20240324 028 vivo vk

Zárult a vívás olimpiai ranglistája, 15 magyar nevezhető Párizsra

2024. 04. 02.
Megosztás

Április 1-én hivatalosan is lezárult a vívók olimpiai ranglistája, a magyarok 15 kvótát szereztek. Ezzel a Magyar Olimpiai Csapat 16 sportágban már 128 kvótánál jár. Először fordul elő a sportág történetében, hogy hat fegyvernem képviselőiből áll össze a magyar olimpiai vívóválogatott. Magyarország férfi kard, párbajtőr, női kard csapatban és egyéniben, női tőr és párbajtőr, férfi tőr egyéniben nevezhet sportolókat az ötkarikás játékokra (3x3 fős csapat + 3 egyéni induló + 3 csapattartalék, összesen 15 vívó).

20240324 033 vivo vk
MOB-Média/Szalmás Péter

2023. április 3-án kezdődött a FIE-ranglistapontok gyűjtése, mind a hat kategóriában. Csapatban a világ és kontinentális bajnokság és 5 világkupaverseny alapján alakult ki a sorrend. Egyéniben a világkupa mellett Grand Prix- és Satelitte-versenyeken elért eredmények egészítették ki a ranglistapontokat. A végeredménybe a világbajnokságon szerzett pontok kivételével csapatban egy, egyéniben a kettő legrosszabb eredmény kiesett a végső elszámolásnál. Az olimpiára a csapatrangsor első négy és a kontinensek legjobb nemzete szerezte meg az olimpiai részvételt, ha a legjobb 16 között volt a rangsorban. Egyéniben a kvalifikációs sorozat végén kihúzzák az egyéni világranglista valamennyi olyan vívóját, aki a csapatban kvótát szerzett országok képviselője. Az így kialakult sorrendben Európa, Ázsia és Óceánia két-két, Amerika és Afrika egy legjobb, de nemzetenként csak egy sportolója szerezte meg az indulás jogát. A csapatversenyben induló nemzetek 3 sportolót nevezhetnek az egyéni viadalra.

A hivatalos pontverseny az egyes fegyvernemekben itt megtekinthető.

20240324 017 vivo vk
MOB-Média/Szalmás Péter

Férfi kardban a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású négyes megnyerte a világbajnokságot és első lett a madridi világkupán, de minden további versenyen bent volt az elődöntőben, végül Korea és az Egyesült Államok mögött a harmadik helyen zárta a kvalifikációs sorozatot.

Az egyéni rangsorban Szilágyi Áron a 2., Szatmári András a 12., Gémesi Csanád a 49., Decsi Tamás az 52. helyen végzett. A csapatversenyeken nem szerepelt Rabb Krisztián a 48. helyen fejezte be a kvalifikációs sorozatot

Ath noi kardcsap 1 980x679
hunfencing.hu

Női kardban a Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca kvartett a ranglista második helyén végzett. A milánói világbajnokságon megvédték bajnoki címüket, egyszer ezüst- és háromszor bronzérmesek voltak a sorozatban. Két világkupán (Algír, Lima) és a krakkói Európa Játékokon Márton Anna helyett Katona Renáta szerepelt a négyesben.

Az egyéni rangsorban Pusztai Liza 23., Márton Anna 24., Battai Sugár Katinka 31., Katona Renáta 51., Szűcs Luca az 53. helyen végzett.

Heid magyar orom 1 980x694
Luca Pagliaricci/Bizzi Team

Férfi párbajtőrben az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely alkotta négyes a japánokkal azonos pontszámmal lett harmadik a rangsorban.
A kvartett megnyerte az Európa Játékokat és a heidenheimi világkupát.

Egyéniben Koch Máté végzett a rangsor élén. Milánóban egyéni világbajnok lett. Siklósi Gergely a 8., Nagy Dávid 30., Andrásfi Tibor a 37. lett.

Pasztor dosa 3 980x671
hunfencing.hu

Tőr egyéniben Dósa Dénes legjobb európaiként 10., Pásztor Flóra második európaiként a 24. helyen végezve a rangsorban szerzett az egyéni versenyre indulási jogot.

Np kun mosoly
hunfencing.hu

Női párbajtőrben Kun Anna 4. lett az egyéni rangsorban. Megnyerte a budapesti GP-viadalt és indulhat az olimpia egyéni versenyszámában.

Áprilisban még az egyes kontinenseken rendeznek egy-egy egyéni olimpiai kvalifikációs versenyt. Ezen azon nemzetek indulhatnak, amelyeknek nincs egyéni kvótás sportolójuk az adott fegyvernemben. A versenyszámok győztesei szereznek kvótát az olimpiára. A magyar vívók ezen a versenyen már nem indulhatnak.

20240323 006 vivo vk
MOB-Média/Szalmás Péter

Az olimpiáig még két verseny változtathat csapataink, illetve egyéni indulónk rangsorban elfoglalt helyezésén (az indulók kilétét ez már nem befolyásolja), ám valószínűtlen, hogy csapataink ennél hátrébb kerüljenek. Mindez azt jelenti, hogy a majdani, olimpiai negyeddöntőben papíron gyengébb riválissal kerülhetünk majd szembe.

Csak a „játék kedvéért” rögzítsük: ha nem változna a rangsor a következő két állomáson (májusi világkupa, illetve júniusi kontinensbajnokságok), akkor férfi kardban Magyarország-Irán, nőiben Magyarország-Japán, párbajtőrben Magyarország-Kazahsztán olimpiai negyeddöntő lenne.

A csapatkvótákkal a nemzeti szövetségek szabadon bánhatnak. Az érintett országok eldönthetik, hogy ki lesz az a három vívó, aki az adott fegyvernem egyéni versenyében pástra lép. Miként azt is kijelölhetik: ki száll be negyedikként a csapatversenyre. Ezzel kapcsolatosan a jelenlegi szabály a következő. A csatverseny során bármikor lehet cserélni. De csak egyetlen egyszer a nap folyamán, sem „visszacsere”, sem bármilyen további változtatás nem lehetséges, még sérülés esetén sem. További „nehezítés”: érmet, helyezést csak akkor szerez a negyedik ember, ha szerepel a nap folyamán, azaz becserélik.

Szemben a fentiekkel, egyéniben nincs „nemzetkvóta”. Aki azt megszerezte, az indulhat az olimpián.

Tor pasztor viv 980x759
Augusto Bizzi

A párizsi olimpia vívóversenyeinek menetrendje (helyszín: Grand Palais):
július 27.: női párbajtőr, férfi kard egyéni
július 28.: női tőr, férfi párbajtőr egyéni
július 29.. női kard, férfi tőr egyéni
július 30.: női párbajtőr csapat
július 31.: férfi kard csapat
augusztus 1.: női tőr csapat
augusztus 2.: férfi párbajtőr csapat
augusztus 3.: női kard csapat
augusztus 4.: férfi tőr csapat