Homonnai Luca a nanjingi ezüst után aranyat nyert az Olimpiai Reménységek Versenyén

„Azt hiszem ez az eredményesség már nem is srófolható feljebb”

2016. 08. 01.
Megosztás

Magyarország 10 világbajnoki aranyérmet és 25 dobogós helyezést gyűjtött hétvégén az ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon, ezzel minden idők legjobb teljesítményét produkálta a magyar csapat Minszkben.

Ennyi érmet még egyetlen ország sem nyert egy világversenyen kajak-kenuban.

Az egész világbajnokság legeredményesebb versenyzője az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Homonnai Luca (fotón) lett. A 18 éves győri kajakos a szombati, K-4 500 méteren szerzett aranyérem után vasárnap két egyéni számban lett a legjobb. Délelőtt 200 méteren csak pár ezreddel győzött az ukrán Kuklinovska előtt, délután, 500-on pedig még ennél is szorosabb csatában, az orosz Anoskinával holtversenyben nyert újabb világbajnoki címet.

Kétszáz méteren világbajnok lett Birkás Balázs. A szegedi kajakos jó formában utazhat Rióba - férfi kajakban tartalék lesz -, miután az U23-as mezőnyt vasárnap nagyon elverte. A 20 éves sprinter e mellett egy ezüstérmet is begyűjtött.

A részletes beszámoló az MKKSZ honlapján olvasható itt és itt.

„Ez a valaha volt legjobb szereplés egy világversenyen a gyorsasági kajak-kenu történelmében. 34 versenyszámból csak kilencben nem szereztünk érmet, de ezekben is zömmel negyedik vagy ötödik helyen futott be a magyar egység – mondja Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. – Ez az eredmény úgy jöhetett össze, hogy mindkét korosztálynak mind a négy szakágában szereztünk érmet, tehát a csapat teljesen egységes volt. Tavaly is rekordot döntöttünk, akkor is 10 világbajnoki aranyérmet nyertünk, de ott az egész verseny alatt szereztünk annyi érmet, mint idén csak a vasárnapi döntők során. Azt hiszem ez az eredményesség már nem is srófolható feljebb. A sportolók mellett jár a köszönet az edzőknek és a kluboknak is, hogy ilyen kiváló formában hozták a versenyzőket.”

Sportági vonatkozás, hogy a kajak-kenucsapat első néhány versenyzője augusztus 10-én utazik Rióba, az olimpiára, ahova a hajók már a múlt héten elrepültek.

(MKKSZ, fotó: MOB/Szalmás Péter)