Az iRunLadytől a Vivicittáig

Az iRunLadytől a Vivicittáig

2022. 03. 30.
Megosztás


Az elmúlt hét a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület környezetében a futás jegyében telt.

Március 21-én volt ugyanis az iRunLady című dokumentumfilm országos bemutatója. Az első és egyszeri vetítést azonos időben, délután hattól láthatták több moziban is a nézők.

A történet Szabó Nóráról szól, aki huszonévesen egészsége megőrzése érdekében kezdett futni, s ma már – túl a világhírű bostoni, chicagói és berlini maratonokon is – 2:31:08-as legjobb eredményével csak két és fél percre van a táv magyar csúcsától, amelyet Földingné Nagy Judit tart, immár jó negyedszázada. Nóra a tokiói olimpián talán megkoronázhatta volna addigi pályafutását, de a megváltozott kvalifikációs rendszer útvesztői miatt erre sajnos nem volt módja.

Segesvári Zsolt és Kollár István nyolcvan perces alkotása a főhős pályája mellett egyben magával ragadó betekintést enged a futás, a tömeges résztvevőkkel zajló nagy versenyek világába. Különös varázst ad filmjüknek, hogy az egyre jobb eredményeket elérő futónő mellett közel hozza a nézőkhöz a maratoni helyszíneket, a résztvevőket, és persze a mással össze nem hasonlítható hangulatot.

A filmesek a 2018-as berlini maraton során mosonmagyaróvári illetékességű főhősük mellett szintén a városból induló három „mellékszereplőt” is megszólaltattak. Köztük nyilatkozott az utazás, a készülődés és a verseny izgalmairól, majd elért eredményéről Printz Ákos, aki gyakori erőpróbáin többek között a Zsivótzky Kör színeiben (is) indul. A filmbéli interjúban kiemelte, hogy rendkívüli élmény volt jó negyvenkét kilométer után befutni egy olyan mezőnyben, ahol a győztes (a kenyai Kipchoge) világcsúccsal ért célba.

Utóbbira vasárnap délelőtt a Margitszigeten nem látszott esély, de ezen kívül a kétnapos Vivicittá ragyogó félmaratonjához minden feltétel adott volt, amivel a felkészült résztvevők éltek is. A lelkes szurkolóknak egy óra tíz percet kellett várnia, hogy a célegyenesben felbukkanjon a napfényes Duna partjairól elsőként visszatérő futó. Nem sokkal később egyenként beérkezett az óvári „kontingens”, amelynek tagjai közül ezúttal is a kis társaság doyenje – a berlini maratont szintén megjárt(futott) másik riportalany – Takács László érte el a legjobb időt, kategóriája másodikjaként. A négy és félezer futó közül az első százba (korosztályában a tizenötbe) a már említett ”zsivótzkys” induló, Ákos is belefért.

A Vivicittá hangulatára is érvényes volt az eredetileg a filmhez fűződő kijelentés: „Ha ezt megnézed, futni kezdesz, az biztos!”...

(MOA/PJK)