A sportlövő Mészáros Eszter két világkupa-arannyal hangolt az olimpiára

A sportlövő Mészáros Eszter két világkupa-arannyal hangolt az olimpiára

2021. 06. 28.
Megosztás


Sportolóink az olimpiai felkészülés hajrájában tartanak. A sportlövők az eszéki világkupán szerepeltek és két aranyérmet gyűjtöttek be az olimpiai versenyszámokban. A férfi vízilabda-válogatott a sibeniki edzőtáborozás során kétszer is legyőzte a horvátok olimpiára készülő válogatottját. Asztaliteniszben a varsói Európa-bajnokságon 14 év után szereztek ismét érmet a férfiak. A tornász olimpikon Kovács Zsófia a dohai világkupán gerendán gyűjtött be egy ezüstérmet.

Sportlövészet. Az olimpia előtti utolsó világkupa-versenyt rendezték a sportlövők számára Eszéken. Magyarország az olimpiai keret tagjaival vett részt a viadalon.

A légfegyveres számokban a hölgyeknél az olimpián a puskában induló Mészáros Eszter 10m-en nem talált legyőzőre. Eszter Péni Istvánnal az olimpián először programba felvett mix csapatban is világkupa-győztes lett.

"Az eszéki Eb-n gyakorolhattam a döntőket, és azok az érmes eredmények nagy önbizalmat adtak a mostani vk-ra is. Elhittem, hogy tudok jó finálét lőni. Azért is fontosak ezek a vk-k, mert ilyenkor van bennem egy versenydrukk, amit ki kell tudni kapcsolni. A hazai válogatók nem adják ugyanazt az érzést, és persze a mezőny is sokkal erősebb" – nyilatkozta a két aranyat szerző Mészáros.

A férfiak 10m-es puska versenyében a tokiói olimpikon Pekler Zalán a második helyen jutott a fináléba, ahol a 4. helyen végzett. Péni István az alapverseny 15. helyét szerezte meg.

Női légpisztolyban az olimpikon, Európa-bajnok Major Veronika a 3. helyen jutott be a döntőbe, ahol az 5. helyen végzett.

A férfi csapatversenyben a magyarok az oroszokkal vívtak nagy csatát az első helyért. A klasszisokat felvonultató orosz csapat 8-16-ra bizonyult jobbnak. A magyarok Péni, Pekler, Hammerl Soma összeállításban álltak lőállásba.

A női csapatversenyben a mieink Horváth Lea, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összeállításban bronzérmet szereztek.


(Fotó:hvs.hr)

Vízilabda. A férfi válogatott két felkészülési mérkőzést játszott a horvátok ellen a sibeniki edzőtáborban. A Märcz Tamás irányította csapat az első találkozón 12-10-re, a másodikon 15-10-re győzte le a horvát együttest.

A hétvégén (július 2-4.) a budapesti margitszigeti BENU kupán az oroszokkal, a spanyolokkal és a horvátokkal mérkőzik majd meg a magyar válogatott.

A férfi válogatott olimpiai bő kerete:

Kapusok: Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)


(Fotó: MOATSZ)

Asztalitenisz. A varsói Európa-bajnokságon egyedül az Ecseki Nándor, Szudi Ádám duó jutott el az elődöntőig, ahol vereséget szenvedtek orosz riválisuktól, és a dobogó 3. fokára állhattak fel. Magyar férfi játékos legutóbb 2007-ben szerzett érmet Eb-n, akkor Pázsy Ferenc Póta Georginával vegyes párosban lett harmadik.

(Fotó: (MTI/EPA/Robert Ghement)

Torna. A tokiói olimpiai induló Kovács Zsófia három szeren is fináléba jutott a dohai világkupán.
A szerenkénti döntők első napján felemáskorláton lépett szerhez a kétszeres Európa-bajnok tornász. Több figyelmetlenség miatt végül 12.300 pontot kapott, ami a 6. helyre volt elég. Zsófia gerendán hibátlan gyakorlatot mutatott be. Edzője, Trenka János helyszíni tájékoztatása szerint az egyik egytizedes kötését nem fogadták el, így 13.166 pontot kapott bemutatójára, ez pedig az ezüstérmet jelentette. Kovács mindössze 0.034 ezredponttal maradt le a dobog felső fokáról, amelyre az ukrán Diana Varinska állhatott 13.200 ponttal. A talaj fináléja nem sikerült olyan jól, mint a selejtezőben, mivel érkezései kicsit pontatlanabbak voltak. Pontszáma 12.500 lett, és ezzel az ötödik pozíciót gyűjtötte be.
Kovács számára a dohai világkupa volt a tokiói olimpia előtti utolsó megmérettetés, az ötkarikás játékokra július 16-án indul.

„Az egész Világkupával kapcsolatban felemás érzéseim vannak, a gerenda miatt pozitív a mérleg, de a pénteki felemáskorlát-finálé miatt nagyon nem örülök. – nyilatkozta Kovács Zsófia.

(MOB-összeállítás, nyitókép: ISSF)