Az ifjúsági olimpia lángja Rosarióban ragyogott tovább

Az ifjúsági olimpia lángja Rosarióban ragyogott tovább

2018. 08. 08.
Megosztás

A világos kék ég összemosódik az argentin zászló színeivel, és a közeledő Ifjúsági Olimpia szelével.

Buenos Aires, augusztus 7.

Aki látta, nem felejti, ahogy az olimpiai fáklya 2018-as útján megérkezett Argentína egyik szimbolikus, történelmi jelentőségű helyszínére.

A nemzeti zászló emlékműve a Buenos Airestől mintegy 300 km-re fekvő Rosario egyik éke – ezen a helyen emelte először magasba az argentin zászlót az ország egyik alapítója anno, Manuel Belgrano.

9 sportoló vett részt a szimbolikus váltóban, a városban, ahol minden idők legnagyobb női gyeplabda játékosa, a 2018-as ifjúsági olimpia nagykövete, Luciana Aymer született.

Köztük volt Federico Grabich pánamerikai játékok győztes úszó, a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpia résztvevője, Nicolás Córdoba olimpikon tornász, Etel és Sofía Sánches olimpikon szinkronúszó testvérek, Joana Palacios, a riói játékok súlyemelő résztvevője és Juan Pablos Estellés, hetes rögbi játékos, a 2016-os, riói olimpiai hatodik helyezett csapat tagja.

Három paralimpikon szintén a fáklya utazásának részese volt: Yanina Martínez, a riói paralimpia 100 m-es síkfutásának T36-os kategóriájának olimpiai bajnoka, illetve két paralimpikon úszó, Fernando Carlomagno és Anabel Moro.

A szimbolikus váltó az emlékműtől indult a három paralimpikonnal. Yani Martínez adta tovább a lángot Estellésnek a nemzeti zászló emlékművénél. Őt Palacios váltotta, mielőtt továbbadta volna a Sánchez testvéreknek.

„Megtiszteltetés volt a lángot vinni, és külön megtiszteltetés, hogy Rosario városát képviselhettem. Az olimpiai lángot az oldalamon vinni, ráadásul a testvéremmel, különleges volt.” – nyilatkozta az argentin szinkronúszó testvérek egyike, Etel.

A sorban következő Nicolás Córdoba volt, akit Fede Grabich váltott utolsó fáklyavivőként. Együtt, az Ismeretlen Katona emlékművénél – melyet a háborúkban elesett harcosoknak emeltek – fejezték be a 2018-as ifjúsági olimpiai láng tegnapi útját.

„Ez a láng jelképezi az első olimpiai játékot a hazánkban. Ez történelmi!” – mondta Federico Grabich.

„Igazán megérintett az, ami most történt. Részese lenni egy ilyen szimbolikus utazásnak hihetetlen”- tette hozzá a riói olimpiát megjárt tornász, Córdoba.

Mielőtt a fáklya elhagyta volna a várost, Grabich, Córdoba és Etel Sánchez megmászták a 70 méter magas emlékművet, ahonnan egész Rosario fölé magasodott az olimpiai láng.