AYOF 2013: Csapatvezetői értékelés

AYOF 2013: Csapatvezetői értékelés

2013. 01. 22.
Megosztás
Dr. Nagy Zsigmond beszámolója a Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat részvételéről a VI. Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

31 óra utazást követően a magyar csapat január 22-én, hétfőn, hajnalban hazaérkezett az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról. A kajak-kenu csapat három nappal meghosszabbította kinntartózkodását ezzel ismerve el az ifjúsági magyar kajak-kenu versenyzők kiváló eredményeit.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Londoni Olimpiai Játékokat megelőzően együttműködési megállapodást kötött az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetőjével és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjával John Coates-szal, amelynek köszönhetően Magyarország meghívást kapott a 2013. januári eseményre kajak-kenu, triatlon, súlyemelés és úszás sportágakban.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság hármas céllal rendezi a Sydney Olimpiai Játékok óta ezt a kontinentális ifjúsági versenyt, eleinte kétévente, de az Ifjúsági Olimpiai Játékok megalkotása óta, immár négyévente. A millenniumi olimpiára Sydney hatalmas beruházásokat végzett el, számos sportlétesítményt épített és a Homebush elnevezésű városnegyedet teljesen átalakította. Az itt megépült Olimpiai Parkban világesemények rendezésére alkalmas sportlétesítményeket és stadionokat működtet a város önkormányzata, nemcsak a városlakók és környékbeliek örömére, hanem a világ legjobb sportolói számára is. A 2000. évi Nyári Olimpiai Játékok létesítményeinek utóhasznosítása, illetve hatékony kihasználása nemcsak a város vezetése, de az ausztrál sportvezetők számára is kiemelkedő jelentőséggel bír.

A 2012. évi Nyári Olimpiai Játékokra Ausztrália mintegy 440 versenyzője kvalifikált, azaz közel háromszor annyi sportoló, mint ahányan hazánk képviseletében ki tudtak jutni Londonba. Ez a magas részvételi szám több tényezőnek is betudható, így elsősorban a kontinentális olimpiai kvalifikációs rendszernek, Óceánia és Európa sportrendszerei közötti eltéréseknek, az ausztrál sport társadalmi szerepének és funkciójának, illetve az utánpótlássport széles bázisának és az ausztrál diáksport, elsősorban a középiskolai és egyetemi sport, erejének. Az ausztrál sportszakmai és utánpótlás nevelési programok egyik csúcspontját, az Ausztrál Olimpiai Csapat utánpótlásának és tehetségkutatásának biztosítását tűzi zászlójára az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Játékok periódikus és nemzetközi szereplőkkel fokozott megrendezése. Kiemelt cél ugyanis, hogy az AYOF versenyei, hasonlatosan az EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai fesztivál) versenyeihez, adjanak lehetőséget a hazai tehetségek felfedezésére és az olimpiai csapatok utánpótlásának biztosítására.

Az ausztrál utánpótlás nevelésén, tehetségkutatáson, tehetséggondozáson, és a létesítményhasznosításon túl az AYOF komoly társadalmi célt tölt be azzal, hogy országos alapokra építkezve jelentős nemzetközi sportesemény keretében népszerűsíti az olimpiai sportágakat és végül, de nem utolsó sorba, követendő és követhető példaképeket állít az ausztrál ifjúság elé.

A magyar ifjúsági válogatott sportolók dicséretet érdemelnek példamutató magatartásukért, hazánk nevének öregbítéséért, kiváló eredményeikért és tisztes helytállásukért. Az európai fagyos télből, embert próbáló utazás után, 10 óra időeltolódással dacolva érkezett meg a magyar csapat és azonnal munkához látott. A megérkezést követően azonnal edzések, majd másnap versenyek fogadták a magyar sportolókat a rekord forróságban, alvási problémákkal küszködve. Az úszás sportágban láthattuk a legnépesebb részvételt a lehető legmagasabb szinten, csakúgy dőltek meg a kontinentális és AYOF csúcsok, elsősorban a japán úszóknak köszönhetően. Tudtuk, hogy erős mezőny várható úszásban a Sydney Olimpiai Úszóközpontban, de ennyire felkészült és kiváló eredményekkel rendelkező úszókkal nem számoltunk. Így Sebestyén Dalma bronzérme és az úszóink döntős helyei szép teljesítménynek mondhatóak. Kiss Nikolett sajnos belázasodott, így a hosszútávokon szinte biztos éremről maradtunk le, de nincs miért mérgelődni. Niki most már egészséges és a következő 15 évben rengeteg érmet fog nyerni Magyarországnak és olimpiai csapatunknak. Triatlonban a világ legjobbjaival versenyezhetett Fusch Renáta és Pap Dávid. Dávid kicsivel maradt le a dobogóról és óriási meglepetésre nagyon közel került az éremhez. Súlyemelőink, Szűcs Petra és Simon Bence egyéni legjobbjukat felülmúlva nagyon szépen helytálltak a kínaiak által dominált mezőnyben. Az ifjúsági kajak-kenu csapatunk tartolt, pedig a hőség és az időeltolódás mindent elkövetett ellenük, sikertelenül. Tótka Sanyiék, Lucz Dóráék fantasztikusan szerepeltek, bizonyították a magyar kajak-kenu erejét és utánpótlásának potenciálját.

Sikeres és eredményes ausztrál túrán van túl a magyar ifjúsági olimpiai csapat, az a csapat, amely már Rióra és a 2020. évi Olimpiai Játékokra készül. A célunk az volt, hogy a jövő bajnokai számára nemzetközi tapasztalatszerzést biztosítsunk, megteremtsük a lehetőséget arra, hogy megismerjék nemzetközi riválisaikat, valamint megtanuljanak ismeretlen külföldi közegben és helyszínen, hosszú, fáradtságos utat követően versenyezni, úgy hogy a legjobbjukat képesek nyújtani. A célkitűzést a csapat teljesítette, életre szóló tapasztalatot szerzett és nemzetközi motivációt további sikerek eléréséhez.

Ez a csapat azonban több annál, mintsem sportolókból álló egység, ők a magyar ifjúság példaképei, a jövő bajnokai, akik megállják a helyüket a sportpályákon, és bizonyítják tehetségüket és szorgalmukat az iskoláikban is. Főleg azzal, hogy a profi sportolóknál többek akarnak lenni, olyan emberek, akik kimagasló sporteredményekkel rendelkeznek, de a civil életben is kimagasló teljesítményre képesek. A kiváló eredményekhez és civil életre való felkészüléshez kívánunk további sikereket, sérülésmentes sportkarriert és eredményes tanulmányokat.

A 24 fős magyar AYOF-csapat összesen 6 arany, 1 ezüst, és 7 bronzéremmel fejezte be az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztivált

Dr. Nagy Zsigmond, AYOF-csapatvezető, a MOB nemzetközi igazgatója

(Forrás és fotó: Dr. Nagy Zsigmond)