Az olimpia és az olimpiai mozgalom a fenntarthatóság jegyében

Az olimpia és az olimpiai mozgalom a fenntarthatóság jegyében

2022. 10. 06.
Megosztás


Nemzetközi workshopot rendeztek az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a fenntartható sport, egyetemi sport jegyében. Az olimpia és az olimpiai mozgalom vonatkozásairól Pignitzky Dorottya, a Magyar Olimpiai Bizottság Sportigazgatóságának munkatársa tartott előadást.

A Fenntartható egyetemi sport: létesítmények és szolgáltatások című fórumot francia, szerb és észak-macedón tudományos szervezetek tették nemzetközivé. Az eseményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának három intézete: a Sporttudományi Intézet (Szombathely, Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet), az Ember – Környezet Tranzakció Intézet, valamint az ELTE Innovációs Központ rendezte.

„A fenntartható fejlődés szempontrendszere, alapelvei az emberek életminőségének hosszú távon való megtartását, javulását szolgálják. Ennek a szociális jólét elérését, a társadalmi kohézió fenntartását támogató gazdasági fejlődéssel együtt kell érvényesülnie a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodással összhangban. Mint minden társadalmi, gazdasági szervezetnek, intézménynek, vállalatnak, így a felsőoktatási intézményeknek is ki kell alakítaniuk a fenntarthatósági stratégiájukat. Ez az elvárás egyedi lehetőségeket jelent az egyetemi sport számára a létesítmények fejlesztése, átalakítása, modernizálása és a szolgáltatások kiterjesztése vonatkozásában annak érdekében, hogy minőségi életteret és kínálatot nyújtsanak az intézmény hallgatói, oktatói, dolgozói, de tágabb értelemben és hosszú távon a helyi lakosság számára is” – írták meghívójukban a szervezők.

Pignitzky Dorottya a kétnapos konferencián beszélt többek közt a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, valamint az Európai Unió fenntarthatósági területen betöltött szerepéről, tevékenységéről, a vonatkozó stratégiákról, útmutatókról és ajánlásokról. A MOB Sportigazgatóságának munkatársa és egyben az Erasmus+ ASAP (As Sustainable As Possible) projektvezetője a témát az olimpiai multisporteseményeken keresztül példákkal világította meg; előadásában röviden bemutatva a MOB Fenntarthatósági Stratégiáját is.

Mint ismert, a Magyar Olimpiai Bizottság 2020 januárja óta vesz részt az Erasmus+ ASAP fenntarthatósági projektben a cseh, a szlovák, a német, a finn és dán nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve.

Kapcsolódó cikkek:

Tudatossági és figyelemfelhívási program a fenntarthatóságról diákoknak
Nemzetközi eszmecsere Helsinkiben a fenntarthatóság jegyében
Fenntarthatósági konferencia Prágában
A MOB-ban folytatódott a nemzetközi fenntarthatósági projekt

(MOB, fotó: archív, MOB/Szalmás Péter)