Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros

Aki a 20. születésnapját világcsúccsal ünnepelte – 80 éves Bakos Károly

2023. 03. 02.
Megosztás

Az angyalföldi srác már ifiként világcsúcsot emelt, majd pályája Mexikóban egy olimpiai bronzzal teljesedett be. Dolgozott kárpitosként, vezette a székesfehérvári emelők edzéseit, menedzselt szakosztályt, irányította a Fejér megyei szövetséget. A 80 esztendős Bakos Károlyt ünnepeljük…

Budapesten, 1943. március 2-án született, gyermekéveit Angyalföldön töltötte. A sportágválasztás nem volt nagy kérdés, miután édesapja, Bakos János többszörös magyar bajnok súlyemelő, edző. 1957-ben az Építők edzőtermében találja magát, majd következik egy ’72-ig tartó menetelés a Testvériségben, a Csepelben és a BSE-ben. Eleinte édesapja a mestere, majd Orvos András. Hamar jönnek az első nagy eredmények, még ifjúsági versenyző, amikor 1963-ban, 20. születésnapján a 75 kilósok közt szakításban 121 kilóra állítja be a világcsúcsot. Közben kárpitosként szakmunkásvizsgázik, majd a budapesti Ságvári (ma Trefort) Gimnáziumban érettségizik.

Sport - Súlyemelés - Bakos Károly új ifjúsági világcsúcs

Budapest, 1963. február 28. Bakos Károly, a Budapesti Építők súlyemelője a győzelmi elismeréssel a kezében az Ybl Miklós Építőipari Technikum Thököly úti tornacsarnokában, ahol a Bp. Építők I. osztályú súlyemelő versenyén ifjúsági világcsúcskísérlettel első lett. A váltósúlyú szakításban 120 kilóról 120.5 kilóra javította a finn Kailajärvi eddigi világrekordját és ezzel a teljesítményével megszületett 1963 év első magyar világcsúcsa.

MTI/Petrovits László

1963 és 1972 között válogatott, ’74-ben vonul vissza. Több mint másfél évtizedes versenyzői pályafutása során számos kiváló nemzetközi eredményt jegyez. Már a tokiói játékok idején is kirobbanó formában volt, de a sportvezetés nem őt vitte, négy évvel később azonban Mexikóban megállíthatatlan volt a dobogó harmadik fokáig (440 kg; nyomásban 137,5 kg, szakításban 132,5 kg, lökésben 170 kg). A ’68-as vb-n váltósúlyban összetettben bronzérmes, egy évvel később a varsói vb-n lökésben arany-, összetettben ezüstérmes, az Eb-n lökésben és összetettben is az első helyen végez.

Sport - Olimpiai súlyemelõ válogatott

Budapest, 1968. augusztus 5. Szarvas Gábor, Bakos Károly, Nemeszányi Árpád és Veres Gyõző tartják Földi Imrét. A Mexikóvárosban októberben rendezendő XIX. nyári olimpiai játékokra készül az olimpiai súlyemelő válogatott.

MTI/Petrovits László

A müncheni olimpiára is éremesélyesként készül, de a tatai edzőtáborban egy szerencsétlen sportbalesetben megsérül, lábtenisz közben kifordul a bokája, majd néhány év levezetés után edzői és sportvezetői pályára lép.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros

Mexikóváros, 1968. október 16. Az ezüstérmes japán Masashi Obuchi, az aranyérmes szovjet Viktor Kurencov és a bronzérmes Bakos Károly súlyemelők (b-j), a váltósúlyú súlyemelés dobogósai az eredményhirdetésen a XIX. nyári olimpián.

MTI/UPI-OL

A TF-en szakedzőként diplomázik. A székesfehérvári Aba Regia Építők SC vezetőedzője, a nyolcvanas évek végén tanít az Árpád Szakmunkásképzőben, később az Alba Regia SC Body Building menedzsere, majd a londoni olimpia évében a Fehérvár Rugby Club súlyemelő szakosztályának vezetője. Sportvezetőként a Fejér megyei Súlyemelő Szövetség főtitkára, majd elnöke.


A  XX. nyári olimpia Münchenben

München, 1972. szeptember 4. 1972. augusztus 26-szeptember 11. között Münchenben rendezték meg a XX. nyári olimpiát. A 400 méteres síkfutás középdöntője az olimpiai stadionban: (b-j) az amerikai Kathy Hammond, a lengyel Danuta Piecyk és a csoportelső Balogh Györgyi, aki a döntőben 8. lett.

MTI Rt. Fotószerkesztőség

Felesége a 200 méteren – kézi méréssel a mai napig is – magyar csúcstartó Balogh Györgyi atléta, a mexikói és a müncheni olimpia résztvevője; a Vasas legendája legjobb eredményeként 1972-ben 400 méteren döntőt fut: a 8. helyen végez.

A két olimpikon 1968-ban a játékok alkalmával ismerkedett meg, de csak évtizedekkel később alapítottak közös családot. Közös otthonuk a Székesfehérvár melletti Zámolyon található – itt töltik nyugdíjas éveiket is.

Bakos Károly nyugdíjba vonulását követően is aktívan szolgálta a sportot. Relikviáiból 2021-ben kiállítás nyílt. Ha egészsége engedi, a MOB évvégi összejövetelinek is aktív résztvevője, de ott volt a mexikóvárosi olimpia MOB által szervezett 50 éves jubileumi emléktúráján is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Mexikóváros

Mexikóváros, 1968. október 17. A középsúlyú kategóriában versenyzõ Bakos Károly súlyemelõ bronzérmet szerez a XIX. nyári olimpián. (MTI/UPI-OL)

MTI

Isten éltesse Bakos Károlyt!

(MOB-Média; fotó: MTI)