyezésnek is szerepe lehet.



Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Kerékpár. Vas Kata Blanka hatodik helyen végzett a cyclocross (terepkerékpár) világkupa-sorozat vasárnapi állomásán a hollandiai Beekse Bergenben. Az SD Worx magyar bajnok bringása eddig két vk-futamon indult, Táborban és Maasmechelenben egyformán ötödik lett, míg egy héttel ezelőtt a namuri Európa-bajnokságon bronzérmet nyert. A világkupa hatodik állomásán Vas jól rajtolt, a számára kevésbé ideális, homokos részeket is tartalmazó pályán végig a 4-6. pozícióban tekert, a táv második részében leszakadt az első ötösről, de a hatodik pozíciót megszerezte. A vk-sorozat jövő héten a belgiumi Overijsében, Vas tavalyi sikerének helyszínén folytatódik.


Fotó: judoinfo.hu

Judo. Az ötödik helyen végzett a magyar cselgáncsválogatott a vegyes csapat Európa-bajnokságon Mulhouse-ban. A Tóth Botond (73 kg), Sáfrány Péter (90 kg, Miskolci VSC), Dobos Levente (+90 kg, Ledényi JI), Kovács Kitti (57 kg, BHSE), Gercsák Szabina (70 kg, DVTK) és Czerlau Jennifer (+70 kg, Miskolci VSC) összeállítású csapat remekül kezdett az olimpiai programban is szereplő versenyszámban: Tóth, Gercsák, Sáfrány és Czerlau egyaránt megnyerte az első csatáját, így 4-0 lett a szlovénok ellen. A negyeddöntőben a hollandok voltak jobbak, 4–0-ra diadalmaskodtak. A vigaszágon a csehek következtek, őket Czerlau, Dobos, Kovács és Gercsák sikerével 4–2-re sikerült felülmúlni. A harmadik helyért rendezett összecsapáson a török úgy nyertek 4–2-re, hogy Tóth és Gercsák győzött párharcában. A 14 csapatos Eb-t a franciák nyerték.


Fotó: Kovács Péter

Tenisz. A vártnál hamarabb véget ért a magyar női válogatottnak a Billie Jean King-kupa rájátszásában a Románia elleni csata Nagyváradon. Az első két egyes mérkőzést Gálfi Dalma és Bondár Anna is egyaránt elveszítette. A folytatásban Ana Bogdan legyőzte Udvardy Pannát is a harmadik egyes találkozón, így 3–0-ra elveszítette a párharcot, és ezzel az elitbe jutás lehetőségét a magyar csapat, jövőre ismét az euro-afrikai zóna I-es csoportjában szerepelnek a lányok. A ráadás páros mérkőzésre Udvardy Panna lépett pályára a remek szezont maga mögött tudó Jani Rékával az oldalán, ám Románia ellen ezúttal semmi sem működött tartósan, így az utolsó, tét nélküli meccsét is elvesztette a magyar Billie Jean King-kupa-válogatott.


Fotó: Dömötör Csaba

Triatlon. Kropkó Márta a 30. helyen végzett a triatlonosok vasárnapi világkupa-versenyén a chilei Vina del Marban. A viadal eredményközlő oldala szerint Kropkó 59:25 perc alatt tette meg a 750 méter úszásból, 18,5 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló sprinttávot. A verseny másik magyar indulója, Sárszegi Noémi (1:01:28 óra) a 39. helyen ért célba az 51 fős mezőnyben. A férfiaknál nem nevezett magyar versenyző. A triatlonosok nemzetközi szezonjából már csak egy viadal maradt hátra, a világbajnoki sorozatot lezáró döntő, amelyet november 24. és 26. között Abu-Dzabiban rendeznek.

(MOB-összeállítás; nyitókép: hunfencing.hu)