Athénban meggyújtották az ifjúsági olimpiai lángot

Athénban meggyújtották az ifjúsági olimpiai lángot

2018. 07. 24.
Megosztás


Az első modernkori olimpia helyszínén, az athéni Panathenic Stadionban ünnepélyes keretek közt meggyújtották a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai lángot. Az eseményt mindenki élőben követhette a szervezőbizottság youtube-csatornáján.

Az ünnepség magyar idő szerint reggel 10 órakor vette kezdetét az Athéni Filharmonikus Zenekar bevonulásával, majd felvonták Argentína és Görögország zászlaját az olimpiai és a görög himnusz alatt. Ezután érkezett meg hagyományosan a „papnő”, aki meggyújtotta a lángot és átadta a váltó első tagjának, Walter Pereznek, aki a 2008-as pekingi olimpián szerzett aranyérmet, őt követte a két fiatal argentin kerékpáros bajnok, Valentina Munoz és Yoel Vargas. A kör végén meggyújtották a lámpást, ami átszeli majd az óceánt, hogy megérkezzen Argentínába, és ott folytassa tovább az útját.

A beszédekben mindenki együttérzését fejezte ki a Görögországot sújtó erdőtűz miatt, melynek közel 50 halálos áldozata van.

A Görög Olimpiai Bizottság elnöke, Spyros Carpalos beszédében a fiatal sportolók kimagasló teljesítményét méltatta. A görög csapat fiatal nagykövete (Young Change-Maker), Georgios Margaritis elmondta, mentorként szeretné átadni az olimpia értékeit a fiataloknak és segítséget nyújtani nekik álmaik megvalósításában.

„A láng a reményt és az összetartást fogja szimbolizálni, ezekben a nehéz időkben” – mondta Danke Bartelkova, a NOB sportolói bizottságának alelnöke.

A szervezőbizottság elnöke, Gerardo Werthein beszéde előtt átvette a lángot tartalmazó lámpást Spyros Carpalostól. „Az ifjúsági olimpia ma kezdődik. A láng több ezer kilométeren át bemutatja Argentína természeti szépségeit, míg végül megérkezik a megnyitó különleges helyszínére, a Buenos Aires-i obeliszkhez. Buenos Aires szeretettel várja az ide érkező nézőket és sportolókat.”

Az ünnepség zárásaként kivitték a zászlókat, kivonultak a filharmonikusok valamint a szervezőbizottság képviselői. Görögország jó utat kíván haza, és üzeni: „októberben találkozunk!”.

A láng útvonaláról korábbi cikkünkben írtunk.

(MOB, fotó: buenosaires2018)