A vírus árnyékában sem állnak meg a párizsi olimpia szervezői

A vírus árnyékában sem állnak meg a párizsi olimpia szervezői

2020. 06. 15.
Megosztás

A NOB 2024-es párizsi játékokért felelős Koordinációs Bizottsága június elején videokonferencia keretein belül találkozott a párizsi olimpia szervezőbizottságával és partnereivel, ide értve Párizs város képviselőit, a Métropole du Grand Paris-t, a Szajna-Saint-Denis részleget, a Région Ile de France-t és a Francia Olimpiai és Paralimpiai Bizottságot is.

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt virtuális térben megtartott megbeszélésen a bizottság tagjai együttérzésüket fejezték ki az elmúlt hónapokban magát jelentős kihívásokkal szembetaláló francia társadalom iránt.

A jelölés óta a 2024-es párizsi ötkarikás játékok előkészületei innovatív és felelősségteljes szellemben zajlottak. A párizsiak a bizottságnak tartott prezentációja tovább nyomatékosította a szervezők elkötelezettségét aziránt, hogy övék legyen az első olyan olimpia, amely teljes mértékben összhangban van az Agenda 2020-szal és az abban foglalt Új Normával.

Ezt az újszerű megközelítést, vagyis az olimpiai és paralimpiai játékok kapcsán történő kreatív és fenntartható optimalizálást részesítette előnyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének nemrégiben kiadott levele és ezt hangoztatta előszeretettel Tony Estanguet, a párizsi nyári játékok szervezőbizottságának elnöke is.

Jó példa a kivitelezésben résztvevők közötti kiváló együtműködésre, hogy ennek hozományaként az olimpiai és paralimpiai falu ágyainak számát 17 000-ről nagyjából 14 000-re csökkentették. Ez egyrészről kielégíti a sportolók és a nemzeti olimpiai bizottságok minden igényét, másrészről segít kézben tartani a befektetések mértékét ezzel egy időben pedig jelentős lakhatási örökséget jelent a francia főváros Szajna-Saint-Denis zónájának. Mindez az Aquatic Centre hatékonyságnövelésében is tetten érhető volt.

A játékok lebonyolításának továbbfejlesztett stratégiája épít a már befejezett munkákra és figyelembe veszi az elhalasztott 2020-as tokiói olimpia optimalizálására felhasznált terveket és fejlesztéseket.

Az egyeztetést követően Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, a NOB Koordinációs Bizottságának elnöke így fogalmazott: „A koronavírus-járvány világszerte mindenkire hatással volt, együtt érzünk azokkal, akik érintettek, különösképpen Franciaországban, amelyet súlyos csapás ért. Mindez még elképesztőbbé teszi a párizsi játékok előkészítésének szűnni nem akaró előrelépését.

Párizs továbbra is bizonyítja elhivatottságát, hogy innovatív és felelősségteljes játékokat rendezzen. A tokiói játékok elnapolása és Thomas Bach elnök úr levele tovább növelte eltökéltségünket, hogy előtérbe helyezzük az Agenda 2020 fenntarthatósági és megvalósíthatósági reformjait, az Új Norma pedig további lendületet ad minden egyes érintettnek, hogy még ambíziózusabbak legyenek. Még több lehetőséget ki szeretnénk aknázni és úttörőek akarunk lenni így készülve a jövő olimpiáira.”

Estanguet, a párizsi játékok szervezőbizottságának elnöke ugyanakkor elmondta: „Mindig kivételes lehetőség találkozni a Koordinációs Bizottság tagjaival. Ez az eszmecsere lehetőséget biztosít számunkra, hogy bemutassuk mennyit léptünk előre, hogy a bizottság tagjaival együttműködve javítsuk, fejlesszük a projektünket. A jelenlegi körülmények ellenére számunkra roppant fontos volt, hogy ezek a találkozók megmaradjanak, hogy bemutathassuk a projekt kapcsán elért haladásunkat.

A kezdetektől fogva az lebegett a szemünk előtt, hogy egy új korszak játékait hozzuk tető alá: felelősségteljes, fenntartható és társadalmilag tudatos ötkarikás játékokat, amelyen mindenki részt vehet. A jelenlegi helyzet és a korábban nem tapasztalt válság azt jelenti, hogy együtt kell tovább mennünk az általunk választott úton. Örülünk, hiszen tudjuk, hogy számíthatunk a NOB és Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, valamint a Koordinációs Bizottság tagjainak támogatására az új típusú ötkarikás játékok megvalósításában.”

A megbeszélések során a 2024-es párizsi játékok szervezőbizottsága ismételten hangsúlyozta határozottságát az olimpiai és paralimpiai játékok korábban megegyezett időpotban történő megrendezését illetően, ezek szerint az olimpiát július 26-tól augusztus 11-ig, míg a paralimpiát augusztus 28-tól szeptember 8-ig tartják. A szervezőbizottság ugyanakkor rávilágított a legutolsó, 2019 júniusában tartott bizottsági megbeszélés óta történt előrelépésekre és bepillantást engedett az elkövetkező hónapok terveibe.

Ezen felül a bizottságot újdonságokkal látták el a játékokhoz kapcsolódó építkezések tekintetében. A Koordinációs Bizottság gratulált Párizsnak és partnereinek, miután az elmúlt hetekben két játékokhoz kapcsolódó létesítmény szerződését is odaítélték, az olimpiai és paralimpiai játékok helyszínén pedig megkezdődtek a bontási munkálatok.

Az olimpiai Aquatics Centre maradandó nyomot hagy a Szajna-Saint-Denis zóna közösségén. A korszerű és fenntartható épület megnövelt úszási és szabadidős lehetőséget biztosít majd a helyi lakosságnak, ezzel segítve Párizs azon elkötelezettségét, hogy olyan infrastruktúrát hozzon létre, amely fejleszti az úszótudást egy olyan helyen, ahol mindössze a gyerekek fele tud úszni.

A Párizs városa által a közelmúltban bejelentett Arena La Chapelle épületének kivitelezése tovább segíti a francia főváros megújulását, hosszú évekre multisport létesítményt biztosítva a helyieknek a Porte de la Chapelle tőszomszédságában.

Mindemellett a párizsi szervezőbizottság szólt a paralimpiai játékok helyzetéről, egyéb létesítmények építéséről, a párizsi játékok új logójáról, a Terre de Jeux 2024 kezdeményezés és a Club 2024 projekt elindításáról, fenntarthatósági terveiről és arról, mit hagy majd az utókorra a 2024-es olimpia.

(Forrás és kép: olympic.org)