Az utolsó simításokat végzik Rióban – képek, videó

„Az elmúlt olimpiák magyar sikereihez a sporttudomány is hozzájárult”

2016. 11. 21.
Megosztás


Az ötarikás játékokat, annak eszmeiségét több oldalról is körbejárta a MOB és a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) közös konferenciája, melyen Borkai Zsolt, a MOB elnöke is felszólalt. A fennállásának huszadik évfordulóját idén ünneplő sportszakmai szervezetet a MOB elnöke is köszöntötte. „A nagyszámú jelenlét üzenet értékű” - emelte ki köszöntőjében Tóth Miklós MOB-alelnök, az MSTT első embere, utalva a Magyar Sport Házának zsúfolásig megtelt konferenciatermére. A riói olimpiáról Fábián László, a MOB sportigazgatója tartott előadást.

„Az olimpia sok szempontból” - elnevezésű szakmai fórum olyan témákat érintett neves előadókkal, mint az olimpiák története, a NOB magyar vonatkozásai, az olimpiai eszme, a riói olimpia és paralimpia eredményei, az olimpia és a fair play, az olimpia és a dopping, az olimpia és a sporttudomány, az olimpia és a gazdaság, az olimpia és a jog, az olimpia és a média, az olimpia és a magyar sport versenyképessége, a 2017-es győri EYOF illetve a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat.

Borkai Zsolt emlékeztetett rá, hogy az MSTT 1996-ban alakult, azóta öt nyári olimpiát rendeztek, és a sporttudomány jelentősen hozzájárult a magyarok sikereihez, így volt ez Rio esetében is. „Az MSTT mindíg is együttműködött az olimpiai mozgalommal, és sok közös feladat lesz a jövőben is. A sportsikerekhez, a példaképekké váló sportolók felkészítéséhez minden segítség az olimpiai mozgalom javára válik, amit támogatni kell! A 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatot is közös erővel tudjuk sikerre vinni.”

„Az olimpia mindíg megmozgatja a társadalmat, az olimpia elemzésre ad okot, ezért is aktuális a mai rendezvényünk” - mondta köszöntőjében Tóth Miklós.

Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, sportos évet zárunk, hiszen a labdarúgó Európa-bajnokság mellett került sor az olimpiára, majd paralimpiára, ahol szép számmal gyűjtötték sportolóink az érmeket. Hozzátette: a 2024-es budapesti olimpia és paralimpiarendezési pályázattal kapcsolatban pozitív visszejelzések érkeztek.

Fábián László elmondta, a riói célkitűzések között szerepelt, hogy a nemzetek közötti éremtáblázaton a top húszban végezzünk, 22-25 sportágban legyünk jelen, tisztán és fegyelmezetten, doppingmentesen vegyünk részt az olimpián, tovább minden sportoló a legjobb teljesítményt nyújtsa. „A Magyar Olimpiai Csapat összességében sikeres volt, de vannak sportágak, amelyek esetében elemzésekre van szükség.” A spotigazgató emlékeztetett: 160 sportolónk kvalifikált - Londonra 157 -, 8 sportágban összesen 110 olimpiai pontot gyűjtöttünk, a nemzetek éremtáblázatán a 12.-ek, a ponnttáblázaton a 16.-ok lettünk Rióban. A megszerzett 15 érem közül 8 arany, 3 ezüst és 5 bronz. Az olimpián tíz és félezer sportoló vett részt.

Tatár András, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója a paralimpiai csapatról elmondta, 12 sportág 43 sportolója utazott Rióba - egyéni sportágakban, közel 30 százalékos növekedéssel Londonhoz képest -, köztük 16 kerekesszékes. A magyarok 6 sportágbsn 18 érmet - köztük 1 aranyat, 8 ezüstöt és 9 bronzot -, valamint 132 pontot gyűjtöttek. A paralimpián 22 sportág 528 eseményén 159 (+1) nemzet összesen 4333 sportolója vett részt.

A jövő nyári győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál részleteit Domanyik Eszter ismertette. A győri Polgármesteri Hivatal Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője bemutatta a győri létesítmény-fejlesztéseket, beszélt a sportágakról, programról, várható létszámokról. Hangsúlyozta: az EYOF sikere meghatározó lehet a 2024-es pályázatunk sikeressége szempontjából. A 2017-es fesztivál alkalmával 50 európai ország, mintegy négyezer 14 és 18 év közötti fiatalja méri össze erejét; az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna, az úszás, és magyar sportdiplomáciai sikerként a kajak-kenu kerül a programba. Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A győri EYOF-ra 2017. július 23. és 30. között kerül sor.

A 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója beszélt. A magyar delegáció a múlt héten sikerrel prezentált Dohában az ANOC közgyűlésén. A 2024-es rendezőt 2017 őszén Limában választják meg, a NOB közgyűlésén.

Az olimpiai eszméről Gombocz János, a Testnevelési Egyetem tanára, az olimpiák történetéről, a NOB magyar vonatkozásairól Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, a magyar sport versenyképessége a riói olimpia tükrében - címmel Gulyás Erika (Testnevelési Egyetem), az olimpiák árnyoldaláról Tiszeker Ágnes, Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője, az olimpia és a fair play viszonyáról Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének taga, az olimpia és a sporttudomány kapcsolatáról Szmodis Márta (Testnevelési Egyetem) tartott előadást. Az olimpia és a jog kapcsolódási pontjait Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója, az olimpia és a gazdaság összefüggéseit András Krisztina (Budapesti Corvinus Egyetem), az olimpia és a média kapcsolódását Várhegyi Ferenc (Eurosport), az olimpia és környezetvédelem vonatkozásait Dosek Ágoston (Testnevelési Egyetem), az olimpia és az országmárka vonatkozásait Princzinger Péter (Magyar Turisztikai Ügynökség) ismertette.

Az eseményen sportvezetők (a képen középen Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke), edzők, olimpiai érmesek, korábbi sikeres sportolók mellett „civil” érdeklődők is részt vettek - térítésmentesen. A konferenciát a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum olimpiatörténeti kiállítása kísérte.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)