Abony 20240417 1

Akadémiai programok Bokodtól Tiszavasváriig

2024. 05. 06.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia az elmúlt hónapban a fő rendezvényei mellett sok egyéb érdekes, helyi rendezvényen is érintett volt szerte az országban Abonytól Bokodon, Debrecenen át Tiszavasváriig. Ezeket a rendezvényeket szeretnénk a hírcsokrunkban megismertetni olvasóinkkal.

Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke március 26-án bemutatta egyesületét Debrecenben, a Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a „Találkozás nemzetünk hírességével” című rendezvényen, melynek vendége Váradi János olimpiai bronzérmes, háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes magyar ökölvívó volt.

Április 4-én, Debrecenben az Alliance Francaise de Debrecen és a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály az Irány Párizs 2024! programsorozat keretén belül közönségtalálkozót szervezett Battai Sugár Katinkával, a DEAC világbajnok kardvívójával, a Benedek Elek Könyvtárban. A rendezvény moderátora Parádiné Kenéz Tünde, a szakosztály vezetője volt.

Battai Sugár Békessy OBK Debrecen 20240404

Április 9-én, Zuglóban, a Varga Zoltán Sportpályán megemlékezést és koszorúzást rendezett a helyi sportközpont, az elhunyt bajnok halálának 14. évfordulóján, a 11 évesek számára rendezett labdarúgótorna előtt. A résztvevő csapatok (Budapest Honvéd FC, Ferencvárosi TC, MTK, Vasas SC) előtt előbb többen emlékeztek az ezen a pályán elhunyt legendás labdarúgóra. A koszorúzáson a MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára helyezte el az olimpiai bajnok emléktáblájánál.

Április 11-én délután vettek végső búcsút a Szent Család Templomban, a hetvenéves korában elhunyt Dobor Dezső sportújságírótól, sporttörténeti kutatótól, a Telesport egykori népszerű riporterétől, a Magyar Olimpiai Bizottság és a MOA tanácsának egykori tagjától. Dezső összesen kilenc olimpiáról közvetített és tudósított. A MOA képviseletében dr. Iglódi Endre elnök és Prof. Dr. Szakály Sándor alelnök vett részt a búcsúztatón, melyen az elhunyt családtagjainak dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adta át, amit Dezső betegsége miatt már nem tudott személyesen átvenni.

Délután a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Gimnázium éttermében Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség sportigazgatója volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége. A vendéggel Molnár István, a kör tagja, egyik sportszakértője beszélgetett. A rendezvényen részt vett Győr Béla is.

Berki Krisztián Csanádi 20240411

Szintén április 11-én, a Költészet Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódott Debrecenben a Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály. A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma alkotói ösztöndíjat adományozott Parádiné Kenéz Tündének, a szakosztály vezetőjének. Gratulálunk a kitüntetéshez!

Április 15-én délután Újpesten, a Megyeri temetőben helyezték örök nyugalomra Juhász Péter olimpiai ezüstérmes labdarúgót. A MOB és a MOA képviseletében Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok vívó, Győr Béla és Vajda Krisztina, a MOB marketingmunkatársa vett részt a búcsúztatón és helyezte el a MOB koszorúját a ravatalnál.

Április 17-én, Abonyban, a Kinizsi Pál Gimnázium olimpiai napi rendezvényén vett részt Vaskuti István, olimpiai bajnok kenus, a Nemzet Sportolója; Győr Béla és Szijj Lilla, MOA-tanácstag, az Olimpiai Értékek Iskolai Program projektvezetője. Pető Zsolt polgármester után Győr Béla köszöntötte a mintegy 300 fő sportoló tanulót és tanáraikat. Vígh Krisztián, az iskola testnevelő tanára példásan vezette le a nap eseményeit. A gyerekek és tanáraik közönségtalálkozón beszélgethettek Vaskuti Istvánnal. Egyöntetű volt a hallgatóság véleménye, hogy nagy élmény volt a Nemzet Sportolójával találkozni, beszélgetni, hallgatni felemelő előadását. A kis küldöttség természetesen ellátogatott Varga János szobrához és megtekintette a birkózók edzését is, a bajnokról elnevezett csarnokban. Az olimpiai bajnok sportoló találkozott Krupincza János önkormányzati képviselővel, a POWER SE elnökhelyettesével és Dudinszky Anna Mónika alpolgármesterrel is. A délutáni program során Szekeres Ferenccel, az abonyi származású maratoni futó olimpikonnal is találkozhattak a résztvevők.

Dömölky Lídia Tornaszoba Bokod

Április 19-én, pénteken Bokodra, a Dr. Nemere Zoltán Óvoda és Bölcsőde olimpiai napjára volt hivatalos a MOA küldöttsége, melynek tagja volt Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó; Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok vívó; Muhari Eszter kadet világbajnok vívó; Rédli András olimpiai bronzérmes, világbajnok vívó; Győr Béla és Veres Vince, a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagja. Először az óvoda Nemere-emlékfalánál volt megemlékezés és koszorúzás az óvodások és bölcsődések részvételével. Majd Markó Györgyi, intézményvezető mondott beszédet az óvoda tornaszobájában, amelyet javaslatára Sákovicsné Dömölky Lídiáról neveztek el. A bajnok nagyon meghatottan mondott köszönetet a gesztusért, majd Szász-Kovács Emesével és Muhari Eszterrel együtt leleplezték a szoba falán elhelyezett emléktáblát. A bajnoknő külön kérése volt a helyiek felé, hogy Lídia Tornaszoba legyen a helység neve. A névadó után az község sportpályáján került lebonyolításra az Olimpiai nap az óvodásoknak, bölcsődéseknek. Ezután közönségtalálkozót tartottak az általános iskola Nemere Sportcsarnokában, ahol a gyerekek a bajnokokkal beszélgethettek. A helyiek méltán híres művészi kerékpár egyesületének bemutatóját tekinthették meg a résztvevők a találkozó zárásaként. Majd az általános iskola falán és Nemere Zoltán szülőházán elhelyezett emléktáblákat koszorúzták meg a helyiek és a MOA-küldöttség.

Abony 20240417

Április 20-án Tatán, az Olimpiai Edzőtábor tanácstermében rendezték meg a MOB és a MOA által meghirdetett Mező Ferenc Olimpiai Szellemi Vetélkedő országos döntőjét, 8 csapattal. A vetélkedő a MOB honlapján keresztül folyt öt héten keresztül, online formában. A 8 legtöbb pontot szerző csapat részvételével rendezték a finálét. A döntő játékvezetője Győr Béla volt. A zsűri elnöke dr. Szikora Katalin, MOA-tanácstag, tagja Szijj Lilla és Veres Vince volt. A csapatok 10 fordulóban adtak számot a felkészültségükről.

Mező döntő Tata 20240420 1

A döntő végeredménye:

  1. PTE Deák Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda (Pécs)
  2. Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium
  3. Kispesti Eötvös József Általános Iskola
  4. Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium
  5. EASZC-Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Baktalórántháza)
  6. Gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2.
  7. Gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1.
  8. Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

A döntő minden résztvevője a MOB ajándékkönyvét és emlékérmet, az első három helyezett csapat tagjai külön érmet, a bajnok serleget vihetett haza. Az első helyezett csapat a MOA vendégeként részt vehet a nyári olimpiai táborában. A döntőt közös ebéd zárta.

TOBKE április 20

Fókuszban a labdarúgás címmel tartott nagyszabású rendezvényt a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület, április 20-án, szombaton, a Találkozások Házában. Az eseményt Mráz Erzsébet Irma írónő nyitotta meg, majd Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó tartott élménybeszámolót. Délután Tolcsvay Béla, Kossuth-díjas énekes dalaival emelte a tanácskozás fényét.

Április 25-én délután a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Gimnázium éttermében a Kökény Beatrix, Imre Géza olimpiai ezüst és bronzérmes házaspár volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége. A vendégekkel Tóth Attila, a kör elnökségi tagja, egyik sportszakértője beszélgetett. A jó hangulatú rendezvényen részt vett Győr Béla is.

Imre Kökény Csanádi 20240425

Április 26-án reggel izgatottan készült hat tagóvoda óvodás csapata, a Pesterzsébeti Lurkóház Óvoda Olim-pici elnevezésű olimpiai napjára, az ESMTK sportcsarnokában, Pesterzsébeten. Az óvodások bevonulása és a lánggyújtás után Molnár Tímea intézményvezető köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. Majd Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere és Győr Béla MOA köszöntötte a résztvevőket. A résztvevő óvodások eskütétele után megkezdődtek a versenyek. Sorversenyben, kapura lövésben, grundbirkózásban és karatéban mérte össze tudását a hat tagóvoda 10-10 óvodása. A küzdelmek befejezése után a MOB és a MOA ajándékaként átadásra kerültek az aranyérmek minden résztvevő számára. Itt ugyanis mindenki győztes volt.

Pesterzsébet Lurkóház Olimpici 20240426

Április 26-án, pénteken délután indult Debrecenben, a Bem tér és a Füredi utca sarkáról a történelmi séta, melyet a július 26-i nyitóünnepség előtt három hónappal, a francia nyelvet és kultúrát népszerűsítő debreceni Alliance Francaise kezdeményezésére rendeztek. A különleges, olimpiai tematikájú, vezetett sétán megismerhették az érdeklődők, kik azok a debreceni sportolók, akik megjárták az olimpiát és emléküket hogyan őrzi a város. A sétát Parádiné Kenéz Tünde, a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör szakosztályvezetője és Erdei Nóra idegenvezető vezette.

(MOB-MOA/GyB; fotó: TOBKE, PKT, Róth Tamás, Abony, Bokod, Szijj Lilla, Lurkóház)