Az olimpiai bajnokot is legyőzve második a női vízilabda-válogatott a világliga-fináléban

Az olimpiai bajnokot is legyőzve második a női vízilabda-válogatott a világliga-fináléban

2022. 11. 08.
Megosztás



Büntetők döntöttek a vízilabda-világligában, Magyarország ezüstérmes. Közel 30 év után ismét volt magyar szerenkénti döntős a világbajnokságon. Középdöntőben a női kézilabda-válogatott az Eb-n. Bronzérmes Vas Kata Blanka a terepkerékpáros Európa-bajnokságon. Bicsák Bence nyolcadik a triatlonosok világbajnoki sorozatának bermudai versenyén. A judós Ungvári Attila és Sipőcz Richárd Grad-Slam bronzérmes. Körösi Ágnes az elődöntőig menetelt a tollaslabda nyílt magyar bajnokságon. Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó szorgosan gyűjti a kvalifikációhoz szükséges pontokat az olimpiára. Kós Hubert egyéni csúcsot úszott 200m háton a rövidpályás világkupa-sorozat harmadik állomásán.

Vízilabda. Nyolc válogatott részvételével rendezték meg a női világliga fináléját a spanyolországi Tenerife szigetén. A magyar válogatott több fiatalt is kipróbálva a selejtező körben 9-7-re legyőzte az ausztrálokat, majd a hazai spanyol válogatottól 11-15 arányú vereséget szenvedett. A csoport harmadik találkozóján a Bíró Attila irányította csapat könnyedén verte 25-9-re Új-Zéland válogatottját. A csoport második helyén végezve jöhetett a világ legjobb válogatottja, a címvédő Egyesült Államok. A csapat egy végig kiélezett találkozón Szilágyi 3, Máté és Keszthelyi 2-2, Vályi, Gurisatti, Hajdú góljaival 10-9-re legyőzte az amerikai válogatottat. Az ellenfél egyenes kieséses FINA top-eseményen utoljára 2013-ban szenvedett vereséget. A fináléban ismét a spanyolok következtek. Az amerikai és ausztrál bírói duó igen lejtőssé tette a medencét az ellenfél javára. Így is sikerült a rendes játékidőben 11-11-re hozni a találkozót a lányoknak. Következhetett az ötméteres párbaj, amelyben Magyari Alda bravúrokat mutatott, de sajnos a spanyol kapus, Terre is, így tíz-tíz lövő után 8-7-ra a spanyolok nyertek. Hazánk 2004 és 2011 után szerzett ismét ezüstérmet.

A világligán szerepelt magyar válogatott:
Kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Hajdú Kata, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Pőcze Panna, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda


(Fotó: Magyar Torna Szövetség)

Torna. Jól teljesítettek a magyar tornászok a liverpooli világbajnokságon. A Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs, Kardos Botond alkotta csapat az előkelő 12. helyen végzett, erre pedig 25 éve nem volt példa. Ennél csak 1997-ben a Lausanne-ban még Csollány Szilvesztert is soraiban tudó magyar válogatott szerepelt jobban, amely akkor a 10. helyet szerezte meg. A junior Európa-bajnok Balázs Krisztián az egyéni összetett döntőjébe jutott, a pénteki döntő előtt egy órával derült ki, hogy Mészáros is indulhat a legjobb 24 között a visszalépések miatt. Ezzel egyébként egy csaknem 30 éves csúcsot is beállítottak a magyar férfi tornászok, hiszen legutóbb 1993-ban, Birminghamben Fajkusz Csaba (11.hely) és Supola Zoltán (13. hely) személyében volt két magyar a legjobb 24-ben. A nők sem vallottak szégyent. A Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Szilágyi Nikolett összeállítású válogatott a nemzetek versenyében 152.296 ponttal az előkelő 14. helyen végzett. Gerendán a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia 13.533 ponttal hatodik helyen került a legjobbak közé, így 30 év után szoríthattunk újra világbajnoki döntőben magyar tornászért gerendán, ugyanis 1992-ben Ónodi Henrietta volt utoljára finálés ezen a szeren a párizsi szerenkénti vb-n. A liverpooli világbajnokság zárónapján a finalisták két négyes csoportban léptek a szerekhez. Zsófia negyedikként mutatta be gyakorlatát. A hasfalsérüléssel küzdő sportoló 12.733 pontot kapott bemutatójára, amellyel az első etap után harmadik helyen állt. Kovácsnak bizonytalanul sikerült a felugrása, így kimaradt egy hármaskötés a gyakorlatból, illetve a későbbiekben még egy elem sem volt teljes, ezért kiinduló pontszáma jóval alacsonyabb lett (5.100), mint a kvalifikációban (5.700). A kétszeres olimpikon végül az egyéni összetett világbajnoki címet begyűjtő brazil Rebecca Andradét megelőzve a hetedik helyen zárta a liverpooli világbajnokságot ezen a szeren.

A liverpooli világbajnokságon Kína, Japán, Nagy-Britannia férfi és az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada női válogatottja megszerezte az olimpiai részvétel jogát.
A következő kvalifikációs verseny a 2023. október 1-8. között Antwerpenben rendezendő világbajnokság lesz.


(Fotó: mkksz.hu)

Kézilabda. A női válogatott megkezdte szereplését a szlovén, észak-macedón, montenegrói közös rendezésű Európa-bajnokságon. A magyarok az "A" jelű csoportban a svájciak elleni találkozón az első félidőben kétgólos hátrányban voltak (12-14). Szünet után egyenlített a magyar együttes, határozottabbá vált a védekezés, de továbbra is sok volt a hiba. A svájciak elfáradtak a hajrára, többször is eladták a labdát, a hét a hat elleni játékukba hibák csúsztak, így végül kényelmesnek tűnő, de a játék képe alapján nagyon küzdelmes győzelmet aratott a válogatott (33-28). A második fordulóban a horvátok elleni találkozón 0-5 után a 12. percben szerezte a csapat az első találatát. Később aktívabb lett a támadójátékunk, 8-5-re felzárkóztunk, de hiányzott az átütő erő, több ziccer is kimaradt. és háromgólos hátránnyal zártuk az első játékrészt (7-10). A második játékrészben az ellenfél kapusa a magyar támadások zömét hárította, így a találkozó lefújása után is megmaradt a horvátok 3 gólos előnye (18-21). Utolsó csoportmérkőzésén a magyar válogatott kedden 20:30-tól Norvégia ellen lép pályára. Az már biztos, hogy a válogatott továbbjutott a középdöntőbe, de két vereséget visz oda magával. A "B" jelű csoportból az első három helyezett lesz az ellenfél. Svédország már biztosan ott lesz az ellenfelek között. A dán, szlovén és szerb hármasból kettő csatlakozik a középdöntő mezőnyéhez. A középdöntős csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok mérkőznek meg az 5. helyért. Az Eb győztese kijut a párizsi olimpiára. Az 1-3. helyezettek pedig selejtezők nélkül jutnak ki a 2023. évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, amelyet Dánia, Norvégia és Svédország rendez november 30. és december 17. között.


(Fotó: ATP)

Kerékpár. A montain-bike számban olimpiai negyedik Vas Kata Blanka is indult a terepkerékpáros Európa-bajnokságon Namurban. A 22 fős mezőnyben a 21 éves Vas az első sorból indulhatott. Jól kapta el a rajtot, rögtön az elején az emelkedőn ott tudott maradni az élmezőnnyel, aki két vk-viadalon indult az elmúlt hetekben, mindkettőn ötödik lett. A nehéz és meredek emelkedőket, a sár miatt technikás, döntött egyeneseket és technikás, a bukás veszélyét magában foglaló lejtőket is tartalmazó útvonalon már az elején kijött a hegyikerékpárban olimpiai negyedik Vas kiváló kerékpárkezelése a számára ideális, enyhén saras pályán. Az első kör végén a későbbi győztes Van Empellel együtt vezettek, a második körben már elhaladtak a depó bejárata mellett, amikor a nagy esélyes holland riválisnak vissza kellett fordulnia egy defekt miatt kerékpárt cserélni, ezzel több mint húsz másodpercet vesztett. Vas két holland társaságában haladt tovább az élen, hármasukra a hatkörös verseny derekára felért Van Empel. A vezető négyesből az utolsó előtti körben Vas lemaradt, aki végül remek teljesítményt nyújtva bronzérmet szerzett.


(Fotó: triathlon.org)

Triatlon. Legjobb magyarként Bicsák Bence a nyolcadik helyen végzett vasárnap a triatlonosok világbajnoki sorozatának bermudai versenyén.
Bicsák 1:50:14 óra alatt teljesítette az olimpiai programban szereplő rövid távot, amelyen 1500 métert úsztak, 38,5 kilométert kerékpároztak – itt a hivatalos táv 40 km –, végül 10 kilométert futottak a versenyzők. A férfiaknál további két magyar indult, Dévay Márk a 20., míg Lehmann Csongor a 39. lett. A versenyre 53 triatlonos nevezett, 12 nem ért célba, közöttük a háromszoros világbajnok spanyol Mario Mola. A nőknél nem volt magyar triatlonos. A vb-sorozatból már csak egy viadal, a döntő maradt hátra, amelyet november 24. és 26. között Abu-Dzabiban rendeznek.


(Fotó: judoinfo.hu)

Judo. Hatvanegy ország háromszázhatvanhat versenyzője, közöttük nyolc magyar indult az olimpiai kvalifikációs bakui Grand Slam-tornán. Közülük Ungvári Attila (81kg) és Sipőcz Richárd bronzérmet szerzett, Vég Zsombor az ötödik, Özbas Szofi (63kg) pedig a hetedik helyen végzett. Pupp Réka (52kg), Kovács Kitti (57kg), Cirjenics Miklós (100kg) és Tóth Krisztián (90kg) idő előtt búcsúzott a további küzdelmektől. Az IJF World Tour csak néhányhetes szünetet tart Baku után, még hátra van a sorozat két nagy eseménye: december elején a tokiói Grand Slam-torna, majd közvetlenül karácsony előtt a World Judo Masters, amelynek Jeruzsálem lesz a házigazdája.


(Fotó: europabadminton Facebook)


Tollaslabda. A Vasas Fáy utcai csarnokában rendezték a Badminton Europe Elite Circuit és a BWF International Series tournament sorozatba is tartozó 47. magyar nyílt bajnokságot. Legjobb hazaiként Kőrösi Ágnes elődöntőig jutott női egyesben. Több mint két évtized után állhatott ismét dobogóra hazai versenyző a tollaslabdázók nemzetközi bajnokságán, Kőrösi Ágnes kétszettes vereséget szenvedett az elődöntőben, így bronzérmesként zárt. Korábban még mérkőzést sem nyert Kőrösi Ágnes, aki az idei tornán nagyszerű menetelést mutatott be, egymás után búcsúztatta magasan jegyzett riválisait. Elsőként szetthátrányból fordítva nyert az izraeli Heli Neiman ellen, majd könnyedén, két játszmában múlta felül a spanyol Ania Seitent, a péntek esti negyeddöntőben pedig honfitársát, az ötödik kiemelt Sándorházi Vivient búcsúztatta nagy csatában. Mindez azt is jelentette, hogy szombaton is láthatott magyar tollaslabdázót a Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnok teltházas közönsége, Kőrösi pedig a biztos éremszerzés tudatában léphetett pályára – a Gondáné Fórián Csilla, Ádám Krisztina páros 2001-es ezüstérme óta nem volt példa rá, hogy hazai versenyző dobogóra állhasson a viadalon. Az elődöntőben a bolgár Kaloyana Nalbantova következett, aki a selejtezőből került a főtáblára, ahol végig jó formában versenyzett, és többször is borította a papírformát. Nalbantova a magyar lányt is meglepte hosszú, magas szerváival, Kőrösi hiába próbálta gyorsítani a játékot, az első szettben nem érezte a vonalakat. A rossz kezdés után 10–10-nél utolérte ellenfelét Kőrösi, ám fordítani nem tudott, Nalbantova folyamatosan növelte előnyét. Az első játszmát végül 21–16-ra veszítette el Kőrösi, aki a folytatásban egyre jobb ritmusban játszott, de hiába csinálta meg sokszor a nehezét, a hálónál fájó hibákat követett el. 11–7 után hat bolgár pontra csak egy magyar jutott, innen pedig már nem volt visszaút, Nalbantova 21–12-re a második szettet is megnyerte.


(Fotó: asztaliteniszezz.hu)

Asztalitenisz. A szlovéniai WTT-versenyen az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyespáros nagy esélyt szalasztott el az elődöntőben, miután az ötödik játszmában 7:3-as előnyről, majd 10:9-nél meccslabdáról kapott ki az indiai Sahiyan Gnanasekaran, Manika Batra kettőstől. A 2024-es párizsi olimpiai részvételt megcélzó Ecsekiék szerencsére szorgosan gyűjtik a kvalifikációhoz szükséges pontokat, már a négy közé jutásuk is fontos lépés volt, s az újabb bravúrhoz sem sok hiányzott: a végig kiegyenlített küzdelemben a mindent eldöntő ötödik játszmában rendre a mieinknél volt az előny, olyannyira, hogy 7:3-ra is vezettek, 10:9-nél pedig meccslabdájuk is volt, a jól hajrázó indiaiak azonban – igazolva jó hírüket – innen is fordítottak.


(Fotó: musz.hu)

Úszás. A rövidpályás világkupa-sorozat harmadik állomásán, Indianapolisban egyetlen magyar indulóként Kós Hubert egyéni rekorddal az ötödik lett 200 háton. Másnap a 200m vegyes fináléjában 150 méternél még másodikként fordult a magyar olimpikon, de a végén lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyen végzett. Ebben a szezonban mindössze három fordulóból állt a vk-sorozat, és aki mindhárom versenyen megnyerte ugyanazt a számot, azt egy 10 ezer dolláros csekkel is jutalmazta a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

(MOB-összeállítás, vezető fotó: waterpolo.hu)