Olimpiai értékek és tradíciók – terítéken a sporttudósok konferenciáján

Atlanta bajnoka, Kovács István lett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkára

2021. 03. 23.
Megosztás


Az Atlantában olimpiai bajnok, amatőr és profi világbajnok Kovács Istvánt nevezték ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) főtitkárának. Az AIBA keddi közleménye szerint erről a szervezet igazgatótanácsa döntött hétfői videokonferenciáján. A sportdiplomata már a héten elkezdi a főtitkári munkát.

Kovács István közölte, az amatőr bokszba való visszatérésével nem folytatja munkáját a Boksz Világszervezetnél (WBO), ahol 19 évet dolgozott. Az MTI híradása szerint kiemelte, legfontosabb feladatai egyikének a sportág megújítását tartja, és azt, hogy hidat építsen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, valamint az AIBA között annak érdekében, hogy a sportág a 2024-es párizsi olimpián is ott lehessen.

Az idén 50 esztendős Kovács István 1992-ben, Barcelonában bronzéremmel mutatkozott be az olimpiai családban, majd négy évvel később, Atlantában, a harmatsúlyúak versenyében bajnoki címet nyert. Világbajnok lett az amatőrök és a profik közt, és nyert Európa-bajnokságot is. 1997-től 2002-ig Németországban profiskodott (22 győzelem /11 KO/ és 1 vereség /KO/).

2002-től a nemzetközi profi szervezet, a WBO mérkőzésellenőre, 2004-től a szervezet alelnöke. 2003-ban a Magyar Ökölvívó Szövetségben menedzser-igazgatónak nevezték ki. 2007-től a MÖSZ hivatásos tagozata szakmai bizottságának elnöke, 2007-től a magyar szövetség tiszteletbeli elnöke. 2008-tól a MÖSZ profi tagozatának vezetőjévé választották. Klubszinten 2014-től a Ferencvárosi TC ökölvívó-szakosztályának vezetője. Sportriporterként, műsorvezetőként több televíziós csatorna, rádió és nyomtatott magazin munkatársa.

A magyar olimpiai mozgalom életében hosszú ideje aktív résztvevő, tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, ahol 2008-tól az elnökség, majd 2017-től a felügyelő bizottság munkájában vesz részt. 2015-ben MOB Fair Play-díjat kapott Életműdíj Trófea-kategóriában.

2019 őszén beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ökölvívással foglalkozó munkacsoportjába (Boxing Task Force).

Az ökölvívás 1904 óta olimpiai sportág – csak az 1912-es játékok műsorán nem szerepelt –, és az AIBA 203 tagországgal a világ harmadik legnagyobb sportszervezete.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)