Az olimpikon tornász, Nyeste Adrienn hazatér

Az olimpikon tornász, Nyeste Adrienn hazatér

2013. 06. 12.
Megosztás

Nyeste Adrienn, a két olimpián is hazánk színeit képviselő tornásznő hosszas „vargabetű” után visszatért Békéscsabára. Abba a városba, amelyik tornaklubjában nevelődött, ahol kislány korától kezdve ez a sport meghatározta életét. A tornásznővel Gregor László készített interjút.

Nyeste Adrienn, a két olimpián is hazánk színeit képviselő tornásznő hosszas „vargabetű” után visszatért Békéscsabára. Abba a városba, amelyik tornaklubjában nevelődött, ahol kislány korától kezdve ez a sport meghatározta életét. Mindig is problémaként jelentkezett, hogy az az élsportoló, akinek életét az élsport maximálisan kitölti, hogyan boldogul utána a mindennapi életben. Ma, amikor nagyon sok fiatal tőlünk nyugatabbra, vagy külföldön próbál szerencsét, már az is kuriózum, hogy valaki az irányt ide, a keleti határszélre veszi…

- Adrienn, mikor találkoztunk mi így személyesen, beszélgetve?

- Nagyon régen.

- Valamikor a sydneyi olimpia előtt lehetett. Mi történt ez alatt a hosszú idő alatt?

- 2006-ban elkerültem Békéscsabáról, Szegedre költöztem, ahol hat évet éltem. Tavaly a fővárosba kerültem, majd most visszatértem Békéscsabára.

- Világéletedben a tornasportot művelted, s amikor befejezted, kiszakadtál ebből a közegből. Hogyan élted meg?

- Nehezen. Tizenhét évet tornáztam, az egy burok volt, egy más világ, onnan kiszakadni, más élet, új életet rendezni, a sajátomat… Most is ezt csinálom.

- A család mit szólt hozzá, hogy visszatértél? Ha jól emlékszem, Mezőhegyesről kerültél Csabára.

- Igen, Mezőhegyesről. Anyu mindig fájó szívvel engedett el mindenhova, de tudomásul vette, hogy élnem kell az életemet és meg kell próbáljam máshol,ha úgy gondolom, hogy így jó lesz. Aztán most elsősorban a magánélet miatt visszakerültem Békéscsabára, s Anyu is, testvérem is nagyon-nagyon örül neki.

- Beszéltünk erről a bizonyos „burokról” . Hogyan érzed, mennyire voltatok Ti tornászként felkészítve arra, hogy egyszer lesz egy torna nélküli világ?

- Sokat kaptam az élsporttól, a tornától mint fegyelmezettséget, küzdeni akarást, alázatot, de erre nem lehetett felkészíteni minket abból a „burokból” . Ezt a saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk, mivel állunk szemben.

- Milyen szakmai okokból, hivatásból kerültél vissza Békéscsabára? Hogyan alakult ki ez?

- Próbáltam mindig is a mozgás mellett maradni, hiszen ez az én területem.. Tartottam aerobikot Szegeden is, Budapesten pedig találkoztam egy olyan módszerrel, a vibrációs tréninggel, ami nagyon megtetszett. Volt edzőm Kalmár Zsuzsa juttatott közelebb hozzá, ugyanis Ő is ezen edz. Csuka Joli, pesti személyi edző segítségével tanultam ki a gép sokoldalú lehetőségeit, melyet múltbeli sporttudásommal egészítettem ki. Nagyon szeretek a géppel dolgozni, s ezt szeretném itthon megmutatni, mit is tud igazából. Itt Békéscsabán tavaly ősz óta van ez a gép, s én is fejlődtem ettől mozgás szempontjából.. Mikor itthon tanítottam, úgy éreztem, szerették az óráimat, a módszereimet, ahogyan oktatok, s ezzel a géppel is szeretném megmutatni majd a vendégeknek, mennyire hatásosan formálja a testet.

- Négy nevet mondok: Kalmár Zsuzsa, Ónodi Henrietta, Varga Adrienn, Nyeste Adrienn. Mind a négyen a burokból jöttetek, és valahogy mégis mind a négyen megtaláltátok a helyeteket az életben. Szövetségi kapitányként szakemberként., Amerikában él sikeres emberként a másik, szépségszalont üzemeltet a harmadik, és a negyedik Te vagy, egy teljesen új módszerrel oktatva. Ha mégis a burokban voltatok, hogyan alakult ez ki? Aki ugyanis burokban él, azt érhetik kellemetlen meglepetések. Ez azért érdekes…

- Éppen a küzdeni akarás, amit a sport adott nekünk, amit elképzel az ember, hogy a „burkon” kívül is próbál megvalósulni, nem adja fel, addig csinálja, amíg meg nem valósítja azt az álmát, amit szeretne.

- A tornától teljesen elszakadtál?

- Igen.

- Egyik szegmense sem hiányzik?

- Nem.

- Biztosan megvan az oka.

- Igen.

- Ha valaki utol akar érni Téged Békéscsabán, hol keressen? Kiknek ajánlod ezt a módszert?

- Érdekes, mert élsportolók, túlsúlyosak, szülés utáni anyukák, férfiak, nők, gyerekek, egyszóval bárki dolgozhat ezen a gépen, mivel az edzésterv teljesen személyre szabott. A cél lehet alakformálás, zsírégetés, egyensúly fejlesztése, vagy az állóképesség növelése, és egy edzés mindössze 30 perc. A Csaba Center harmadik emeletén leszek megtalálható, június 17-től, az Alakmánia Stúdióban, illetve a facebook-on is megtalálhatnak a kedves érdeklődők. Budapesten a Pető Intézetben is megtalálható ez a gép, a rehabilitáció miatt. Ahhoz is fontos, hogy a kismamák a szülés után visszanyerjék az alakjukat. Nagyon sokoldalú a módszer, és a gép.

- S lehet, hogy egyszer Nyeste Adrienn kismamaként a saját gépén fog tréningezni?

- Elképzelhető, már nagyon vágyom rá!

(Gregor László)