Az első ember – film készült Fuchs Jenőről

Az első ember – film készült Fuchs Jenőről

2019. 10. 30.
Megosztás

Dr. Fuchs Jenő volt az első vívónk, aki olimpián felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ezt a tettét pedig még háromszor tudta megismételni. Kalandos életéről most dokumentumfilm készült egy másik többszörös olimpiai bajnok, dr. Kiss Gergely bábáskodásával, amelyet Fuchs születésnapján, október 29-én mutattak be az Allee-ban.

Dr. Fuchs Jenő nem csak azért volt kivételes egyénisége a magyar sportnak, mert négyszer állhatott fel az olimpiai dobogó tetejére, hanem mert mindezt gyakorlatilag egyesületen kívüliként sikerült elérnie, ami ma szinte lehetetlen, ám akkoriban sem volt éppen szokványos. Háromszoros olimpiai bajnokunk, dr. Kiss Gergely tavaly debütált, mint producer és gyártásvezető a Halassy Olivérről szóló, szintén életrajzi dokumentumfilmmel, amelynek sikerén felbuzdulva – és az idén nyáron Budapesten megrendezett vívó-világbajnokság apropóján is – újabb fába vágva fejszéjét talált rá Fuchs Jenő történetére. Alkotótársaival, Czinke Gyulával és Fischer Gáborral – akik a rendezői feladatokat látták el – olyan filmet szerettek volna készíteni, amely méltó emléket állít ennek a méltatlanul elfelejtett sportembernek.

Fuchs Jenő 1882-ben született Budapesten. Lipótvárosban nőtt fel, édesapja a Pallas Társaság nyomdavezetője volt. Egyesületen kívüliként kezdett vívni, Rákossy Gyula tanítványaként. Egy jogászversenyen tűnt fel, így is került be az 1908-as londoni olimpia kardválogatottjába, ahol nagy meglepetésre az ő nyakába akasztották az egyéni küzdelmek aranyérmét, és közreműködésével a csapat is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ezt négy évvel később is sikerült megismételnie. Fuchs Jenő nem volt könnyű ember, lobbanékony természetét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1910-ben válogatottbéli csapattársával, Gerde Oszkárral párbajt vívtak, ami ugyan törvénybe ütközött, de ez mit sem érdekelte a két jogász végzettségű fiatalembert. A filmből kiderül, hogy Fuchs sosem volt semmilyen rendszer kegyeltje, ő az a típusú ember volt, aki mindig a saját normáinak, mércéjének akart megfelelni és nem másoknak. Életéről sok legenda kering, amelyeket az alkotás hol megcáfol, hol megerősít. Ám ennél is fontosabb a film missziója, amit mind az alkotók, mind a filmben megszólaló bajnokaink is hangsúlyoztak, miszerint ápolnunk kell a hagyományokat és bajnokaink emlékét, hiszen nélkülük nem lenne mire építkezniük a mai kor gyermekeinek. Különösen igaz ez az olyan „elfeledett” hősök tekintetében, mint Fuchs Jenő.

A vetítésen részt vett a világbajnoki ezüstérmes kardcsapat két tagja, Decsi Tamás és Gémesi Csanád, valamint a Rióban – szintén csapatban – bronzérmet szerző párbajtőrözőnk, Rédli András is. A sportolókon kívül megjelent a filmben Fuchs Jenőt megszemélyesítő Orosz Ákos, a Vígszínház művésze, illetve Pokornyi Lia, aki szintén közreműködője volt az alkotásnak. A nagyközönség számára 2020 elején lesz majd látható a Fuchs Jenőről készült film a Duna TV-n.

(MOB)