Az olimpiai fáklya elhagyta Sao Paulót, Rióhoz közelít

Az olimpiai fáklya elhagyta Sao Paulót, Rióhoz közelít

2016. 07. 26.
Megosztás

Hatalmas tömegek köszöntötték az olimpiai lángot hétvégén, Sao Paulóban, ahol híres sportcsillagok, művészek és mindennapi hősök adták azt kézről-kézre. A város - 12 millió fős lakosságával - vitathatatlanul az üzlet és az ipar fővárosa Brazíliában; a rengeteg étterem és galéria mellett az éjszakai- és kulturális élet otthonát is jelenti egyben.

Vasárnap a brazil hírességek is vihették a fáklyát, közöttük pedig ott volt a legendás brazil bokszoló Éder Jofre is. A 80 éves sportember megmutatta, hogy még mindig remek formában van, és nagy megtiszteltetésnek érezte a fáklyafutásban való részvételt.

Egy másik generáció sztársportolója, a brazil gördeszkázás ikonja, Bob Burnquist, gördeszkán állva vitte a lángot az Ibirapuera Parkon keresztül.

Sao Paulo leghíresebb utcáján, az Avenida Paulistán van a kulturális élet központja. Emberek ezrei gyűltek oda vasárnap reggel, hogy szemtanúi lehessenek a nagy eseménynek. A nézők láthattak egy akrobatikus bemutatót, és egy repülő zenekart, mely teljesen összhangban volt a város művészi innovációjával és kísérletezéseivel.

Renata Falzoni kerékpáros aktivista és újságíró készített egy 360 fokos videót is az Avenida Paulistán, mely rajongók tömegével volt tele. A láng meglátogatott néhány Sao Paulói látványosságot is, beleértve a Művészeti Múzeumot (MASP) is, a modern építészet mesterművét, mely szintén ezen az utcán látható. Itt a fáklyát nem más, mint Maria Esther Bueno vitte, Brazília legsikeresebb teniszjátékosa, hét Grand Slam női egyes győzelemmel a háta mögött.

Egy másik brazil híresség, Ketleyn Quadros cselgáncsozó (fotón) is ott volt a fáklyavivők között. A 2008-as pekingi bronzérmével ő lett az első olyan brazil nő, aki olimpiai érmet nyert egy önálló eseményen. Sao Paulóban ő volt az egyik leginkább ünnepelt sportoló.

Laís Souza, volt tornász, aki Athénban (2004) és Pekingben (2008) is ott volt, majd egy 2015-ös síbaleset következtében mind a négy végtagja lebénult, most ő is büszkén kísérte az olimpiai lángot.

Néhány zenész és művész is kivette részét az eseményből, mint például Ludmilla vagy Luan Santana, aki a periszkópot használva élőben közvetítette a saját szakaszát. Ezt követően a két zenész egy közös koncerttel koronázta meg a történelmi napot. Azonban az utcai művészről, Kobráról se feledkezzünk meg, aki a világ egyik legnagyobb falfestményét készíti el Rio de Janeiróban.

A hírességek és sportolók között meg lehetett találni a mindennapi hősöket is, például Paolo Parisi atyát, aki sok bevándorlónak és menekültnek van segítségére.

A fáklyafutást látva Sao Paulóba érkező külföldiek beszéltek a brazilok vendégszeretetéről és, hogy mire számítanak a játékok kapcsán.

Az emlékezetes túra után a fáklya hétfőn a Paulista-part felé halad, szerdán pedig eljut Rio de Janeiro környékére. Hamarosan odaér végső céljához: a 2016-os riói olimpia megnyitó-ünnepségére, mely a Maracana stadionban lesz augusztus 5-én.

(MOB-rio2016.org, fotó: Rio 2016/Fernando Soutello)