Szilagyi aron thumbnail website

Szilágyi Áron: Az olimpiai faluban viselhetek egy pólót, hogy kandidáló vagyok

2023. 09. 20.
Megosztás

Szilágyi Áron háromszoros egyéni olimpiai bajnok, háromszoros világ- és Európa-bajnok kardvívó, ő lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának egyik új tagja, Gyurta Dániel utóda. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Team Hungary hetente jelentkező, most induló podcastjának első felvonása következik. Az Allianz támogatásával létrejött MOBCastban Szilágyi Áront NOB-tagságról, olimpiai bajnoki címekről, ötkarikás játékokról – és magáról a sporttörténelmet író sportemberről Szabó Szilárd kérdezi.

A Magyar Olimpiai Bizottság téged jelölt Gyurta Dániel utódjaként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába. 35 sportoló közül 4 olimpikon kerülhet be a testületbe, Párizsban tíz és félezer sportoló fog részt venni a játékokon, 1000-1200 szavazat kell ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a négybe.

Most szembesülök azzal én is, hogy milyen elképesztő versenyben veszek részt, amire a MOB elnöksége nekem bizalmat szavazott – ezúton is köszönöm. A sportolók választanak a párizsi olimpián, ez a négy fő nagyon kevés. A sikerért meg kell dolgozni, lobbizni kell, összegyűjteni a szavazatokat. Most ismerkedem én is a választás folyamatával, ami nagyon szigorúan le van szabályozva, mit lehet tenni, és mit nem. Az olimpiai faluban viselhetek egy pólót, hogy kandidáló vagyok, és egy kijelölt helyen elmondhatom a saját sztorimat másoknak. Két táborra nagyon számítok: a magyar sportolókra – a MOB 150-180 fős csapatra számít – és a kétszázvalahány vívóra, akik az olimpián részt vesznek.

Vívó lesz-e a 35 között, lehet-e tudni?

Mivel még nem zárult le a pályázás ideje, még nem lehet tudni, ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság később hozza nyilvánosságra. Egy japán vívó egyébként van már a testületben, ő Yuki Ota – nagyon kedvelem. Még négy évig szól a mandátuma, így benne is marad a bizottságban. Egy német olimpiai bajnok párbajtőröző, Britta Heidemann viszont kikerül, lejár a nyolc éve. És ne felejtsük el, a NOB elnöke, Thomas Bach is német, tehát nem idegen a sportágamnak ez a közeg.

Mi lesz a feladatod, ha bekerülsz a sportolói bizottságba?

Egyrészt képviseljük a sportolókat az olimpiai mozgalomban, másrészt építsük a sportolók körében az olimpiai mozgalmat, annak üzeneteit juttassuk el a versenyzőkhöz és a szurkolókhoz, közönséghez, emberekhez. Én ezeket nagyon szívesen vállalom. Tizenhat éves felnőtt pályafutásom legnagyobb sikereit az olimpiákon értem el. Ötödik olimpiámra készülök, ami átszövi az elmúlt másfél évtizedemet. Nagyon hiszek az olimpiai mozgalomban, és abban, hogy az a jövőben még tud fejlődni, nőni és alakulni; mi, sportolók pedig ennek motorja, gerince tudunk lenni. Ez egy társadalmi pozíció, ami elég sokat követel az embertől: sokat kell utazni, reprezentálni, üléseken, megbeszéléseken részt kell venni akár személyesen, akár online. Ha beválasztanak, prioritás is lesz, hogy mindez beleférjen az életembe az elkövetkező nyolc évben.

„Az atlétikai pályáról vonzott be a vívóterem és a pengék csattogása.” „Londonban, ha felküldtem volna a kardomat, akkor is adta volna a tusokat.” „A teljes mezőny folyamatosan változik a nemzetközi trendeknek és a zsűrizésnek köszönhetően. Szezonról-szezonra alkalmazkodni kell tudni.” „Azt az időt, amit elveszek a családomtól, nagyon hasznosan töltsem és válogassam meg.”

Első nagy sikeréről, egyéni világbajnoki címről, a riói címvédésről, az atlétikai vébéről, szurkolásról, megújulásról és motivációról, na és mit érez 33 évesen, pár hónapos édesapaként – minderről is beszél a MOBCast első adásában Szilágyi Áron.