A sport hidakat képez

A sport hidakat képez

2022. 04. 06.
Megosztás

Április 6-án ünneplik a sport a fejlődésért és békéért nemzetközi napját. Az ENSZ közgyűlése 2013-ban úgy döntött, hogy kiemelve az első modern olimpiai játékok 1896. április 6-i kezdetét, minden évben ezen a napon ünnepelhetjük a sport társadalomban betöltött pozitív szerepét, így van ez 2014 óta.

A NOB mint állandó megfigyelő az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) tanácskozásain terjesztette elő és támogatta a kezdeményezést, valamint az abban rejlő potenciált, hogy elismerjék a sportszervezetek társadalmi változásra és emberi fejlődésre gyakorolt pozitív hatását. A jeles nap remek alkalmat teremt az olimpiai mozgalom számára, hogy a sport béke és fejlődés előremozdításában betöltött szerepét ünnepeljük.

Béke és szolidaritás a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok középpontjában

A 2022-es pekingi téli olimpiai játékok nyitóünnepségén Thomas Bach NOB-elnök többszázmillió televízió-néző előtt emlékeztetett: „Törékeny világunkban, amikor a megosztás, konfliktus és bizalmatlanság egyre erősödik, mi megmutatjuk a világnak: igenis lehetséges az erős rivalizálás közepette békében és tisztességben együtt élni. Ez az olimpiai játékok küldetése: békés versengés során egyesíteni a világot. Hidakat építeni, nem pedig falakat emelni. Különbözőségeink tükrében összefogni az emberiséget. Adjunk esélyt a békének!” – zárta beszédét akkor a nemzetközi ötkarikás szervezet első embere.

Egységben a félsziget

A sport egyesítő erejének egyik legkiemelkedőbb példája a 2000-es sydney-i olimpiai játékok alkalmával esett meg, amikor a politikai feszültség ellenére a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) és a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) egy delegációként vonult a nyitóünnepségen. A szolidaritás ezen jelképe a 2004-es athéni, a 2006-os torinói, majd a 2018-as phjongcshangi olimpiák nyitóünnepélyén is megismétlődött.

A 2018-as téli olimpia alkalmával a két ország közös női jégkorongcsapatot indított. Ez volt az első alkalom az olimpiák történetében, amikor a két nemzet egy zászló alatt lépett pályára, jól példázva ezzel a sport erejét, amely képes megosztott közösségeket is egységbe kovácsolni.

A béke és szolidaritás üzenete

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság menekültekből álló olimpiai csapatát nem csak azért hozták létre, hogy a sport a béke előremozdítására gyakorolt szerepét hangsúlyozzák, hanem hogy megmutassák: a sport képes embereket és közösségeket összehozni akkor, amikor leginkább szükséges.

A 2015-ös ENSZ-közgyűlésen, amikor a globális menekültválsággal kellett szembenézni, Thomas Bach bejelentette a menekültekből álló olimpiai csapat megalapítását.

A történelmi döntést követően 10, kongói, etióp, dél-szudáni és szíriai háttérrel rendelkező sportoló menetelt az olimpiai zászló alatt és versenyzett a 2016-ós riói olimpián 11 000 másik sporttársával egyetemben.

Ezt követően 29 sportoló vett részt az olimpiai zászló alatt a tavalyi tokiói nyári olimpián. A NOB továbbra is elkötelezett a menekültek megsegítésében, így a 2024-es párizsi nyári és a 2026-os dakari nyári ifjúsági olimpián is büszkén menetelnek majd az ötkarikás lobogó alatt.

(olympics.org, fotó: NOB)