Az olimpiai kvótás Péni István a világcsúcsnál is jobbat lőtt

Az olimpiai kvótás Péni István a világcsúcsnál is jobbat lőtt

2020. 11. 23.
Megosztás


Az Európa-bajnok Péni István (a fotón középen) eredményei emelkedtek ki a hétvégi Hungarian Open sportlövőversenyen. A prágai judo Európa-bajnokságon Karakas Hedvig aranyérme mellett Tóth Krisztián küzdött a legjobb hét között. Hosszú Katinka felkészülését nagyban segítette a nehéz időkben az ISL versenysorozata. Kardos Bence U24-es bajnoki címet nyert a lengyelországi Európa-bajnokságon. Hétvégi összefoglaló következik...

Sportlövészet. A hazai szövetség a Fehér úti Nemzeti Lőtéren rendezte meg a Hungarian Open nemzetközi sportlövőversenyt. A három nap alatt légpuska és légpisztoly számokban álltak lőállásba magyar, amerikai, szerb és cseh lövők, akik közül többen is gondoskodtak a világszínvonalú eredményekről.

Szombaton a tokiói kvótás Péni István az alapversenyben a világcsúccsal egyenértékű, 633.5 kört lőtt légpuskában. Ugyan ő vasárnap egy körrel jobbat lőtt a fennálló világrekordnál (634.5 kör) az alapversenyben. Az alapversenyben második, szintén olimpiai kvótás amerikai Lucas Kozeniesky eredménye (633.6 kör) is egy tizeddel jobb a világcsúcsnál.

Mint ismert, ebben a sportágban csak kontinensviadalon, illetve világkupán, vb-n, olimpián lehet csúcsot dönteni.

A nőknél az amerikaiak olimpiai bajnoka, Virginia Thrasher 252.1 körrel nyert, a második Dénes Eszter 251.7 körrel megjavította a döntős országos csúcsot. Az alapversenyben az olimpiai kvótás Mészáros Eszter is remek eredményt ért el pénteken 632.3 körrel. A légpisztolyban nőknél a szerbek világbajnoka, Zorana Arunovic előzte meg a legjobb magyar Fábián Sárát.

Több válogatott versenyzőnk kihagyta a viadalt.


(Fotó: judoinfo.hu)

Judo. Mint már hírül adtuk, a prágai judo Európa-bajnokság első versenynapján aranyérmet szerzett Karakas Hedvig (57 kg). A további tíz magyar résztvevő közül vasárnap Tóth Krisztián a negyeddöntőig menetelt, ahol azonban az azeri Mammadali Mehdijev megálljt parancsolt neki. A 2018. évi világbajnok Sherazadishvilivel vívott vigaszági mérkőzésén külső horogdobással a spanyol diadalmaskodott, így Pánczél Gábor tanítványa a 7. helyen végzett.

Az ifjú tehetség, Sipőcz Richárd (+100 kg) a junior és az U23-as Európa-bajnokság megnyerése után a felnőtt mezőnyben az első mérkőzésén ippon-vereséget szenvedett a későbbi Eb-győztes orosz Tamerlan Basajevtől. A 100 kilogrammosok között szereplő Cirjenics Miklós egy megnyert mérkőzés után azeri rivális ellen búcsúzott. Az első összecsapásán szenvedett vereséget Gőz Roland (90 kg), Vég Zsombor (100 kg) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg).


(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Úszás. Több, mint egy hónapig versengtek a Duna Arénában az ISL sorozatban a világ legjobb úszói. A számos olimpiai és világbajnokot a soraiban felvonultató legnagyobb esélyes amerikai Cali Condors csapata nyerte meg a sorozat 2020-as idényét. A második helyezett Energy Standard csapatában szerepelt Jakabos Zsuzsanna. A Hosszú Katinkával fémjelzett Iron gárdája az elődöntőben búcsúzott, és a sorozat ötödik helyén végzett.

A háromszoros olimpiai bajnok szerint minden versenyző dicséretet érdemel, hogy betartották a szigorú protokollt, és jelentős sportdiplomáciai sikernek tartja, hogy a magyar főváros rendezhette az idei versenyt.

„Nekem hiányzott az idén, hogy versenyezzek és készüljek úgy, ahogy szoktam. Úgy éreztem, ha lenne még tíz meccs, akkor én is formába tudnék lendülni. Remélem, hamarosan minél több versenyen tudok indulni. Mindig van valami, amit jobban csinálhattam volna. Idén pláne így érzem. Én ebből fogok erőt meríteni a következő versenyekre. Sokkal jobb formában érzem magam és sokkal motiváltabb és elszántabb vagyok, mint amikor hosszú hónapokon keresztül nem volt verseny. Nagyon nagy löketet adott nekem az ISL idén” – mondta Hosszú Katinka az M4Sport-nak.


(Fotó: pentathlon.hu)

Öttusa. Kardos Bence győzött a 24 éven aluliak lengyelországi öttusa Európa-bajnokságán Drzonkówban – adta hírül az MTI. A friss magyar bajnok, aki október elején megvédte hazai elsőségét, a fizikai számokban remekelt, úszásban a második legjobb eredményt érte el, vívásban 23 győztes asszóval 4., lovaglásban is az élcsoportban zárt, 6. volt. A befejező laser-run-ban a második helyről rajtolt. A második lövészetnél az élre állt, végül remek összteljesítménnyel Kardos Bence magabiztosan végzett az élen, 1511 pontot szerezve 25-tel előzte meg a lengyel Lukasz Gutkowskit, és 27-tel a cseh Marek Gryczet.

(MOB-összeállítás; nyitókép: hunshooting.hu)