„…A víz az úr!” –  ez történt a hétvégén

„…A víz az úr!” – ez történt a hétvégén

2019. 03. 18.
Megosztás


A férfi vízilabda-válogatott bejutott az Európa Kupa negyeddöntőjébe, ahol tovább menetelhet a Tokió felé vezető úton. A vitorlázó Érdi Mária olimpiai erősségű mezőnyben győzött Mallorcán. Tornászaink Stuttgartban és Bakuban, a judósok a jekatyerinburgi olimpiai pontszerző Grand Slam-viadalon, míg férfi és női tőrvívóink Annaheimben Gran Prix-viadalon szerepeltek. A triatlonos Bragmayer Zsanett tovább gyűjtötte olimpiai kvalifikációs ranglistapontjait. Budapesten magyar érmekkel zárult a curling WCT-viadal. Hétvégi összefoglalónk következik.

Vízilabda. A férfi világliga/Európa Kupa-selejtező utolsó játéknapján a Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk 24-8-ra győzött a máltaiak ellen és csoportja élén végzett. Az Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között Zágrábban rendezik. A magyar válogatott Montenegró ellen száll vízbe az elődöntőbe jutásért. Győzelme esetén az olasz-orosz találkozó győztese következhet az elődöntőben. Az Európa Kupáról három válogatott jut tovább a világliga-fináléba, melyet június 18. és 23. között Belgrádban rendezik. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára.

Az Európa Kupa negyeddöntő párosítása (Szerbia a rendező jogán már bejutott a világliga döntőjébe):

Magyarország Montenegró
Olaszország – Oroszország
Spanyolország – Szerbia
Horvátország – Görögország


Vitorlázás. Érdi Mária megnyerte a Mallorca Sailing Center Trofeát. A tokiói olimpiai kvótás magyar vitorlázó a Palma de Mallorcán megrendezett viadalon 53 vetélytársát utasította maga mögé a Laser Radial női olimpiai hajóosztályban. Ez a viadal annak a Trofeo Princesa Sofia regattának az előversenye, amely hagyományosan az év első legfontosabb nemzetközi versenye Európában. A második olimpiájára készülő ifjúsági világ- és Európa-bajnok magyar vitorlásversenyző mögött az amerikai világbajnok Railey Paige végzett ezüstérmesként, megelőzve a dánok riói bronzérmesét, Anne-Marie Rindomot. A Trofeo Princesa Sofia március 29-én kezdődik és április 6-ig tart.


Torna. Stuttgartban a magyar női válogatott, Bakuban a világkupán Vecsernyés Dávid lépett a szerekhez nemzetközi viadalok selejtezőiben.
A németországi városban rendezett Team Challenge 2019 elnevezésű csapatversenyen a Böczögő Dorina, Fehér Nóra, Péter Sára, Makra Noémi, Schermann Bianka összeállítású együttes az előkelő hetedik helyen végzett. Draskóczy Imre szövetségi kapitány elmondta, ez egy felkészülési verseny volt, főként a fiataloknak szeretett volna lehetőséget adni a bizonyításra. A mieink gerendán kezdtek, ahol rontottak, így ez rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére, ezzel együtt az ugrás és a felemáskorlát kiemelkedő volt.

A csapatverseny után rendezték az egyéni összetett világkupa-viadalt. Ezen Kovács Zsófia hetedik lett. Teljesítményét befolyásolta, hogy a múlt héten még beteg volt, és rontással is 51 pont felett teljesített. Az ugrásnál volt egy ellépése, így ezen a szeren 4-5 tizeddel többet kaphatott volna, ha hibátlanul teljesít. Ez volt Zsófia tavaszi bemutatkozása, összességében biztató volt a teljesítménye. Legközelebb a március végi Matolay Emlékversenyen áll rajthoz.

Az idei világkupa-sorozat második állomásán, Azerbajdzsán fővárosában nyújtón szerepelt az Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid. Kelemen Zoltán vezetőedző helyszíni tájékoztatása szerint erős mezőny jött össze a viadalon. Tanítványa jól tornázott, bár kisebb technikai, kiviteli hibái voltak, de ezúttal ez nem fért bele. Vecsernyés a selejtezőben 13.366 pontot kapott gyakorlatára, ami nem volt elegendő arra, hogy bekerüljön a döntőbe. Az Eb-bronzérmes sportoló a vk következő helyszínén, Dohában folytatja.


Judo. Pénteken az idei harmadik olimpiai kvalifikációs pontgyűjtő Grand Slam-tornával folytatódott az IJF World Tour sorozata. Jekatyerinburgban negyvennyolc ország több mint négyszáz judósa indult, közöttük két magyar résztvevő. A 60 kilós Szabó Csaba az első fordulóban brazíl riválisától szenvedett vereséget, így kiesett. Ungvári Attila (81 kg) az első fordulóban erőnyerő volt, a második körben a bronztalálkozóig menetelő holland de Writt állta az útját; a magyar judós helyezetlenül fejezte be a versenyt.


Vívás. Két-két magyar tőröző indult a kaliforniai Annaheimben az egyéni férfi és női Grand Prix-n, ahol ketten jutottak fel a 64-es főtáblára. Dósa Dániel az egyéni olimpiai ezüstérmes amerikai Alexander Massialassal találkozott az első fordulóban, és 8:15 arányú vereséget szenvedett. Kreiss Fanni amerikai és izraeli riválisát legyőzve került be a legjobb 16 közé. Ott a koreai Jeon állta az útját, így Fanni a 14. helyen fejezte be a versenyt.


Triatlon. Bragmayer Zsanett egyetlen magyar indulóként 21. helyen végzett a triatlonosok világkupa-sorozatának idei második állomásán az ausztráliai Mooloolabában. A verseny honlapjának tájékoztatása szerint Zsanett 59:54 perces eredménnyel teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló távot, és 1:39 perccel maradt el a győztes ausztrál Ashleigh Gentle-től. A nők versenyében 46 triatlonos indult, közülük 43 ért célba. A magyar triatlonista továbbra is kvótás helyen áll az olimpiai kvalifikációs pontversenyben.


Curling. Magyar érmekkel zárult a Curling Világszövetség Budapesten rendezett nemzetközi WCT-versenye, ahol hét nemzet 16 párosa indult harcba a trófeáért és az összesítésben 5000 eurós pénzdíjért. A verseny döntőjében a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt páros nagy csatában 6-5-re kikapott az orosz Anastasia Moskaleva, Alexander Eremin duótól. A bronzmérkőzést két magyar kettős játszotta egymással, ahol a február elején Svájcban rangos tornát nyerő Szekeres Ildikó, Nagy György páros végül 9-6-ra legyőzte a Dencső Blanka, Szabó Gergely duót. A budapesti verseny közvetlen felkészülési viadal volt az áprilisi, norvégiai világbajnokság előtt, ahol a Budapesten is döntőt játszó, a közelmúltban pedig Pozsonyban WCT-versenyt nyerő Palancsa, Kiss páros képviseli majd a magyar színeket. A magyar együttes ezt megelőzően még a skóciai WCT-versenyen élesítheti a formáját.


Sportlövészet. A mexikói Acapulcóban megkezdődött a koronglövők idei első olimpiai kvótát osztó világkupaversenye. A magyar színeket hétfőn a trap mezőnyében Hegyi Norbert, míg skeetben szombaton Pongrátz Bianka képviseli. Minden számban két kvótát osztanak az olimpiára.

Kerékpársport. Az idén 16. alkalommal megrendezett Istarsko Proljence – Istrian Spring Trophy elnevezésű, 2.2-es kategóriájú Europe Tour országúti kerékpárversenyen 2. helyen zárt összetettben Valter Attila. A három szakaszt és egy prológot tartalmazó horvátországi viadalon a mindössze 20 éves bringás az első mezőnyszakaszon győzni tudott, egy darabig az összetettet is vezette. Eredménye 30 ranglistapontot ért, ami az olimpiai kvalifikáció alapja.

(MOB-összefoglaló)