A taekwondós Kotsis Edina vb-bronzzal utazik Bakuba

A taekwondós Kotsis Edina vb-bronzzal utazik Bakuba

2015. 05. 19.
Megosztás

Alig több mint három héttel a bakui Európa Játékok előtt kiváló teljesítményt mutatva harmadik lett a cseljabinszki taekwondo világbajnokság zárónapján Kotsis Edina. Magyar női versenyző először jutott vb-éremhez, és 2007 óta nem állt magyar világbajnoki dobogón - tájékoztatott a hazai szövetség.

A felnőtt Eb-ezüstérmes, U21-es Európa-bajnok sportoló a vasárnapi veretlenséggel Kotsis Edina egészen a hétfőn rendezett elődöntőig jutott a cseljabinszki világbajnokságon. Csak a világelső volt jobb nála a két napon, ezzel a dobogó harmadik fokára állhatott.

A -57 kg-os sportoló eredménye igen biztató az alig 25 nap múlva lezdődő Európa Játékok küzdelmei előtt, ahol a kontinens legjobbjai fognak megmérkőzni.

A másik azeri utazó a néhány éve Kanadából "hazaigazolt" Gonda Ivett (49 kg), aki a májusi oroszországi vébén már korábban távozni kényszerült. A sportoló a juharleveles szinekben szerepelt a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián, előbbin ötödikként zárt.

Az Európa Játékokat június 12. és 28. között rendezik Azerbajdzsán fővárosában, 20 sportág 253 versenyszámában mintegy 6000 sportoló fog megmérkőzni. A multisporteseményen több sportág versenyein is lehet majd közvetlenül kvalifikációt, vagy kvalifikációs pontokat szerezni a jövő évi olimpiai játékokra - utóbbiakhoz tartozik a taekwondo is.

A két magyar hölgyversenyzőnek pedig nem titkolt célja a riói részvétel. Magyarországot még sohasem képviselte női taekwondós olimpián...

A vb-n elért eredmények 12-es szorzóval számítanak a világranglistába, amelynek év végi állása alapján 48 tekvondós riói olimpiai indulási jogot szerez. A nemzetközi sportági szövetség (WTF) a decemberben sorra kerülő Grand Prix-döntő után egy héttel adja ki az olimpiai ranglistát, amely alapján mindkét nemnél súlycsoportonként az első hat helyezett, így összesen 48 (24 férfi és 24 női) versenyző szerez kvótát a nemzetének - foglalta össze az MTI.

(MOB/VF-wtftaekwondo.hu, fotó: facebook)