Galos borito MTI Balazs Attila

Akinek 2020 aranybetűkkel vonul be a naplójába

2021. 04. 08.
Megosztás

Ökölvívóink a három nap után félbeszakadt 2020-as kontinentális olimpiai kvalifikációs tornán egy helyet szereztek az idei olimpiai játékokra Londonban: Gálos Roland jutott be az 57 kg-os mezőny negyeddöntőjébe, ami kvótát ért, így ő már biztosan ott lesz a felkelő nap országában rendezett ötkarikás viadalon.

A bajai fiatalember 7 éves korában kötelezte el magát a sportág iránt. Nem volt nehéz a döntés, hiszen édesapja, Gálos Tamás edzőként dolgozott, ikertestvére, Viktor pedig öklözőként vele tartott a bokszterembe.

Aranybetűkkel íródik be a 2020-as év a naplódba?

Igen, ebben az évben sok jó történt velem. Kezdem az egyik legnagyobbal, hiszen március 16-án Londonban egy bosnyák és egy finn ellenfelemet legyőzve bekerültem a legjobb nyolc közé, ami olimpiai indulási jogot jelentett a számomra. Először el sem akartam hinni, hogy sikerült.
Talán ennél is csodásabb érzés, hogy feleségem egy egészséges kislánynak, Hannának adott életet június 25-én. Ott szorítottam Alexandrának a műtőben.
Amikor megtudtam, hogy az olimpia egy évet eltolódik, kicsit letörtem, de a szövetségtől jött egy ajánlás: készítsek egy 30 másodperces videót, s induljak az árnyékbox-Európa-bajnokságon. A videó elkészült, a zsűri pedig engem ítélt a legjobbnak.

Mit takar az árnyékbox?

Ellenfél nélkül kell mozogni. Semmi különleges dolgot nem csináltam, úgy tettem, mint az edzéseken szoktam. Figyeltem az összbenyomásra, bemutattam pár védekező elemet, gyors kombinációkat ütöttem. A független nemzetközi csapatból álló zsűri engem választott győztesnek a 18-40 éves kategóriában, így a siker leginkább azt jelentette számomra, hogy amit csinálok, azt jól csinálom a mindennapokban.

Itt van a 2021-es év, közeleg az olimpia. Miként telnek napjaid?

Napi két edzéssel készülök. Délelőtt erőnléti, délután állóképességi munkát végzek. Az erőnléti munkát a bátyám, Vilmos, a szakmait édesapám, Tamás ellenőrzi. Hetente kétszer van futóedzésem.

57 kg-ban versenyzel, mennyire nehéz tartani a súlyodat?

Ezzel szerencsém van. Odafigyelek azért rá, arra törekszem, hogy a súlyomat 60 kg körül tartsam reggelenként. A nap folyamán ez csökken egy keveset, így nem gond a versenyeken, hogy beleférjek az adott kategóriába.

Az edzések mellett van szabadidőd a kislányodra, esetleg van hobbid?

A szabadidőm nagy részét a családommal töltöm hármasban. Nagyokat szoktunk sétálni, vagy 6km-t. Egy Lüszi nevű mopsz egészíti ki a családot. Két edzés között az ebéd után nagyokat alszom a kislányommal. Ha időm engedi, szeretek kosárlabdázni.

Budapest, 2020. február 7.
Gálos Roland karját emelik magasba, miután gyõzött a francia Samuel Kistohurry ellen, a 64. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékverseny férfi 57 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a debreceni Oláh Gábor utcai sportcsarnokban 2020. február 7-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Az olimpiáig milyen versenyeid lesznek?

A jelenlegi helyzetben nagyon nehéz tervezni. Jó lenne élesben kesztyűzni, de nem tudom, milyen versenyeket rendeznek meg az olimpiáig. Addig is napról-napra próbálom magam fitten tartani. A közelmúltban volt a Bocskai-emlékverseny, ott második lettem, egy francia fiú győzött le 4-1 arányú pontozással. Még egy kicsit rozsdásan mozogtam, de ez napról-napra jobb lesz. Központi edzőtáborokba nem járok. A szakvezetéssel úgy egyeztem meg, hogy akkor utazom fel a táborokba, ha megfelelő ellenfél van számomra. Bár megvan a kvótám, de június 4-én ott leszek az olimpiai kvalifikációs torna folytatásán Párizsban. Minél jobb helyezést szeretnék elérni, hiszen az olimpiai sorsolásnál figyelembe veszik, hogy hányadik helyen szereztem meg a kvótát. Utána nem sokkal jöhet az olimpia, ahol egy jó sorsolással remélem az elődöntőig tudok menetelni. Ezzel az eredménnyel lennék elégedett.

(Nyitókép: MTI/Balázs Attila)