Az Év Sportolója Gála - A férfiaknál három olimpiai bajnok került az első három jelölt közé

Az Év Sportolója Gála - A férfiaknál három olimpiai bajnok került az első három jelölt közé

2022. 12. 30.
Megosztás


Pénteken sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) az Állami Operaház első emeleti szalonjában a 65. alkalommal kiírt M4 Sport - Az év sportolója szavazás és a január 9-ei gála aktualitásairól.

A szavazáson 423 hazai médiaszakember adta le a voksait egy 10-es lista alapján az egyes kategóriákban.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, dr. Csisztu Zsuzsa, a magyar, valamint a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) alelnöke - mindketten a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének tagjai - jelentette be a kategóriák három jelöltjét abc-sorrendben.

A férfiaknál három olimpiai bajnok: a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, az úszó Milák Kristóf és a kardvívó Szilágyi Áron; a nőknél az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és az atléta Kozák Luca került a legjobb három közé.

Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a Ferencváros férfi labdarúgócsapata, a férfi labdarúgó-válogatott és a Sopron Basket női kosárlabda-együttese; az egyéni sportágakban pedig a férfi és a női kardválogatott, valamint a Nádas Bence, Kopasz Bálint alkotta kajakkettes közül kerül majd ki. Az év edzője címre a női vízilabda-válogatottat irányító Bíró Attila, a férfi labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázókat a pekingi téli olimpián sikerre vezető Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos esélyes.

Szabó László, a gála kreatív producere - egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakk Szövetség elnöke, a MOB tagja - elmondta, hogy a 90 perces gálán 51 művész lép fel, és a hagyományoknak megfelelően olyan produkciókat mutatnak be, amelyek csak ott lesznek láthatók. Tájékoztatása alapján a díjátadóra Torontóból Budapestre utazik az 1952-es, helsinki olimpián 400 méteres gyorsúszásban aranyérmes Gyenge Valéria, Németországból pedig eljön az ugyanott az öttusacsapattal győztes Benedek Gábor. Szerephez jutnak a rendezvényen az 1972-es, müncheni ötkarikás játékok bajnokai is, továbbá fellép a Fekete Vonat, a Valmar és Szikora Róbert is.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója arról beszélt, hogy Az év sportpillanata-díjra a szurkolók több mint 12 ezer szavazata alapján Kristoffer Zachariassennek, az AS Monaco elleni Európa-liga mérkőzésen lőtt, az FTC csoportelsőségét eredményező gólja, Liu Shaoang Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét jelentő 500 méteres pekingi győzelme, valamint Milák Kristóf budapesti vizes világbajnokságon elért világcsúcsa az esélyes. A díj odaítéléséről szakmai zsűri fog dönteni.

Dr. Baji Balázs - a MOB Sportolói Bizotságának elnöke, a MOB közgyűlésének és elnökségének tagja -, aki korábban már volt győztes a férfi sportolók kategóriában, az atlétikai világbajnokság nagyköveteként arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2023 augusztusában a világbajnokság alatt elképesztő csodát fognak látni a magyar sportrajongók a Nemzeti Atlétikai Központban.

A gálát január 9-én, hétfőn 20 órától tartják a Magyar Állami Operaházban, a díjátadók között lesz Novák Katalin köztársasági elnök és Fabio Capello, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, illetve a 11-szeres paralimpiai bajnok, Henrieta Farkasova is.

A másfél órás gálaműsort élőben közvetíti az M4 Sport.

(MOB/MTI; fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)