Nõi vízilabda - Magyarország-Kína

Az év első olimpiai kvótaszerző versenye a vízilabda-Eb

2024. 01. 04.
Megosztás

Csütörtökön a férfiválogatott Zágrábban, a nők pénteken Eindhovenben kezdik meg szereplésüket az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon.

Vizes vb - Vízilabda
MTI/Koszticsák Szilárd

A nők új edzőpárossal – Mihók Attila és Cseh Sándor – vágnak neki a nagyon fontos kontinensviadalnak. Az Eb-n való jó szereplés akár olimpiai kvótát is jelenthet. A mezőnyből a hollandok és a spanyolok már ott vannak az olimpián. Európából a magyarok mellett a görögök és az olaszok remélhetnek olimpiai kvótát. Vagyis, ha a magyar válogatott ezt a két nemzetet megelőzi a végelszámolásnál, akkor meglehet a párizsi repülőjegy. Ha ez nem sikerül, akkor a dohai vb-n lehet még részvételi jogot kiharcolni. A görögök éppen velünk kerültek egy selejtezőcsoportba, és ellenük kezdjük meg az Eb-szereplést. A hollandok, mint házigazdák és világbajnokok a csoport nagy esélyesei. A negyedik válogatott, a horvátok nem tartoznak az erős ellenfelek közé. A selejtezők A- és B-ágának első két helyezettje egyből a negyeddöntőbe jut. A harmadik és negyedik a C/B-ágról kaphat ellenfelet. Ha csapatunk a selejtezőcsoportjában csak a harmadik helyet szerzi meg, akkor a nyolc között a spanyol, vagy az olasz válogatott lehet az ellenfél. Ennél jobb helyezés szinte garantálja az elődöntőt. A nyári, fukuokai világbajnoksághoz képest három fiatal került be a csapatba: Kuna Szonja, Szabó Nikolett és Tiba Panna egyaránt pályafutása első nagy világversenyére készülhet.

A magyar női Eb-csapat: Magyari Alda, Neszmély Boglárka (kapusok), Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Keszthelyi Rita, Kuna Szonja, Kurucz-Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Mahieu Géraldine, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szabó Nikolett, Szilágyi Dorottya, Tiba Panna és Vályi Vanda (mezőnyjátékosok).

Férfi vízilabda E.ON Kupa - Magyarország-Németország
MTI/Szigetváry Zsolt

A férfiak helyzete jobb, hiszen az olimpiai kvóta már zsebben van, azaz lehet jövőt építeni, és Varga Zsolt szövetségi kapitány bátran bele is fogott terve megvalósításába. A világbajnok csapatból Vogel Soma, Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Vámos Márton, Varga Dénes és Zalánki Gergő két hét pihenő után most kezdte újra az alapozást, ők most kimaradnak az Eb-keretből. Varga Zsolt a kiváló vb-szereplés miatt úgy dönthetett: a lehető legélesebb körülmények között teszteli a jövő generációit (hiszen rajtunk és a görögökön kívül mindenki olimpiai, illetve vb-kvótára hajt).

A világbajnok csapatból Fekete Gergő, Hárai Balázs, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel, Vigvári Vince ott lesz az Eb-n is. Hozzájuk csatlakozik Bányai Márk, Gyapjas Viktor (kapusok), Burián Gergely, Kovács Péter, Szeghalmi Zsombor, Tátrai Dávid, Varga Vince és Vismeg Zsombor (mezőnyjátékosok).

Az Európa-bajnokságon egy olimpiai kvótát osztanak ki – az aranyérem jelent párizsi kvalifikációt. Ha esetleg egy már kijutott együttes nyerne (Magyarország vagy Görögország), akkor a legmagasabban rangsorolt nem-kvalifikált csapat jut ki. A fennmaradó négy helyre a dohai vb-n lehet odaérni.

Zágrábban még három vb-kvóta is gazdára vár – ez bennünket annyiban izgat, hogy a harmadikként (azaz az eddig nem kvalifikáltak közül a leghátrébb végző) kijutó kerül a mi csoportunkba a dohai viadalon. Az elitbe sorolt együttesek közül a horvátoknak és a montenegróiaknak még ki kell harcolniuk a vb-részvételt, míg az Eb-n résztvevők közül Magyarország, Görögország, Szerbia és Franciaország a fukuokai helyezések alapján, míg Spanyolország és Olaszország a világkupa-döntőbe jutás miatt már ott van Dohában.

A női torna csoportbeosztása:
A: Hollandia, Magyarország, Horvátország, Görögország
B: Spanyolország, Izrael, Franciaország, Olaszország
C: Románia, Szerbia, Cseh Köztársaság, Törökország
D: Szlovákia, Németország, Nagy-Britannia, Bulgária

A magyar női csapat Eb-menetrendje:
A selejtezőcsoport:
január 5., 20:30 – Magyarország-Görögország
január 6., 19:00 – Hollandia-Magyarország
január 7., 20:00 – Magyarország-Horvátország

Ha a csapat a második helyen végez csoportjában, akkor a nyolc között az A3/C2 helyezett összecsapásának győztese következhet.

A férfitorna csoportbeosztása:
A: Montenegró, Spanyolország, Franciaország, Horvátország
B: Georgia, Magyarország, Olaszország, Görögország
C: Szerbia, Németország, Izrael, Málta
D: Szlovákia, Hollandia, Szlovénia, Románia

A magyar férficsapat Eb-menetrendje:
A selejtezőcsoport:
január 4., 19:00 – Magyarország-Görögország
január 6., 17:00 – Georgia-Magyarország
január 8., 19:00 – Magyarország-Olaszország