Akik nélkül nem születhettek volna meg a magyar sikerek

Akik nélkül nem születhettek volna meg a magyar sikerek

2015. 01. 11.
Megosztás

A magyar sportolók a 2014-es esztendőben is kitettek magukért: a világbajnokságokon, olimpiai versenyszámokban 4 arany-, 2 ezüst- és 6 bronzérmet nyertek, míg az Európa-bajnokságokon ugyanez a mutató 14-8-20. A szocsi téli játékokon Miklós Editre lehettünk a legbüszkébbek, a magyar alpesi sízés legjobb eredményét érte el olimpián. Utánpótláskorú versenyzőink szintén megállták a helyüket, az ifjúsági olimpián 7-9-12-vel zártak Nanjingban. Mindezen sikerek nem születhettek volna meg a Magyar Olimpiai Bizottság támogatói nélkül, melyeknek vezetőit arra kértük, hogy elevenítsék fel legkedvesebb sportélményeiket a lassan mögöttünk hagyott évből.

Dr. Csányi Sándor (OTP, elnök-vezérigazgató):

„Számomra – talán érthető okból, az MLSZ elnökeként – a magyar labdarúgó-válogatott romániai pontszerzése volt az év egyik csúcspontja, hiszen túl azon, hogy évtizedek óta nem sikerült elfogadható eredményt elérnünk Bukarestben, ez a mérkőzés igazolta néhány nappal korábbi döntésünk megalapozottságát. Dárdai Pál személyében az MLSZ elnöksége olyan kapitányt nevezett ki a válogatott élére, aki szakmailag felkészült, hiteles, karizmatikus és függetleníteni tudta magát az itthoni futball életet gyakran jellemző provinciális gondolkodástól. Dárdai profizmusának és a csapat küzdeni tudásának köszönhetően 1-1-es döntetlennel tért haza Romániából a csapat s a későbbi két győztesen megvívott Eb-selejtezővel visszaszerezte a közönség szimpátiáját és visszaadta a szertefoszlani látszó reményt. A másik emlékezetes pillanat pedig az általam tulajdonolt MOL-Pick Szeged kézilabdacsapat világra, de legalábbis Európára szóló sikere, az EHF Kupa-menetelése és a döntő megnyerése volt. Májusban a férfi kézilabda EHF-kupa berlini négyes döntőjének fináléjában a MOL-Pick Szeged 29-28-ra legyőzte a francia Montpellier-t, így fennállása első nemzetközi trófeáját hódította el. Mikler, Zubai, Ilyés és a többiek sporttörténelmet írtak az 53 éves MOL-Pick Szeged mezében, és idén is jól menetelnek a BL-ben a Tisza-partiak. Beszélhetnék még Hosszú Katinka, Gyurta Dániel vagy Bácsi Péter felemelő győzelmeiről, de a csapatsikerek a legkedvesebbek a számomra.”

Császári Attila (adidas, sportmarketing menedzser):

„Az idei év is bővelkedett a kiemelkedő sporteseményekben, nagyon nehéz választani. Ha mindenképp böknöm kell, akkor az az úszók rövid pályás világbajnoksága. A tőlük megszokott fantasztikus teljesítményt nyújtották a magyar versenyzők. Hosszú Katinka Dohában nyolc érmével a vb legeredményesebb női résztvevője lett, de egész évben szenzációsan szerepelt – bízom benne, hogy a lendülete kitart Rióig, sőt fokozni tudja a tempót. Ugyanakkor a többiekről sem szabad megfeledkezni, a teljes magyar csapatra büszkék lehettünk a katari fővárosban, a tizenegy éremmel minden idők legjobb teljesítményét produkáltuk. Nekem mint korábbi úszónak ez különösen nagy öröm.”

Csepeli Lajos (Coop, az igazgatóság elnöke):

„A Coop kiemelten támogatja a vízilabdát, ezért külön öröm a számunkra, hogy a férfiválogatott milyen kiválóan szerepelt a nemzetközi porondon, különös tekintettel a hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Két hétig nemzeti ünnep volt a Margitszigeten, mindenkin eluralkodott a pólóláz – ezen is lemérhető, hogy Magyarország valódi sportnagyhatalom. Hosszú Katinka brillírozása mellett sem lehet elmenni szó nélkül, és az esetében külön meg kell említeni, hogy magánemberként is példakép, a szerénységét az elképesztő sikerek közepette is megőrizte. A labdarúgó-válogatott utóbbi hónapokban nyújtott teljesítményére sem lehetett panasz, jöttek az eredmények, márpedig a futballt mindig is megkülönböztetett figyelem övezte idehaza – ezért sem mellékes, hogyan szerepel a nemzeti csapat. Végezetül nem állom meg, hogy Miklós Editről ne ejtsek néhány szót: szenzációsat produkált a szocsi téli olimpián, a magyar alpesi sízés valaha volt legjobb eredményét mutathatja fel, ami önmagáért beszél.”

Dr. Facskó István (Samsung Magyarország, elnök):

„Az, hogy ott lehettem a győri Audi Arénában és a helyszínen szurkolhattam a lányoknak a magyar-lengyel mérkőzésen a magyar kézilabdasport egyik legnagyobb sztárjával, a pályáról terhessége miatt hiányzó Görbicz Anitával. Magyarország számtalanszor bizonyította, hogy ahány tornát csak megrendez, kifogástalan házigazda, és ez alól ez az Európa-bajnokság sem kivétel. Kimagasló eredmények nélkül persze mit sem érne a rendezés, de a magyar sport akkor is szállította a sikereket, amikor a körülmények finoman szólva sem voltak ideálisak. Most erről szó sincs, a magyar sportolók megkapják a kellő támogatást, amivel élnek is. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy a 2016-os olimpián sem lesz okunk szégyenkezni, és ehhez a Samsung is igyekszik hozzátenni a maga részét.”

Dr. Fonyó Károly (Metropol, tulajdonos):

„2014 legnagyobb sportélménye számomra a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntője volt. Végre teljesült a régi álom, az MKB-MVM Veszprém első magyar csapatként bejutott a Final Fourba, játszhatott a sportág legrangosabb klubeseményén. Csaknem húszezer, fantasztikus hangulatot teremtő szurkoló előtt végül két szoros csatában, nem is feltétlenül egyenlő feltételek között alulmaradt, de mindenképpen jelezte, hogy ott a helye a világ legjobbjai között.”

Dr. Máthé Balázs (Telekom, jogi és társasági ügyek vezérigazgató-helyettes):

„Mint valamennyi sportszerető magyar embert, engem is rengeteg öröm ért a 2014-es esztendőben, de engedjék meg, hogy egy rendkívül személyes sportélményt emeljek ki: Bence fiam judózik, és az idén megnyerte az országos serdülő bajnokságot, a feleségemmel pedig ott szurkolhattam a tatami szélén. A fiam példáján is látom, mekkora akaraterő, mennyi lemondás kell egy kiemelkedő sporteredményhez, és fantasztikus érzés, amikor beérik a kemény munka gyümölcse. Ezért sem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos odafigyelni az utánpótlásra, a jövő nagy sportsikereit, például a tokiói olimpián, már most meg kell alapozni. Úgy látom, ezzel a Magyar Olimpiai Bizottság is maximálisan tisztában van, és ennek megfelelően állítja össze a szakmai programjait.”


(MOB/czo)