Az Ausztria elleni vb-selejtezők jelentik az első állomást Tokió felé

Az Ausztria elleni vb-selejtezők jelentik az első állomást Tokió felé

2018. 12. 16.
Megosztás


A franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság záró sajtótájékoztatóját követően sorsolták ki a 2019-es japán világbajnokság európai selejtezőjének párosítását. A magyar válogatott az első kalapból várta az eseményt, és Ausztriát kapta, a párharc visszavágóját játszhatjuk hazai pályán.

A Japánban megrendezendő 2019-es világbajnokságra (november 30. és december 15. között) a házigazda mellett a vb-címvédő Franciaországon kívül az Eb-elődöntőbe jutó három további válogatott, Hollandia, Oroszország és Románia a vasárnapi eredményektől függetlenül már kvalifikálta magát.

A Kumamotó-régióban rendezendő világbajnokságon a 24 ország csapatát felvonultató tornára Európa 12 együttest delegálhat, ebbe viszont nem számít bele a címvédő Franciaország, így az Eb-elődöntő további három gárdája mellett még 9 nemzet juthat ki kontinensünkről. A szombati sorsoláson az első kalapból várhatta a magyar válogatott az ellenfelét. A kívánságlistában a lengyel és a cseh válogatotton kivűl bármely csapat számításba jöhetett, mert a többi csapat a két nemzetnél alacsonyabb játékerőt képvisel.

A sorsolás előtti kiemelés:

Első kalap: Dánia, Spanyolország, Németország, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Norvégia, Szlovénia, Szerbia, Svédország.
Második kalap: Ausztria, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Fehéroroszország, Izland, Macedónia, Svájc, Szlovákia.

A sorsolásnál sokat kelett várni az ellenfélre, hiszen csak az utolsó előtti párban húzták ki Magyarországot az első kalapból. Az ellenfél régi ismerős a szomszédos Ausztria lett. A két együttes eddig 56 alkalommal játszott egymással, a mérleg magyar szempontból 43 győzelem, két döntetlen és 11 vereség. A magyarok a 2015-ös dániai vb-selejtezőjében is az osztrákokat búcsúztatták, miután Stockerauban 13, Győrben pedig 15 góllal győztek. A visszavágó mérkőzést játszák hazánkban.

A párharcok – melynek győztesei kijutnak a 2019-es világbajnokságra – első mérkőzéseit május 31. és június 2. között, a visszavágókat június 4. és 6. között játsszák.

A vb résztvevői már: Franciaország (címvédő), Japán (rendező), Argentina, Brazília (Dél- és Közép-Amerika), Hollandia, Oroszország, Románia (Európa), Ausztrália, Kína, Kazahsztán, Dél-Korea (Ázsia/Óceánia), Angola, Kongói DK, Szenegál (Afrika), az európai selejtezők 9 nemzete, továbbá az Észak Amerika és Karibi országok selejtező tornájának a győztese.

Az európai selejtezők párosítása:

Ausztria–MAGYARORSZÁG
Horvátország–Németország
Dánia–Svájc
Svédország–Szlovákia
Fehéroroszország–Norvégia
Szerbia–Lengyelország
Csehország–Montenegró
Macedónia–Szlovénia

A magyar csapat helyzete az olimpiai kvalifikáció szempontjából reménykeltő. Az ötkarikás játékok biztos résztvevője lesz a jelenlegi Európa-bajnokság győztese, valamint a 2019-es, Japánban sorra kerülő világbajnokság aranyérmese. Olimpiai selejtezőt játszhat a vb 2-7. helyezett hat csapata, valamint további két válogatott Európából, a kontinenstorna azon két legjobb csapata, amely a vb-n nem kerül a legjobb hét közé, így az Európa-bajnoki 7. helyezés rendkívül értékes ebből a szempontból is.

A tokiói olimpia résztvevője már Japán és az Afrika-bajnokság győztese, Angola.

(MOB, fotó: keziszovetseg.hu)