EG 2027 Mo U signing

EOC-török nyilatkozat a 2027-es Európa Játékok jegyében

2024. 05. 21.
Megosztás

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) együttműködési nyilatkozatot írt alá Isztambul önkormányzatával és a Török Olimpiai Bizottsággal május 16-án a római Sala della Protomotecában, ami történelmi jelentőségű lépés a 2027-es Európa Játékok megrendezése tekintetében.

Idén március 20-án az EOC Végrehajtó Bizottsága már jóváhagyta, hogy a negyedik Európa Játékok házigazdája a török nagyváros, Isztambul legyen.

A memorandumot az EOC görög elnöke, Szpirosz Kapralosz, a házigazdák részéről Isztambul polgármestere, Ekrem İmamoglu és a Török Olimpiai Bizottság elnöke, Kazım Ali Kiremitçioglu írta alá. Az esemény fontos formális lépést jelent az EOC júniusi, közgyűlés általi ratifikáció előtt, egyben lefekteti a rendező várossal köttendő szerződés alapjait.

Isztambul a 2023-as Krakkó-központú Európa Játékok sikerére épít, Törökországban Európa legjobb sportolói számos sportágban versenyeznek majd a 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékok kvalifikációjának reményében.

Az aláírási ceremónián elhangzott, hogy a török város már jelentős részben készen áll Európa legjobb sportolóinak fogadására. Az infrastruktúra kiépült, nem épülnek új állandó helyszínek, ami költséghatékony és fenntarthatóvá teszi a játékokat, a tavalyi lengyelországi modellre építve.