Ökölvívás - Balzsay-Stieglitz - Edzés

Alma a fájától

2022. 07. 29.
Megosztás

Balzsay család. Olimpikon, profi világbajnok ökölvívó édesapa, válogatott tornász édesanya, a 12 éves Jázmin háromtusázik, a 15 estendős Hanna édesanyja nyomdokait követi a tornacsarnokban. Egykori ökölvívó szövetségi kapitány nagypapa; bajnokok, edzők sora a családban. Az apropót ezúttal Hanna EYOF-részvétele adja: tagja a XVI. Nyári Európai Olimpiai Fesztivál magyar csapatának, azaz belépett az olimpiai család kapuján.

Mivel az eseményt Besztercebányán rendezik, Balzsayék családostul mentek szurkolni a határon túlra. Noha az édesanya, Reubl Tünde a KSI edzőjeként is szurkol lányának, hiszen egyben tanítványa is. A sydney-i és athéni olimpikon ökölvívó édesapát, az Európa-bajnoki ezüstérmes, profi WBO-világbajnok, későbbi szövetségi kapitány, ma honvédos szakosztályvezető Balzsay Károlyt a lelátón szólítottuk meg. Először a benyomásait osztotta meg.

Ökölvívás - WBA - Balzsay Károly

Schwerin, 2012. április 22. A címvédõ magyar BALZSAY Károly felmutatja bajnoki övét, miután az utolsó menetben technikai K. O.-val gyõzött kazah származású német kihívója, Dimitri Sartison ellen az Ökölvívó Világszövetség, a WBA profi nagyközépsúlyú bajnoki címéért rendezett bokszmérkõzésen a németországi Schwerinben 2012. április 21-én. (MTI/EPA/Jens Büttner)

„Korábban ifjúsági olimpián már vettem részt edzőként, volt alkalmam megismerni a fiatalok olimpiai eseményének a hangulatát. Ezt most újra élem itt az EYOF-on, egészen magával ragadó egy ilyen multisportesemény. Hasznos a fiataloknak megtapasztalni az élményt, amit később már akár kamatoztatni is tudnak, mivel rutint szereznek, hozzásegíti őket a felnőtt szerepléseikhez. És nem utolsó sorban megmérkőzve Európa legjobb fiataljaival, visszacsatolás a felkészültségükről. Azt sajnálom egyedül, hogy az ökölvívás nem szerepel a programban. Hannának is az egyik legjobb sportélményt nyújtja az esemény. Sajnos másfél év gyötrelem volt a számára, sérülés sérülést követett. Hihetetlen profi módon állt a felkészüléshez, nagyon akarta az EYOF-szereplést. A város közelsége miatt el is jöttünk szurkolni a népes családdal. Büszke vagyok rá nagyon, és egyben nekem is nagy élmény itt lenni.”

Az édesanya és az édesapa élsportolói múltja, majd edzői hivatása is meghatározó volt abban, hogy a két lány is valamely sportpályára térjen.

„Ebbe nőttek bele. Magunk is, de például korábbi szövetségi kapitány édesapám is rengeteg élményt osztott meg velük. Nem volt kötelező elvárásunk, de a sport, a rendszeres mozgás felé irányítottuk őket. Hagytuk, hogy maguk válasszanak sportágat, persze lányok révén és az édesanyjukon keresztül a torna közel állt hozzájuk. A kisebbik, Jázmin az öttusát választotta, ez korosztályában most még a háromtusát jelenti, a nagyobbik, Hanna lett a KSI tornásza. A versenyszellem kicsi koruktól bennük van, példaképek vannak a környezetükben. A szobájuk falán megjelenik az olimpia szellemisége, ötkarika, olimpiai fotók. A család, a környezetük, a hagyományaink, a motiváció jó alap lehet egy sikeres élsportolói pályafutáshoz, ami akár egy olimpiai részvételben csúcsosodhat ki.”

S hogyan működik az anya-lánya edző-tanítvány kapcsolat?

„Fiatalabb koromban nekem is az édesapám volt az edzőm, nem idegen ez a felállás a családban. Nem könnyű feladat, sokat kell csiszolni, ráadásul mivel feleségem, Tünde édesanya és edző is, ez gyakorlatilag szinte 0-24 órás közös időt jelent. De ugyanaz a céljuk, közös a motivációjuk, ezért kölcsönösen megtesznek mindent a sikeres együttműködés érdekében. Ráadásul a torna egy fegyelmet kívánó sportág, kevésbé engedhető meg a lazaság. Ha pedig feszültséget érzek köztük, akkor jövök én, elvégre a gyereknek két szülője van. Ilyenkor igyekszem nem tolakodóan csitítani az esetleges feszültséget, közös nevezőre hozni az érdekeket.”

A besztercebányai EYOF-on Balzsay Hanna mellett Czifra Bettina Lili, Maráczi Fruzsina, Girus Kornél Botond, Nagy Márk Dávid és Ujvári Benedek képviseli a magyar színeket.

(Fotó: MTI, MOB)