„Az önkormányzatok az állam után a magyar sport legfontosabb partnerei, legnagyobb támogatói”

„Az önkormányzatok az állam után a magyar sport legfontosabb partnerei, legnagyobb támogatói”

2019. 08. 27.
Megosztás


Szekszárdon rendezték a Megyei Jogú Városok XVII. Sporttalálkozóját. Az esemény megnyitóján fővédnökként köszöntötte a résztvevőket a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián is. A sporttalálkozót 2002 óta rendezi meg a Megyei Jogú Városok Szövetsége, melynek vezetője Szita Károly, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének tagja.

A megnyitón a közel négyszáz versenyzőt Kulcsár Krisztián és Szita Károly mellett a házigazdák nevében Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is üdvözölte. A városokat négytagú csapatok képviselték. Az esemény programja, műsorfüzete ide kattintva megtekinthető.

Szita Károly azt hangsúlyozta, a sport rengeteg pozitívumot ad: egészséget, kikapcsolódást, szurkolást, összetartást, megmérettetést, kitartást. Ez az egyik oka annak, hogy a magyar kormány a következő néhány évben százmilliárd forintot kíván költeni uszodák, atlétikai pályák, sportlétesítmények építésére. Kaposvár polgármestere végül köszönetet mondott a szekszárdiaknak, hogy vendégei lehetnek a városnak – számolt be róla Tolna megye hírportálja.

„Ennek a sporttalálkozónak a céljai mind-mind olyan célok, amelyek a Magyar Olimpiai Bizottság számára egyenként is fontosak: a közösségépítés, a hagyományápolás, a városok, országrészek, régiók kapcsolatának építése; továbbá a sport, a mozgás, az egészséges életmód népszerűsítése. Ezek olyan szép és fontos üzenetek, amiket az olimpiai család is fontosnak tart és amiket mi is hangsúlyozunk" – fogalmazott Kulcsár Krisztián.

Az esemény fővédnöke hangsúlyozta, hogy ezek az önkormányzatok – az állam után – a magyar sport legfontosabb partnerei, a legnagyobb támogatói. „Ez tartalmilag vonatkozik összegszerűen az élősport támogatására, ami tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget jelent évente, jelenti a sportinfrastrukturát fejlesztő beruházásokat, és jelenti azoknak a sporteseményeknek a megszervezését, amik nagyban hozzájárulnak a sportélet fejlődéséhez. Csak két várost említsek meg: Szegedet és kajak-kenu vb-t, illetve Győr városát, amelyik folyamatos aktivitásával kiemekedik ebben a versengésben."

„Ennek, a megyei jogú városaink részéről megjelenő sport iránti elközelezettségnek, sportszeretetnek három közvetlen következményét emelném ki: a MOB és a megyei jogú városok szövetsége között 2015-ben megkötött együttműködési megállapodást; másodsorban azt, hogy a MOB tagságában jelentős hangsúlyt kapnak önkrományzataink összesen 11 fővel; végül nem véletlen, hogy ilyen nagy számbban találunk polgármestereket a sportvezetőink között. Hadd említsem meg a kosárlabdát és Szalay Ferencet, illetve a röplabdát és Kovács Ferencet. De azt gondolom, hogy Kósa Lajos, Borkai Zsolt, vagy Szita Károly barátom begyázottsága az olimpiai mozgalomba sem a véletlen műve, hanem azt az erőfeszítést mutatja, amit ők a sport érdekében a mindennapokban tesznek" – tette hozzá a MOB elnöke.

„Mindannyiunk számára világos kell, legyen: egy önkormányzat a megfelelő körülmények biztosításával rengeteget tehet, segíthet. Ezért is van, hogy egy-egy megyei jogú város neve összeforrott egy-egy sportágéval" – mondta Kulcsár Krisztián, példaként hozva az egri vízilabdát, a békéscsabai tornát, a szolnoki, pécsi, soproni kosárlabdát, a székesfehérvári öttusát és a szombathelyi dobóatlétikát. „A magyar olimpiai család nevében ezért köszönetet jár" – jelentette ki az elnök, aki háláját fejezte ki Szita Károlynak, hogy összefogja a megyei jogú városok szövetségét, és hogy ilyen fontos helyet foglal el szívében a sport, valamint Ács Rezső polgármesternek, az esemény vendéglátásáért.

(MOB, fotó: teol.h/Mártonfai Dénes)