Aki legyőzte az időt – film készült Keleti Ágnesről

Aki legyőzte az időt – film készült Keleti Ágnesről

2022. 12. 02.
Megosztás

Januárban tölti be 102. életévét Keleti Ágnes, ami talán önmagában is elég lenne ahhoz, hogy életéről filmet készítsenek. Ám Ági néni története jóval több fordulatot tartogat ennél, mely megihlette Oláh Kata dokumentumfilm-rendezőt is. Az alkotást december 8-tól játszák a mozik.

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. A közel 102 év során, amit eddig e földi létben eltöltött – át- és túlélte a II. világháborút és a zsidóüldözést –; megtalálta helyét a kommunista diktatúra alatt sínylődő Magyarországon; ’56-ban többedmagával egyetemben nem tért haza a melbourne-i olimpiáról; új életet kezdett Izraelben, férjhez ment; 40 éves kora után szült két gyermeket; a nulláról felépítette a közel-keleti ország tornasportját; Egerszegi Krisztinával és Kozák Danutával együtt ő a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert női sportolónk; tagja a Nemzet Sportolóinak; ő a jelenleg élő legidősebb olimpiai bajnok a bolygónkon; ma pedig Budapesten éli mindennapjait jó erőben, békességben, vidáman. Amikor megszületett, még nem volt rendszeres rádióadás Magyarországon, ma pedig naponta fejlődik a digitális világ. Arra a gyakorlatra, amivel aranyérmet nyert, két zsűri is 10 pontot adott akkor, ma pedig kis túlzással egy általános iskolai tornaóra tananyaga lenne felső tagozatban. Ezek mind-mind olyan adatok, melyekből leszűrhető: egy nem mindennapi emberrel van dolgunk.

Oláh Kata érdeklődését sem véletlenül keltette fel, hiszen valami titoknak csak kell lennie... Hogy a sport az egészséges, és reméljük hosszú élet egyik elengedhetetlen eleme, azt sokat nem kell magyarázni. De senki sem élt csak azért száz évig, mert az átlagnál gyorsabban tudott úszni, vagy futni. Ági néni titka minden bizonnyal abban rejlik, hogy soha nem a félelem vezérelte. Sportolói pályafutása alatt sem a győzelem motiválta, hanem a szeretet, a szenvedély, amit a tornasport iránt érzett. Ági néni szerint az élet kiszámíthatatlan, éppen ezért kell vigyáznunk rá. És hogy mi a három legfontosabb dolog? A család, a szerelem és a szeretet – ami klisének hangozhatna, ha nem egy ilyen XX. századot végigélt bölcs idős hölgy szájából hangozna el.

A filmet december 8-tól vetítik a hazai mozikban. Aki teheti, töltsön az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnessel bő 80 percet, és utána biztosan más szűrőn át szemléli pár napig a világot...

(MOB; képek: Róth Tamás)