Noi kezilabda 1976 mti scaled e1635515754860

Aki felfedezte Pádár Ildikót – 75 éves lett Berzsenyi Mária

2021. 10. 31.
Megosztás

A női kézilabdázás 1976-ban debütált az olimpián, ahol a magyar válogatott a bronzérmet szerezte meg. E csapat kapuját védte az akkor 30 éves Berzsenyi Mária, aki 18 éves volt, mikor elkezdte ezt a sportágat. Ő fedezte fel Pádár Ildikót. Berzsenyi Mária most ünnepli 75. születésnapját.

A női kézilabdázás 1976-ban debütált az olimpián, ahol a magyar válogatott a bronzérmet szerezte meg. E csapat kapuját védte az akkor 30 éves Berzsenyi Mária, aki 18 éves volt, mikor elkezdte ezt a sportágat.

A tehetség utat tör magának – szokták mondani. Ez az állítás igaz Berzsenyi Máriára is, akitől bár a sport nem állt messze, hiszen egészen az egyetemig atletizált, 400 és 800 méteren versenyzett, mégis viszonylag későn, 18 évesen került a kézilabdapályára. Futóedzésre az MTK pályájára járt, ahol gyakran nézegette a kézisek gyakorlását. Az egyik ilyen alkalommal beállt a kapuba, ahol észrevette őt a csapat akkori trénere, Lengyel Gábor, aki innentől az érettségiig külön foglalkozásokat tartott neki, mert meglátta a fiatal lányban a tehetséget.

Budapest, 1976. április 7.
Berzsenyi Mária kézilabdázó, a XXI. Nyári Olimpiára készülõ magyar nõi kézilabda-válogatott keret tagja.
MTI Fotó: Petrovits László

A matúra után egyértelművé vált, hogy a kézilabda az ő igazi útja, így – egy kis szegedi és óbudai kitérővel – a Fradi kapuját erősítette pályafutása végéig. A nemzeti csapatba ’73-ban került be, és részese volt a ’75-ös és ’78-as vb-bronznak is.

A női kézilabda 1976-ban került fel a játékok műsorára, válogatottunk – Berzsenyi Máriával a soraiban – pedig az előkelő harmadik helyen végzett Montrealban. Így harminc évesen, egy olimpiai éremmel a zsebében nem is tűnt olyan rossz ötletnek, hogy anno az atlétika helyett a kézilabdára váltott. Olyannyira, hogy aktív pályafutását befejezve is szeretett sportága mellett maradt. Ám itt sem tétlenkedett, hiszen több klubcsapattal – köztük a Fradival is – szép sikereket ért el, de gyakorlatilag ő fedezte fel Pádár Ildikót is, és nevelt belőle klasszis beállóst. Egy Eger-Fradi ifi meccsen szúrta őt ki, rögvest szólt is a zöld-fehérek menedzserének, hogy „ez a lány kell neki”, így „Párducot” – ahogy becézik Pádárt – csakhamar soraiban tudhatta az FTC, a többi pedig már történelem.

A magyar Pádár Ildikó kapura fordul Leila Lejeune-Duchemann (b) és Nodjialem Myaro között, a háttérbõl Siti Beáta figyeli az akciót a sydneyi nyári olimpiai játékok nõi kézilabdatornája A-csoportjának 2. fordulójában a sydneyi Olimpiai Parkban 2000. szeptember 19-én. Magyarország 23-22-re gyõzött.
MTI Fotó: IllyésTibor

Elmondhatjuk hát, hogy Berzsenyi Mária, aki október 31-én tölti be 75. életévét nemcsak aktív sportolóként öregbítette kis hazánk hírnevét, hanem edzőként is hozzájárult a magyar kézilabdasport sikereihez. Az Isten éltesse még sokáig!

(Szöveg: Barát Kornélia; Képek: MTI)