Kettős karrierek - Bajnokok, akik nem csak a sportban csináltak karriert

A sportban is igaz, hogy "Nem csak a húszéveseké a világ"

2014. 03. 15.
Megosztás

A félszáznál is jóval több a száma azoknak a harmincadik életévüket már betöltött, vagy hamarosan betöltő élsportolóknak, akiknek a neve jelenleg is válogatott kerettagként szerepel a Magyar Olimpiai Bizottság naprakész dokumentációjában.

Ez is azt bizonyítja, hogy az örökifjú sláger címe és refrénje, azaz a "Nem csak a húszéveseké a világ" az élsport környezetébe is átültethető megállapítás, amelyet a következő - a teljesség igénye nélkül készült - összeállítás adatai is ékesen bizonyítanak. Ráadásul a harmincadik életévüket már maguk mögött hagyó sporthírességek között olyanok is akadnak, akik már a negyedik "X" közelében járnak!

Atlétika:

Az olimpiai és Európa- bajnok, valamint kétszeres világbajnoki ezüstérmes Pars Krisztián kalapácsvető 32 esztendős, és hogy már milyen régen tartozik sportága élvonalába, az abból is kiderül, hogy első magyar bajnoki győzelmét 2001-ben aratta.

Birkózás:

A szabadfogású Európa-bajnok és hatszoros világbajnoki ezüstérmes Deák Bárdos Mihály már a 39. életévét is betöltötte.

Cselgáncs:

Az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnoki aranyérmes ceglédi Ungvári Miklós 33. életévének betöltése után is a világ élvonalában szeretne maradni.

Kajak-kenu:

A férfiválogatottban továbbra is Kökény Roland a rangidős a 38 életévével, aki két éve Londonban a nála több mint 10 évvel fiatalabb Dombi Rudolffal lett olimpiai bajnok, és akiben világ- és Európa-bajnokot is tisztelhetünk. Korban nem sokkal marad el Kökény mögött a háromszor olimpiai, és ugyancsak három alkalommal világbajnoki győztes Kammerer Zoltán, aki 36 éves.

A nőknél a kisbabát váró Kovács Katalin egyidős Kökénnyel, akinek a gyűjteményében három olimpiai, 31 világ- és 29 Európa-bajnoki aranyérem található, és ez a kollekció sportágában minden idők legértékesebb és leggazdagabb gyűjteménye.

Harminc fölött jár az ugyancsak háromszoros olimpiai győztes, 19-szeres VB-, illetve EB győztes Janics Natasa (júniusban lesz 32 éves) is, akit az év elején gerincsérvvel műtöttek, de akire ennek ellenére is számítanak a válogatott keretben. Betöltötte a 33. életévét Fazekas-Zur Krisztina , aki olimpiai bajnok, ezen kívül hétszeres világ- , és hatszoros Európa-bajnok. Krisztina tavaly szinte egyszerre jelentette be Kovács Katalinnal, hogy ő is kisgyermeket vár...

Kézilabda:

A férfi és a női válogatottban is szép számmal akadnak harminc fölött járók, így például Görbicz Anita (májusban lesz 31 éves), Bajnokok Ligája győztes, VB-ezüstérmes, illetve Nagy László (33), kétszeres BL győztes, és két alkalommal olimpiai negyedik helyezett. Az MKB-MVM Veszprém csapatkapitányához hasonló korú klub- és válogatott csapattársa Iváncsik Gergő (32) és Iváncsik Tamás (áprilisban lesz 31), illetve Harsányi Gergely (májusban tölti be 33.-at), aki két olimpián erősítette a negyedik helyezett magyar válogatottat, amelynek színeiben már közel kétszáz alkalommal szerepelt.

Vívás:

A világbajnok, olimpiai ezüstérmes és hétszeres EB győztes Boczkó Gábor április 1-én lesz 37 éves, a szintén olimpiai második helyezett, VB- és EB győztes párbajtörőző Imre Géza pedig már a 39-et is betöltötte.

Torna:

Berki Krisztián a ló-lengés olimpiai bajnoki címvédője ugyan még "csak" a 29. születésnapját ünnepelheti március 18-án, ám arról sem lehet megfeledkezni, hogy a kétszeres világbajnok szerspecialista a Riói nyári játékok esztendejében már harminc fölött fog járni.

Vízilabda:

A válogatott keretben az olimpiai- és világbajnokok közül Madaras Norbert (34) a rangidős, három évvel "marad el" tőle Hosnyánszky Norbert (30), míg a VB aranyéremmel büszkélkedők között sorakozik Szivós Márton (32), Gór-Nagy Miklós (31), valamint Nagy Viktor (aki júliusban lesz 30).

(Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter)