Az olimpiai bajnok Hegedűs Csaba is Prima Primissima lett

Az olimpiai bajnok Hegedűs Csaba is Prima Primissima lett

2022. 12. 05.
Megosztás


Prima Primissima-díjjal tüntették ki a Müpában az 1972-es müncheni olimpia bajnokát, a birkózóválogatott korábbi szövetségi kapitányát, a hazai szövetség egykori elnökét, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai főtanácsadóját, dr. Hegedüs Csabát. A birkózólegenda ma a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, korábban az ötkarikás szervezet elnökségi tagja is volt.

A díjakat tíz kategóriában lehetett elnyerni, közönségszavazás döntött róluk. Az egyik a Magyar sport, amelyben Hegedüsön kívül az olimpiai és világbajnok kardvívót, Pézsa Tibort, valamint az olimpiai bajnok öttusázót, Vörös Zsuzsannát is jelölték. Utóbbi két olimpiai bajnokunk Prima-díjas lett.

Az elismerést Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke adta át a most 74 éves Hegedüs Csabának. Emlékezetes időszakban kapta meg, hiszen a „Tuskirály” épp ötven esztendővel ezelőtt, 1972. szeptember 10-én szerezte Münchenben Magyarország 100. olimpiai bajnoki címét.

München bajnokának elsők között gratulált a '72-ben szintén olimpiai győzelmet jegyző Schmitt Pál vívó, a MOB tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, a Nemzet Sportolója.

Dr. Hegedüs Csaba 1989 és 2015 között a Magyar Olimpiai Bizottság tagja volt, több cikluson keresztül, 1992 és 1997 között, majd 2001 és 2012 között a MOB elnökségének tagja. 1995-ben MOB Olimpiai aranygyűrűt, 2009-ben Magyar Sportért Életműdíjat, 2018-ban Csik Ferenc-díjat kapott. Szombathely (2004), Sárvár (2013) és Budapest (2016) díszpolgára. 2005-ben és 2008-ban MOB Érdeméremmel tüntették ki, ma a szervezet tiszteletbeli tagja. Sportdiplomataként 1998 és 2002 között a Nemzetközi Birkózó Szövetség Számvizsgáló Bizottságának tagja, 2002-től a szövetség elnökségének tagja, a pekingi olimpia birkózóversenyeinek technikai ellenőre.

A Magyar tudomány-kategóriában Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, az akadémia alelnöke, egyik alapítója Prima-díjban részesült.

A Prima Primissima-díj célja, hogy elismerje és támogassa az egyedi teljesítményt nyújtó tudósokat, kutatókat, oktatókat, alkotókat, művészeket, újságírókat és sportolókat Magyarországon és a határon túl. Az elismerést Demján Sándor üzletember alapította 20 évvel ezelőtt, az OTP Bank pedig 2013 óta gondozza és finanszírozza.

(MBSZ, MOB; Fotó: MBSZ/Róth Tamás)