Apátfalván találtak még egy olimpikont....

Apátfalván találtak még egy olimpikont....

2012. 11. 23.
Megosztás

Herczeg István emléktáblájának hétvégi avatásán kiderült: a falunak van még egy olimpikonja.

A táblát, az apátfalvi születésű makói önkormányzati képviselő, Molnár László kezdeményezte, és Szigeti Márton kőfaragó készítette el; a helyi általános iskola falára került.
Herczeg István 1887-ben született a községben, és az 1912-es stockholmi olimpián szerzett ezüstérmet a tornászcsapat tagjaként.
Az, hogy a falunak van még egy olimpikonja, az avatás reggelén derült ki: az iskola pedagógusai közül hívták fel a figyelmet néhányan az 1964-es tokiói olimpián 5. helyezést elért maratoni futóra, Sütő Józsefre. (a képen)

Molnár László ezt követően megkereste a sportoló Apátfalván élő rokonát, Sütő Rozáliát, akitől megtudta, hogy a 70-es éveiben járó egykori sportoló Balatonszárszón él, és évente kétszer-háromszor látogat haza. Kiderült az is, hogy a hivatalos olimpiai dokumentumokban azért nem apátfalviként, hanem makóiként szerepel, mert a városi kórházban született – gyermekkorát azonban a faluban töltötte. Az olimpiai megemlékezés szervezői most azt tervezik, ha Sütő József legközelebb hazalátogat, meghívják a könyvtárba, hogy tartson előadást sportolói múltjáról.