Aranyérmes Moszkvában a kardcsapat, Boczkó harmadik

Aranyérmes Moszkvában a kardcsapat, Boczkó harmadik

2013. 03. 25.
Megosztás

Lenyűgöző magabiztossággal jutott sorozatban harmadszor is a férfi kardcsapat Világkupa-döntőjébe a magyar válogatott!

Az első helyért Moszkvában Oroszország volt az ellenfél. Végig vezetve, de a befejezésre nagy izgalmak közepette 45:44-re nyertünk, ezzel másodszor lett Vk-aranyérmes idén a válogatott! Női és férfi tőrben kevésbé sikerült a csapatviadal.

A Gáll Csaba, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron összeállítású magyar kardcsapat Madrid és Padova után Moszkvában is döntőt vívhatott! Nagy siker ez azok után, hogy a válogatott egy évvel ezelőtt nem jutott el a londoni olimpiára… De kezdjük az elején.
Az Egyesült Államok volt az első ellenfél, amely a 2004-es és 2008-as olimpián egyaránt legyőzött bennünket. Most erre esélye sem volt, szerencsére. Harmincig együtt haladt a két trió, de aztán biztosan ellépett Somlai Béla együttese.
Következtek a románok, akikkel szemben végig vezetve, hasonló magabiztossággal nyertünk. Tegyük az őszinteség kedvéért hozzá: a románok gyengültek (legjobbjuk, Dumitrescu nem indult versenyen az olimpia óta), míg az amerikaiak nem a legerősebb csapatukkal léptek pástra. Ez azonban a siker tényét a legkisebb mértékben sem csökkenti!
Az elődöntőben Ukrajna próbálta a mieink útját állni, ez 35:35-ig sikerült is, de a hajrá abszolút a miénk volt 45:40 lett a vége, így jöhetett a Vk-finálé, sorozatban harmadszor!
Méghozzá, az otthon vívó, egyébként is bomba erős, Jakimenko, Kovaljev, Resetnyikov összeállítású orosz trió ellen. Iliász és Szilágyi remekül kezdett, 10:5-re elhúztunk. Az előnyt végig őriztük, igaz, a második kör végére 30:28-ra csappant. Ekkor azonban a különben jól helytálló Gémesi helyére beálló Gáll újra növelte a különbséget. Az utolsó csörtében természetesen Áron következett. Már 43:39-re is vezetett, azonban az oroszok 44-nél egyenlítettek. A mindent eldöntő - egylámpás... - tust viszont Szilágyi adta, és ezzel Madrid után Moszkvában győzött a magyar kard válogatott! Méghozzá talán a legerősebb ellenféllel szemben - hazai páston.

Elégedett mester, jókedvű tanítvány

Moszkvai helyzetkép: Somlai Béla dicséri a vívókat. Iliász Nikolasz méltatja a válogatott vezetőit. A magyar férfi kardcsapat vasárnap ismét Világkupa-versenyt nyert. Idei mérlege két arany-, egy ezüstérem. Pazar.

Somlai Béla, a magyar férfi kardcsapat vezető edzője így értékelt honlapunknak Moszkvából.
„Az orosz válogatottat legerősebb összeállításában, Moszkvában legyőzni, az valóban komoly fegyvertény. Pedig Áronnak balszerencséje volt, a döntő pillanatokban többször nem szólalt meg a fegyvere. Most már annyi baj legyen… Gémesi Csanád egész nap húzta a csapatot, de úgy éreztem a végére elvesztette kicsit a fonalat, ezért cseréltem be Gáll Csabát. Bejött a húzás, lendületével átsegített bennünket az apró hullámvölgyön.”
Arra a kérdésre, hogy mi változott meg tavaly óta, mikor is nem jutott ki a válogatott az olimpiára, így válaszolt.
„Változtattunk egy-két dolgon. Más az elvégzett munka mennyisége és minősége. Próbálunk nem csak a pást közepén vívni, emellett fegyelmezettebb is a társaság. Összetartó és egységes ez a válogatott, mellesleg jópofák is a srácok. A junior vébé után még Szatmárit próbálom beépíteni a keretbe, aztán majd meglátjuk, mire leszünk a világversenyeken képesek. Addig még két csapat Vk-verseny lesz, Athénban és Chicagóban. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy olimpiai távollétünk miatt a pesti vébéig nem nagyon tudunk a rangsor nyolcadik helyéről előrelépni. Ami azt jelenti, hogy a sorsolástól függ, hogy már a negyeddöntőben összekerülünk-e Oroszországgal. Úgyhogy nem fenékig tejföl a helyzetünk, de dolgozunk tovább, és természetesen nagyon örülünk az eddigi sikereknek.”

Iliász Nikolasz a madridi és a moszkvai versenyen is a győztes csapat vezéregyénisége volt. Ő is a felkészülést és az egységet említi a siker zálogaként. Egyéniben pedig javulni szeretne.
„Sokat változott a felkészülésünk, és persze mi is érettebbek lettünk. Somlai Béla bácsi és Navarrete Pepe tudatosabb munkát vezényel, és a csapatunk egységes, hergeljük a másikat, küzdünk egymásért. Szerintem felszabadultabbak is vagyunk, mint az olimpia előtti időszakban. Azt, amit csapatban kitalálunk, bátran meg is csináljuk a páston. Ez hiányzik még egyéniben, ez lesz a következő lépés. Nagyon örülök, hogy az oroszokat odahaza megvertük. Szeretek velük vívni, lehet asszó közben gondolkodni, a technika és a taktika is együttesen számít. Boldog vagyok, hogy én is hozzá tudtam tenni a sikerhez.”

Nem sikerült ugyanakkor a csapatverseny Torinóban a női, illetve Bonnban a férfi tőrözőknek. A hölgyek (Mohamed Aida, Kreiss Fanni, Varga Kati, Szalai Szonja) a nyolcaddöntőben a lengyelektől kaptak ki szoros csatában - Knapek Edina és Varga Gabi sérülés miatt nem vívott. Így maradt a visszamérkőzés a 9. helyért ez végül összejött. A férfiak (Gátai Róbert, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf) az első körben, a 16 közé jutásért Fehéroroszországtól kaptak ki, így többet nem is léptek már pástra.

Hajnalra egy bronzérem

Harmadik helyen végzett Boczkó Gábor a vancouveri férfi párbajtőr Grand Prix-versenyen. A Honvéd 36 éves klasszisa sikerével megerősítette helyét a világranglista élmezőnyében.

Egyedüliként vágott neki Boczkó Gábor a világ túloldalán – Vancouverben kilenc óra az időeltolódás - a férfi párbajtőr Grand Prix főtáblájának, de magyar idő szerint hétfő hajnalra érmesen lépett le a pástról!
Honfitársa, Rédli András úgy lett 64., hogy lecsúszott a lyukas tábláról, egyetlen tussal, de kiesett a csoportmérkőzéseken. Boczek viszont remekelt. Pedig a mezőny alacsony létszámú volt, de sűrű, elvégre másfélszeres ranglistapontokért folyt a verseny.
A Honvéd klasszisa egy könnyű győzelemmel melegített, majd a 32-ben alaposan megizzadt. „Hirtelen halálban”, óriási csatában nyert egy orosszal szemben. Az olasz válogatott Pizzo után az éremért a világranglista éllovasa, a svájci Heinzer következett, de Gábor esélyt sem hagyva lett elődöntős. Az utolsó előtti lépés nem sikerült, az észt világbajnok Novosjolov nagy küzdelemben győzte le, így harmadik lett.
Boczkó GP-specialistaként – Dohában aranyérmet nyert az év elején – megerősítette helyét a világranglista élmezőnyében, úgy szerepel a legjobb tíz között, hogy a dupla szorzós olimpián nem indulhatott…

Moszkva, férfi kardcsapat, 16 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:35.
Negyeddöntő: Magyarország-Románia 45:36.
Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 45:40.
Döntő: Magyarország-Oroszország 45:44 (Iliász +3, Gáll +2, Szilágyi -1, Gémesi Cs. -3)
Végeredmény: 1. Magyarország (Gáll Csaba, Gémesi Csanád, Iliász Nikolasz, Szilágyi Áron), 2. Oroszország, 3 Korea.

Torino, női tőrcsapat. 16 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 26:28.
A 9-16. helyért: Magyarország-Hongkong 43:28.
A 9-12. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 42:23.
A 9. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:34.
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, ...9. Magyarország (Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Szalai Szonja, Varga Kati).

Bonn, férfi tőrcsapat, 22 induló.
A 16 közé jutásért: Magyarország-Fehéroroszország 37:45 (Gátai +5, Németh A. -3, Szabados G. -10).
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Németország, 3.Olaszország, …20. Magyarország (Gátai Róbert, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf).

Vancouver, férfi párbajtőr Grand Prix, 79 induló.
A 32 közé jutásért:
Boczkó-Niggeler (svájci) 15:9.
A 16 közé jutásért:
Boczkó-Anokin (orosz) 11:10.
Nyolcaddöntő:
Boczkó-Pizzo (olasz) 15:13.
Negyeddöntő:
Boczkó-Heinzer (svájci) 15:10.
Elődöntő:
Boczkó-Novosjolov (észt) 8:11.
Végeredmény:
1. Tagliarol (olasz), 2. Novosjolov (észt), 3. Boczkó Gábor és Fiedler (német), …64. Rédli András.

(Forrás: hunfencing.hu)