20230320 018 csanadi 100

Aján Tamás 85 éves

2024. 01. 12.
Megosztás

Pénteken lett 85. esztendős dr. Aján Tamás sportdiplomata, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi főtitkára, ma tiszteletbeli tagja, aki több mint fél évszázadon keresztül töltött be a magyar és a nemzetközi sportvilágban különböző meghatározó, vezetői tisztségeket. Sportvezetőként 27 olimpián (téli, nyári, ifjúsági) vett részt.

Aján Tamás 1939. január 12-én született az erdélyi Szamosújváron. Több sportágban kipróbálta magát: atlétizált, úszott, focizott, kajakozott és tornázott. Orvosi, sebészi pályára vágyott, mégis a Testnevelési Főiskola tanári szakán diplomázott, majd politikatudományokból doktorált. Rövid gimnáziumi tanári munka után dr. Csanádi Árpád akkori MOB-főtitkár mentorálásával kezdte sportvezetői pályafutását a sporthivatalban 1965-ben.

Sport - Súlyemelõ VB - Megnyitó

Budapest, 1990. november 9. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főtitkára beszél a 63. Súlyemelő Világbajnokság megnyitóján a Nemzeti Sportcsarnokban.

MTI/Honéczy Barnabás

1968-tól a Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkára, 1970-től a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) alelnöke, 1976-tól 2000-ig annak főtitkára, 2000-től 2020-ig elnöke volt. 1969-ben alapítója, majd tiszteletbeli elnöke az európai szövetségnek.

IMG 2319

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a kilencvenes években. Állós sor balról: Molnár Zoltán, Bonn Ottó, Frenkl Róbert, Császári Attila, Vass Károly, Schulek Ágoston, Nádori László, Istvánfi Csaba, Kamuti Jenő, Baráth Etele és Novotny Zoltán. Ülő sor, balról: Gyenesei István, Harcsár István, Schmitt Pál, Aján Tamás és Kiss Imre.

MOB-archívum

1983-ban az OTSH elnökhelyettese lett. 1986-tól 1989-ig a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Schmitt Pál elnök mellett 1989 és 2005 között főtitkára, majd a szervezet elnökségének aktív tagja, ma a MOB tiszteletbeli tagja. Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, 2010 és 2020 között tiszteletbeli tagja; pályafutása során több NOB-bizottság munkájában is részt vett.

Külkapcsolat - Sportdiplomácia - Samaranch Budapesten

Budapest, 1990. november 11. Antall József miniszterelnök (b) és Juan-Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének (j) találkozója a kormányfő hivatalában, Horváth Balázs belügyminiszter (b2) és Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára (b4) részvételével. A háttérben Földi Imre, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóriportere (b2), valamint a Magyar Televízió Telesport riportere dolgoznak.

MTI/Mónos Gábor

Jó viszonyt ápolt a NOB elnökeivel, vezető tisztségviselőivel, korábban Lord Killaninnal, Juan Antonio Samaranch-csal, majd Jacques Rogge-gal és Thomas Bach-hal. Több más nemzetközi sportszervezetben (WADA, IMGA) évtizedekig vezető tisztségviselő. A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke 1989 és 2021 között.

Orbán Viktor Lausanne-ban

Lausanne, 2001. 05. 21. Orbán Viktor miniszterelnök Lausanne-ba látogatott, ahol találkozott Juan Antonio Samaranch-csal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével. Orbán Viktor a nap folyamán részt vett a World Sports Forumon. A képen: Aján Tamás, a NOB tagja, Orbán Viktor, Juan Antonio Samaranch és Schmitt Pál, a MOB elnöke az Olimipiai Múzeum kertjében.

MTI/Illyés Tibor

Nemzetközi elismerései közt Dél-Koreában, Finnországban, Bulgáriában, Lengyelországban megkapta a külföldieknek adható legmagasabb állami elismerést, 2011-ben Dmitrij Medvegyev orosz elnök nyújtotta át neki a Barátságért érdemrendet. A Magyarország és a Koreai Köztársaság közötti politikai és sportkapcsolatok megteremtésében játszott úttörő szerepéért 1989-ben Szöulban vehette át a legmagasabb dél-koreai kitüntetést az ország elnökétől. 2000-ben megkapta a külföldieknek adható legmagasabb bolgár állami díjat, 2015-ben Moldova elnöke nyújtotta át neki a Becsületrendet, s hasonló díjjal méltányolták sportdiplomáciai szolgálatait Finnország és Lengyelország állami vezetői is.

Jacques Rogge Budapesten - díszdoktorrá avatták

Budapest, 2002. március 16. A Budapesten tárgyaló Jacques Rogge-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán díszdoktorrá avatták. A képen: Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára (b) gratulál Jacques Rogge-nak.

MTI/Földi Imre

2010-ben a NOB akkori elnökétől, Rogge-tól Olimpiai Érdemrendet kapott, a díjat már 1995-ben is neki ítélték. Magyarországon az 1996-os Tisztikereszt után 2009-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesítette.

Moa001

A Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa 2019-ben. Balról dr. Szabó Lajos, dr. Szikora Katalin, dr. Szakály Sándor, dr. Jakabházyné Mező Mária, dr. Aján Tamás, Győr Béla, dr. Hencsei Pál, dr. Printz János, dr. Bukta Zsuzsanna és Kegyes Jenő.

MOB-Média/Szalmás Péter

Számos példa van, ami Aján Tamás sportdiplomata nagyságát mutatja. Egyik például, hogy tárgyalásai után, a 90-es években Észak-Koreában rendezett Ázsia-kupán felcsendülhetett a dél-koreai himnusz, és a dél-koreaiak zászlaját is felvonták, miközben a két ország nem volt diplomáciai kapcsolatban. Jelentős sikerei voltak a kelet és nyugat közötti kapcsolatépítésben is. Pályája kezdetén, a mexikói olimpia évében a hazai súlyemelő-szövetségben tett békéltető lépéseket. Eredményes volt a magyar-izraeli sportkapcsolatok alakításában, és az első magyar-dél-koreai együttműködési megállapodás is neki köszönhető, még 1988-ból.

20180609 134725

Aján Tamás a legidősebb és legfiatalabb magyar olimpiai bajnokkal: Keleti Ágnes tornásszal és Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázóval a székesfehérvári MOA-vándorgyűlésen, 2018. június 9-én.

MOB-Média/Vasvári Ferenc

Isten éltesse Aján Tamást!