„Az EYOF-nagyköveti felkérést eddigi munkám megbecsülésének tekintem”

„Az EYOF-nagyköveti felkérést eddigi munkám megbecsülésének tekintem”

2017. 07. 04.
Megosztás


Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 19 nap múlva kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen 10 sportágban rendeznek versenyeket. A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. Sorozatunkban a 20 versenyzőtől idézünk néhány gondolatot. Kezdünk az atlétikával: Pars Krisztián olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes kalapácsvetővel és Lendvai Luca korosztályos magyar bajnok, iskolai mezei futó vb-6. helyezett sportolóval.

Pars Krisztián az ország egyik legeredményesebb dobóműhelyében, a Szombathelyi Dobó SE-ben korábban Németh Pál, ma fia, Zsolt irányításával készül a viadalokra. Négyszeres olimpikon, Athénban 5., Pekingben 4., Rióban 7. lett; Londonban olimpiai bajnoki címet nyert. Kétszeres Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes. Már utánpótláskorában a legjobbak közé tartozott: nyert U23-as és junior kontinensviadalt, valamint ifjúsági világbajnokságot is.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek a fontos eseménynek és képviselhetem az atlétikát. A nagyköveti munkát, és azt, hogy Rómában – ahonnan elhoztuk az olimpiai üzenetet is – én magam is kint lehettem a fáklya átvételekor, nagy megtiszteltetésnek, az eddigi munkám megbecsülésének tekintem. Ez pedig sok fiatal versenyzőnek adhat lendületet. A fiataloknak látniuk kell, hogy lehet sikeres egy versenyző a saját sportágában. Hazai pályán versenyezni, főleg egy világversenyen mindig nagyon sokat jelent egy sportolónak, mivel a hazai pálya előnye egy óriási pluszt tud adni a versenyzőnek. A magyar indulóknak nagy lehetőség ez, és életük első sikerét vagy éppen kudarcát megélhetik. Hiszen mindkettő kell egy jó pályafutáshoz, ezek nélkül senki nem lesz jó sportoló."

Lendvai Luca négy és fél éves korában úszással kezdett, a testvéréhez hasonlóan az úszást a triatlon követte, melyhez 2010-ben kapcsolódott az atlétika. 2014-től az atlétika tölti ki ideje nagy részét. A Győri Atlétikai Club versenyzője, edzője Búza László. Korosztályos országos bajnoki címeket és dobogós helyezéseket szerzett 1500 és 3000 méteres síkfutásban, 1000 és 1500 méteres akadályfutásban, illetve mezei futásban. Egy U16-os válogatott viadalon, 2000 méteren második lett; 2016-os iskolai mezei futó világbajnokságon tagja volt a hatodik helyezett csapatnak. A Kazinczy Ferenc Gimnázium diákja, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban Magyarország Jó tanuló – jó sportoló-elismerésben részesült.

„Győrben már több éve készülünk az EYOF-ra, és korosztályos sportolóként különösen izgatottan várom már. Mióta megtudtam, hogy az atlétika egyik nagykövete lehetek, még motiváltabban edzek és közelebb érzem magam az eseményhez. Leírhatatlan érzés híres felnőtt sportolókkal együtt szerepelni a programokon. Számomra a hazai szurkolók, az ismert pálya előnyt jelent, erőt ad; igaz, ilyenkor még jobban izgulok, hogy ne okozzak csalódást. Nagyon szeretek Győrben futni, itt edzek nap, mint nap. Alig várom, hogy elkezdődjön.”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.

(MOB, fotó: Marcali Gábor-Vizi András)