20231128 009 mkksz sajtotajekoztato

„Annyi minden történt velem a két év alatt”

2023. 11. 28.
Megosztás

A magyar kajak-kenu válogatott tagjai már megkezdték a felkészülést 2024-re, amelynek legfontosabb állomása a párizsi olimpia, illetve paralimpia lesz. A hazai szövetség képviselői, a gyorsasági, valamint a para kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányai és versenyzői sajtóeseményen beszéltek az aktualitásokról, a Párizsig vezető útról és a jövő évi hazai rendezésű kontinentális és világversenyekről. A Stopper rendezvényhajó vendége volt a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta is.

A két év után visszatérő Kozák Danuta azt mondta: örülne, ha a családja nem látná kárát a felkészülésének, és ha emellett még egy érem is „becsúszna” Párizsban, akkor nagyon boldog lenne.

20231128 014 mkksz sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

A Ferencváros 36 éves sportolójának idén született meg a második gyermeke, előtte pedig könyökműtéten esett át, így a 2021-es koppenhágai világbajnokság óta nem versenyzett. Elárulta: a tokiói játékok után úgy érezte, kicsit „befásult”, így kellett a pihenő. „Nem igazán hiányzott a kajakozás, ezzel együtt jó volt visszatérni, újra a megszokott közegben lenni, és felvenni a ritmust. Jelenleg a téli alapozást végzem, próbálok fejlődni, ahogy tudok, de két gyerekkel nehezebb tervezni” – fogalmazott Kozák Danuta, aki a nyár közepén kezdte el ismét az edzéseket, először a könyökét tesztelte és gyógytornát végzett. „Annyi minden történt velem a két év alatt” – morfondírozott a klasszis.

A 2024-es olimpia, illetve paralimpia sportági versenyeinek rajtjáig 252, illetve 283 nap van hátra. Boros Gergely szakmai igazgató a sajtóeseményen felidézte, hogy a gyorsasági szakágban tavaly 15+4 kvótát szereztek a két eseményre, ami szerinte kiváló teljesítmény, de megemlítette, hogy szlalom kajak-kenuban biztosan nem lesz magyar a francia fővárosban. A szakember hozzátette: már háromszor voltak a párizsi helyszínen, mindent megpróbáltak előkészíteni, s ezzel kapcsolatban pozitív az összkép.

20231128 007 mkksz sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

Hüttner Csaba szövetség kapitány elmondta, hogy az őszi edzőtáborokban a versenyzők jó munkát végeztek, illetve végeznek. Jövőre cél a még megszerezhető három olimpiai kvóta begyűjtése, már elkezdték keresni az erre alkalmas női kajakpárost, és egy női négyes kialakítása is folyamatban van. A szakember beszélt a jövő évi válogatókról is, amelyeken kialakul majd a párizsi csapat. A szegedi pótkvalifikációs világkupa előtti verseny győztese indulhat majd csatába a kvótáért női K-2 500, illetve női C-1 200 méteren. A kajakos csapathajók tekintetében az első válogató első és második helyezettjei szállhatnak vízre a vk-n, és ha ott megfelelő teljesítményt nyújtanak, akár le is zárulhat a válogatás. Az ugyancsak Szegeden sorra kerülő júniusi Európa-bajnokság előtt rendezik a válogató második fordulóját, majd következik a kontinensviadal és az olimpiai csapat kialakítása. Kajak egyesben az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és az ezüstérmes Varga Ádám már vk-induló.
A kenusokkal kapcsolatban Hüttner Csaba úgy fogalmazott: szeretné, ha a kvótát megszerző versenyzőknek – Fekete Ádámnak, Korisánszky Dávidnak és Adolf Balázsnak – lenne itthon ellenfelük, a nőknél pedig a páros tagjai indulnak majd az olimpián egyesben is, ha utóbbi számban nem sikerül begyűjteni az utolsó kvótát.

A jelen lévő Fekete Ádám elárulta, hogy jövőre is Korisánszkyval indulnak majd párosban. „Elsősorban még a válogatókra készülünk és nem az olimpiára, bízom benne, hogy tudunk még előrelépni” – mondta az UTE világbajnoki ezüstérmes kenusa.

20231128 028 mkksz sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

Hajdu Botond, a paraválogatott kapitánya reményét fejezte ki, hogy az idén megszerzett négy mellé a jövő évi versenyeken sikerül még további kvótákat szerezniük a paralimpiára, és maximum hét versenyzővel számol Párizsra. A csapat összetétele ebben a szakágban is a válogatókon alakul majd ki, Hajdu Botond azt mondta: két éremmel, közte egy arannyal lenne elégedett a francia fővárosban.

A parakajakos Kiss Péter Pál 20 éves korára már mindent megnyert, amit meg lehetett, s a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a jövő évi célja, hogy paralimpiai bajnoki címét is megvédje.

20231128 015 mkksz sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

Szakács Bálint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ügyvezető igazgatója bizakodva beszélt a jövő évi, hazai rendezésű versenyekről, szerinte jól állnak az előkészületek. A magyar szövetség május 8-12-én Szegeden rendezi az olimpiai kvalifikációs gyorsasági vk-t, amely egyben para-világbajnokság is lesz, majd június 12-16-án gyorsasági, para és SUP Európa-bajnokság zajlik ugyancsak a Maty-éren. A szeptember eleji, sukorói Olimpiai Reménységek Versenye a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia nyitóeseményét jelenti majd. „Már a 2027-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is szem előtt tartva készülünk. A jövő évi Eb-vel régi vágyunk válik valóra, hiszen régóta terveztük, hogy multi szakág világversenyt rendezhessünk” – mondta Szakács Bálint.

20231128 020 mkksz sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

Kurilla Viktor, a szövetség sajtófőnöke tájékoztatást adott arról, hogy november 28-tól új köntösben érhető el az MKKSZ honlapja.

(MTI, MOB; fotó: MOB-Média/Szalmás Péter)