„A sportolók olimpiája volt Szocsi”

„A sportolók olimpiája volt Szocsi”

2014. 07. 02.
Megosztás

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a sportolók olimpiájának nevezte a februárban lezajlott szocsi téli játékokat.

A téli olimpiát egy héten keresztül értékelte a NOB Pjongcsangban, a következő, 2018-as téli olimpia helyszínén, bevonva a következő három nyári és téli játékok képviselőit, valamint a 2022-es kandidálók küldöttségét.

A megbeszéléseken részletesen átbeszélték a jelenlévők a szocsi tapasztalatokat; Thomas Bach a következőképp értékelt:

„A sportolók olimpiája volt Szocsi. Büszkén mondhatjuk, hogy a téli olimpia mind erősebb branddé válik, és a trend Szocsiban is folytatódott. A televíziós nézettség például tizenegy százalékkal emelkedett Vancouverhez képest, itt, Koreában 38 millió ember kapcsolt a játékokra” – fogalmazott a NOB első embere.

„A szervezők nagyon kitettek magukért, de a rendelkezésre álló források is nagyban elősegítették az olimpia sikerét. A NOB nagyjából 750 millió dollárral támogatta a játékok rendezését.”

Az eszmecserén elhangzott továbbá, hogy az oroszországi infrastruktúra javulásának köszönhetően immár bármelyik téli sportágban rendezhet az ország világeseményt, az a több ezer orosz pedig, aki munkájával hozzájárult a játékok sikeréhez, más nemzetközi projektekben is kamatoztathatja tudását.

„Ez a mostani összegzés segíthet abban, hogy a jövőbeni rendezők megismerjék az elmúlt játékokból leszűrt tapasztalatokat, és elkerülhessék az esetleges hibákat, csökkentsék a költségeket, illetve valamennyi szereplő elégedett legyen, különösen a sportolók és a helyi lakosság” – mondta a NOB olimpiai játékokkal foglalkozó ügyvezető igazgatója, Gilbert Felli.

„A szocsi csapat nyitottságának köszönhetően Pjongcsang, Rio, Tokió és a 2022-es kandidálók előtt is fantasztikus lehetőség adódik a tanulásra egy héten keresztül.”

A megállapítással egyetért Kim Dzsin Szun, a pjongcsangi szervezőbizottság elnöke.

„Kivételes és fontos alkalom volt ez arra, hogy meg jobban felkészülhessünk a játékokra. Arra ösztönöz minket, hogy még keményebben dolgozzunk a siker érdekében.”