„Az olimpiai család egyik legbiztosabb bástyája a birkózás”

„Az olimpiai család egyik legbiztosabb bástyája a birkózás”

2022. 04. 05.
Megosztás


A Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) vezetősége a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) köszöntötte a budapesti BOK-csarnokban vasárnap véget ért Európa-bajnokságon kiemelkedően szerepelt sportolókat, akiknek Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is gratulált.

Az eseményt részt vett a KIMBA alapítója, az MBSZ elnöke, Németh Szilárd, Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány elnöke, Fábián László, a MOB főtitkára, az olimpiai bajnok és KIMBA-nagykövet Hegedüs Csaba, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter, az MBSZ jelenlegi és korábbi főtitkára, Ancsin László és Farkas Tibor, valamint további két olimpiai bajnok birkózó, Lőrincz Tamás és Sike András - számol be róla az MBSZ hírlevele.

Gyulay Zsolt kiemelte, minden idők legsikeresebb birkózó Eb-jén vagyunk túl: „a köszönet és a gratuláció lehet az első gondolatunk. Amikor a szervezőbizottsággal összeültünk, nem is gondoltuk, hogy ennyire sikeres lehet ez az Eb, de nagyon boldogok vagyunk, hogy így alakult. Hamarosan megkezdődnek a párizsi olimpia előkészületei, és igencsak jó előjel, hogy a magyar birkózók továbbra is ennyire ütőképesek. Már javában készülnek a szervezők a párizsi olimpia sikeres megrendezésére. Nagyon nagy öröm számomra, hogy a magyar birkózásnak ilyen utánpótlása van, amit a lelkes közönséggel együtt láthattunk is az Európa-bajnokságon. Az olimpiai család egyik legbiztosabb bástyája a birkózás. A sportág az elkövetkező két olimpián is ott lesz a programban. A birkózás 56 éremmel, köztük 20 aranyéremmel a vívás, az úszás és a kajak-kenu mellett egy biztos pontja a magyar sportnak. Látva azt a szakmai munkát, ami a szövetségben van, példaértékű lehet más szövetségek számára is. Azok a sikeres sportolók, akik eddig szállították a világversenyeken az eredményeket, azok sikerrel épültek be a szövetég munkájába. Ezt azért is emelem ki, mert a szövetség jól gazdálkodik az értékeivel. Remélhető, hogy a 2024-es olimpián is sikeresek leszünk együtt. Előre, Párizsra fel.”

Németh Szilárd elmondta, kétszer is telt ház, 3 ezer néző előtt folytak a küzdelmek a BOK-csarnokban, ahova a hét nap alatt összesen mintegy 15 ezer néző látogatott ki. „A hazai birkózócsalád mára teljesen összeált, csapatként működik, és Magyarország kormánya ezt értéknek tartja, megbecsüli és támogatja. Mindezt a köszönetünk kifejezése mellett eredményekkel hálálhatjuk meg. Ezen az Európa-bajnokságon harmincnyolc ország pontversenyében a negyedik helyen végeztünk, és erre mérhetetlenül büszkék vagyunk.”

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)