András Krisztina: A létrehozott értékek itt maradnak nekünk, a mi életminőségünket fogják javítani!

András Krisztina: A létrehozott értékek itt maradnak nekünk, a mi életminőségünket fogják javítani!

2015. 05. 15.
Megosztás

A Társadalmi párbeszéd az olimpiáért program keretében rendezett budapesti szakmai konferencia Gazdasági előnyök panelbeszélgetésén dr. András Krisztina sportközgazdász is részt vett. A Corvinus Egyetem adjunktusa az esetleges budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatos gondolatait a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában is megosztotta.

Dr. András Krisztina az interjúban többek közt kifejti, a korábbi budapesti olimpiarendezési elképzelések tekintetében hatalmas változást jelent, hogy azóta magyarország belépett az Európai Unióba, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta az Agenda 2020 reformcsomagot, mely a Budapest méretű városoknak hozhat lehetőséget sikeres pályázat után az ötkarikás játékok megszervezésére.

"Ennek megfelelően aktualizálódnak most a számok, amelyek az egyik oldalát jelentik annak, hogy valóban megalapozott és hosszútávon is a nemzet fejlesztését mutató döntés születhessen" - húzta alá a sportközgazdász.

"Az első dátum szeptember 15-e, addig hivatalosan jelezni kell a NOB felé a szándékot, a reformprogram viszont újdonságot hoz, ugyanis meghívásos lesz a pályázat jellege" - emlékeztetett a Corvinus oktatója, majd kifejtette, a NOB-nak az a szándéka, hogy azok a nemzetek, amelyek pályáznak és kialakítják programjukat, helyezzék előtérbe, hogy az illeszkedjen az adott nemzetnek a gazdasági, társadalmi és sportfejlesztési, hosszútávú elképzeléseibe.

"Úgy gondolom, akkor érdemes belevágni a rendezésbe, ha a társadalom tisztában van azzal, hogy többról van annál szó, mint hogy egy alig több mint kéthetes sportesemény zajlik az országban. Valóban figyelembe kell venni a hosszútávú fejlesztési terveket. Oktatóként hiszek benne, hogy ha az ember didaktikusan magyaráz, és összefüggésekre rámutat, akkor a társadalom legkülönbözőbb alrendszerei is elfogadhatják, hogy számukra egy hasznos és értéket hozó dolog lehet az olimpiarendezés. Nem véletlen, hogy a társadalmi párbeszédre ilyen nagy hangsúly tevődik!" - hangsúlyozta dr. András Krisztina.

"Ha bármilyen logisztikai, infrastrukturális vagy közlekedési fejlesztés történik, akkor azt az életminőséget nem egy pici területen, hanem az egész ország területén lehet érzékelni. Ez az ország pedig szépen illeszkedik Európába, azon belül pedig Kelet-Közép-Európába, nagyon jó földrajzi adottságokkal, fontos útvonalhálózattal, például az Európai Unió szívében található Helsinki folyosó is áthalad Magyarországon. Fontos, hogy a logisztikai és termelési kérdések ne csak átmenjenek rajtunk, hanem itt maradjanak és értéket teremtsenek, ez pedig messze túlmutat egy fővároson, de még egy nemzeten is."

András Krisztina a társadalmi elfogadottság mérésének fontosságáról és a környező országok bevonásáról is beszél, továbbá elmondja véleményét az olimpiai központ elhelyezkedésével kapcsolatban is. A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg.

(MOB/VF-DIGI Sport, fotó: MOB/Szalmás Péter)