„Az utrechti EYOF-on magam is részt vettem, az olimpiai-fesztiváli hangulat hatalmas élmény volt”

„Az utrechti EYOF-on magam is részt vettem, az olimpiai-fesztiváli hangulat hatalmas élmény volt”

2017. 07. 09.
Megosztás


Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nem egészen két hét múlva kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen 10 sportágban rendeznek versenyeket. A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. Sorozatunkban a 20 versenyzőtől idézünk néhány gondolatot. Mai megszólalónk két kerékpáros: az Európa-bajnoki 9.
Borissza Johanna Kitti és az U15-ös Kis Békeversenyen szakasz-3. Füri Márton.

Borissza Johanna Kitti Európa-bajnoki 9., magyar bajnok, csúcstartó kerékpáros, a női elit pályaválogatott tagja. A még csak 20 esztendős sportoló korán megmutatta tehetségét, a pálya mellett országúton is sikeres, már a korosztályos országos bajnokságokon nyert hosszú távú-, időfutam- és kritériumbajnoki címet is. U23-as pályakerékpáros Európa-bajnokságon a legjobb helyezése 8., az elitek közt 9. hely. Több nemzetközi felnőtt viadalon végzett már dobogót érő helyen. Pályakerékpározásban többszörös magyar csúcstartó. Részt vett az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Klubja idén a Dr. Bátorfi-Agria Kerékpár és Triatlon Klub, edzője Szalontay Sándor és Epres Kornélia.

„Az EYOF kiváló lehetőség a kerékpársport népszerűsítésére és a fiatal tehetségek bemutatkozására. Büszke vagyok, hogy ennek a multisport-eseménynek a nagykövete lehetek, a népszerűsítő kampányban én is részt vehetek! Az utrechti EYOF-on magam is részt vettem, az olimpiai-fesztiváli hangulat hatalmas élmény volt. Biztos vagyok benne, hogy az országúti versenyre sokan kilátogatnak majd, az út szélén és a látványosnak ígérkező befutónál pedig rengetegen buzdítják majd a magyarokat; ennek a mi sportágunkban különösen jelentősége van.”

Füri Márton U15-ös Kis Békeversenyen szakasz-3., korosztályos magyar bajnok kerékpáros. Tizenkét esztendős volt, amikor hobbiját versenysportra váltotta. A Degavi Tipográfia versenyzője, edzője Rusovszki Gábor. Többszörös korosztályos magyar bajnok: hegyi-, mezőny- és kritérium-bajnokságon is állt már a dobogó tetején. Nemzetközi eredményeit tekintve legbüszkébb a csehországi U15-ös „Kisbékeverseny” egyik szakaszán elért harmadik helyére; mint mondja, a viadalon 45 éve nem „ért haza” magyar kerekes dobogós helyen. Hegyikerékpározásban is sikeres, 2015-ben az ausztriai, salzkammerguti maratonon szintén az U15-ösök mezőnyében lett bronzérmes. A Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola nulladik osztályos diákja.

Büszke vagyok arra, hogy én képviselhetem a kerékpársportot, mint EYOF-nagykövet, ezáltal népszerűsíthetem a sportágamat és az olimpiai eseményt. Hatalmas élmény nagykövetnek lenni, láthattam, hogy milyen egy reklámfilm-forgatás, vagy fotózás, nagyon élveztem a fogadásokat és ünnepségeket. Jó volt látni a sok óriásplakátot és hirdetést, aminek segítségével én is hírnevet és elismerést kaphattam. Nagyon ritka, hogy ilyen nagy létszámú nemzetközi mezőny indul Magyarországon kerékpársportban, főleg az én korosztályomban. A hazai pálya elsődleges előnye a magyar szurkolótábor, egy ilyen nagyszabású eseményen nagyon sokan lesznek, és reményeim szerint mindenki a magyar versenyzőknek fog drukkolni. Az is hatalmas élmény, hogy nagyon sok ismerősöm, barátom, rokonom mellettem tud lenni és erősíteni tudnak a versenyen.”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.

(MOB, fotó: Marcali Gábor-Vizi András)