„Az egész ország magáénak érezhetné az olimpiát”

„Az egész ország magáénak érezhetné az olimpiát”

2015. 06. 09.
Megosztás

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere szerint nemcsak Budapest, hanem az egész ország, így Győr is magáénak érezhetné a 2024-es, budapesti központú olimpiát.

A MOB első embere a Győrben rendezett szakmai konferencián hangsúlyozta: magától értetődő, hogy a társadalmi párbeszéd az egész országra kiterjed, ugyanis számos vidéki város vagy akár kisebb település komoly szerepet kapna a rendezésben.

Borkai Zsolt kijelentette, a párbeszéd abban az esetben is folytatódik, ha Budapest hivatalosan kandidál a játékokra, mivel fontos, hogy minél több magyar ember szívügye legyen a hazai rendezésű olimpia.

A városvezető aláhúzta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság decemberben elfogadott reformcsomagja, az Agenda 2020 új helyzetet teremtett, és lehetővé tette, hogy hazánk gazdaságilag is sikeres olimpiának adhasson otthont.

A MOB vezetője számos sportszakmai érvet sorakoztatott fel a sikeres pályázat mellett, továbbá hangsúlyozta: Magyarország mellett Közép-Európa is megérdemelné, hogy vendégül láthassa a világ legjobb sportolóit.

Borkai Zsolt úgy tartja, történelmi lehetőség előtt állunk, és bízik benne, hogy a MOB szerdai közgyűlése újabb lökést ad a pályázatnak.

Bienerth Gusztáv gazdasági szakember az olimpia gazdasági vonatkozásait bemutató panelbeszélgetésen elárulta, a frissen elkészült megvalósíthatósági tanulmányt – szintén szerdán – a szélesebb közvélemény is megismerheti, és melynek révén pontos számítások birtokában lehet majd véleményt formálni a kandidálás létjogosultságáról.

Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke szerint a rendezés húsz évre meghatározná a magyar sport és gazdaság fejlődését, ám ahhoz, hogy kiérdemeljük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozóinak bizalmát, a budapesti olimpia ügyét „mindennap óvni, támogatni kell”.

Dr. András Krisztina közgazdász úgy véli, nem csupán a versenysportra gyakorolna pozitív hatást a budapesti olimpia, hanem a döntően inaktív magyar társadalmat is sikerülne a megfelelő irányba terelni.

A legendás kézilabdakapus, Rácz Marianne a játékok egyik legpozitívabb hozadékának tartaná, hogy soha nem látott méretű magyar csapat mérethetné meg magát, ami magyar szempontból kevésbé sikeres sportágakat is helyzetbe hozna.

Dr. Földesi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem rektora szerint a Budapest és a vidéki közti, olykor feszült viszonyt rendezhetné az egész országot megmozgató esemény.

Lőre Péter, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója az életminőség javulását várná a rendezéstől, míg Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Mihalicz Antal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara elnöke a magyar gazdaság fellendülését valamint a kis- és középvállalatok megerősödését jósolja arra az esetre, ha sikerrel pályázunk a 2024-es játékokra.

A „Gazdasági előnyök” panelbeszélgetést követően sportszakemberek, olimpiai bajnokok osztották meg olimpiával kapcsolatos élményeiket, és hogy számukra mit jelentene a budapesti olimpia.

A szakmaikonferencia-sorozat korábbi állomásai Budapest és Miskolc voltak, a következő, egyben utolsó stációja Szegeden lesz június 25-én.

(MOB/czo, fotó: Schmidt M. János)